Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Maak zelf....Die Bundel.

Ik, en met mij negenennegentig percent van wie hier schrijven, beseffen maar al te goed dat we nooit het status ‘Schrijver’ zullen verwerven. Ik bedoel, we schrijven wel, plaatsen het ook nog eens op (verschillende) sites, maar daar houdt het dan ook héél vaak op!

We weten het, maar het weerhoudt ons niet om te dromen dat wij ooit door een uitgever ‘ontdekt’ mogen worden. Dromen dat een eigen boek of bundel in tientallen winkels te koop ligt. Dat recettes ongekende proporties aannemen zodat je niets meer hoeft te doen. Enkel concentreren op een volgend werk(je). Tussen handtekeningensessies door natuurlijk!

Leuke droom niet? En daar zal het ook wel bij blijven. Toch blijft het kriebelen voor de meeste onder ons om ooit een ‘eigen’ boekje in handen te houden. Een uitgave van je mooiste gedichten, of het verhaal dat je zus vol spanning gelezen heeft en zegt dat het prachtig is.
Misschien is het dan tijd om zelf tot actie over te gaan. Je legt de negatieve kritieken, die je hier en daar wel eens te slikken krijgt, gewoon naast je neer. Je moet en zal zo een boekje hebben, kostte wat kost….Tot je de prijzen ziet bij uitgaven in eigen beheer. Je enthousiasme zakt onmiddellijk ettelijke euro’s in het besef dat het toch wel schandalig duur blijkt te zijn. Het vergt een enorme investering en brengt je (haast) niets op!
Het besef dat je niet rijk zal worden door uitgaven in eigen beheer is aanwezig, dus kan je het misschien over een andere boeg gooien.

Wil je gewoon een vijftigtal boekjes hebben om die voor het overgrote deel aan je buur of familieleden te slijten. Maak die ‘bundel’ of ‘dat boekje’ dan toch gewoon zelf! Het kost je amper een week werk en het resultaat is méér dan aannemelijk!
Dat ze nooit kunnen zijn zoals je in winkelrekken tegenkomt, spreekt voor zich. Toch niet op de manier zoals ik ze maak! Maar….Het is betaalbaar en je hebt dan ook iets in je handen dat ‘helemaal’ van ‘jou’ is. Niet alleen de gedichten, of het verhaal! Ook de lay-out, indeling, kleur of tekstvorm! Allemaal jouw keuzes en dat geeft al een voldoening op zich!

Met een prima printer kom je al een eind! Papier laat je snijden op het gewenste formaat en de kleur ervan is volgens smaak. (160 gram gebruik ik daarvoor.)
Je plaatst alles netjes in Word. Een paar uurtjes printwerk! Daarna zijn je losse ‘onderdelen’ klaar om geringd te worden. (Momenteel gebruik ik daar ‘spiraalband’ voor. Het komt niet los en laat toe het boekje helemaal open te vouwen.)

Als je kan tekenen is dit mooi meegenomen! Een tekening als voorpagina oogt mooi, maar een bewerkte foto kan evengoed. Het wordt beschermd door een doorschijnend plastiekje en de achterkant bestaat uit hard kaft.

Even een ISBN Nummer aanvragen bij de Boekenbank, kost je een 20 euro, dacht ik, nog een voorwoordje en Colofon erbij, en klaar is kees! Het boekje laten ‘ringen’ kan je in de ‘betere kopieercentra’ tegen aanvaardbare prijs. Een paar uur later zijn die al klaar en kan je bladeren door een zelfgemaakt exemplaar.

O ja, niet vergeten één exemplaar in te sturen naar het ‘De Koninklijke Bibliotheek Albert I… Wettelijk Depot, en alles is in orde!

Al bij al is dit de goedkoopste oplossing. Als je dus in overweging neemt om een bundel of boekje uit te geven, maar beseft dat het enkel maar voor je naast omgeving is, zou ik niet twijfelen.
Zie je het ‘grootser’, dan is het ofwel wachten tot je ooit ‘ontdekt’ wordt, (akelig woord, niet), of kost het je stukken van mensen bij uitgave in eigen beheer!

Veel succes………

Schrijver: danny cant., 5 september 2005


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.4 met 5 stemmen 742Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)