Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

bespiegeling over (ont)remmen

De zomerzon is een ontremmer van de eerste orde. Kijk naar de kleding van dames en heren jongens. Eigenlijk vaak onthutsend onthullend. Vaak denk ik 'ze zijn te bloot.'
Niet vanuit moreel oogpunt. Meer vanuit (zelf?)bescherming.

Neem nu de ogen vol onschuld die ik tegenkom bij jonge deernkes wandelend fietsend op de straat. Kijk ik ze in de ogen, in negen van de 10 gevallen kijken zij bedremmeld van me weg. Hun gekoesterde en ware onschuld van zuiver en onbesmet hun leven vloekt met hun blote zintuiglijke verschijning. Het klopt niet.
Daarom zijn jonge marokkaanse dames ook vaak extra mooi.
Vooral als zij in het wit gekleed gaan in het lang met tere hoofddoek op. Ook zij kijken verlegen beschaamd weg.
Maar bij hen is er de harmonie tussen hun geestelijke manifestatie en hun uiterlijke gekleed zijn.

Ontremming is er ook op de markt. Zo sprak ik daarstraks een Creoolse Surinaamse op de Amsterdamse Dappermarkt aan: "Goh wat ben jij niet te geloven mooi. Ik durf het niet te zeggen maar ik heb het gezegd dan toch. Ik wil er verder niks mee, wees niet bang."
Ik weet dat mijn ontremming in mijn spraak tegen het mooie dat ik aantref alom ook geconditioneerd is door het oude. Als ik het nu niet zeg, dan is het straks misschien te laat.

En ook is er de gewaarwording van het ouder worden dat je woorden anders gewogen worden. Zo zag ik een prachtig meisje dat ik complimenteerde met kleding en haardracht, haar lippen en haar mooie teentjes.
Maar zulks wordt niet meer opgevat als het voorportaal van een aanzoek voor de flirt die leidt naar vrijpartij en min. En al helemaal niet in duurzaamheid. Terwijl toch de aandrift er nog wel degelijk is.

Aandrift en aandrift: niet naar die jonge praal en pracht kijken. Zoek de oudere wijsheid. Nooit een filosoof gelezen die dat schreef. Maar ja hoeveel van filosofen heb ik gelezen? Nooit een netcitaat gezien met die strekking dan.

Ouder worden: een vorm van nog minder lijken dan het werkelijke zijn.

Schrijver: jos zuijderwijk, 14 sep. 2005


Geplaatst in de categorie: tijd

3,2 met 4 stemmen 856Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)