Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Moderniteit

Als kind van deze generatie (de generatie van H6 en ff) waande ik mij laatst in een moderniteit die ook mij verbaasde. Ik was bij een concert van Racoon, die vol verbazing terecht kwamen in een uitverkocht Tivoli te Utrecht door hun geweldige nieuwe cd. Maar dat terzijde.

Ik ben niet zonder internet en niet zonder mobiele telefoon. De mns is wakker worden geworden en de sms’jes dagelijkse praktijk. De technologie snelt mij alleen nog financieel vooruit. De telefoon met camera, de kwantiteitsgevoelige fotocamera’s en de webcam ontbreken nog.

Ik ben mij ervan bewust dat op een één of andere manier ik meer in staat ben dan de generaties voor mij het plezier van concerten van 10euro per avond met meerder bier van 2euro te bezoeken. Misschien het grotere aanbod van, misschien een kleinere wereld. Maar het kost veel de moderniteit te benutten. Ik doe achter mijn 19” platte beeldscherm mijn best.

Bij een saai concert was het me misschien niet opgevallen. Ik had achteraan in de zaal gehoopt op verbetering met een klein laagje whisky van 4,50 euro. Maar dit keer werd ik door Racoon meegesleurd in een energieke opbouw van swingende nummers gecombineerd met rustige liefdesliederen.
De verbazing over moderniteit kwam tijdens de emotie in één van die prachtige liefdesliederen met de zin: You look like you did before, only prettyer. (wat mij persoonlijk nogal treft, maar dit voor één bepaalde lezer) Links van mij stak iemand zijn aansteker aan en zwaaide deze door de lucht, daarna rechts van en voor mij. Nog geen tranen, alleen genot van een lied in een zaal die meevoelde.

Nu zijn er steeds minder mensen die roken en dat moedig ik aan. En ik was, als roker, ook in de overtuiging dat het goed zou zijn het roken te verbieden in de uitgaansgelegenheden. Om de volksgezondheid! Maar dat zou wel betekenen, omdat de moderniteit overal een weg vindt het oude te vervangen, dat de mensen net als deze avond hun mobiel-met-lichtje aan gaan zetten om deze, zoals als het romantische vuurtje van de aansteker, in de lucht te laten doen zweven. De sfeer werd net iets minder, maar waarschijnlijk voor hen een voldane oplossing.

Schrijver: Maarten Plante, 21 jun. 2005


Geplaatst in de categorie: wereld

2,0 met 5 stemmen 1.102Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)