Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Eendjes

Vorig voorjaar waren ze me al opgevallen: drie eendjes die als ‘de drie musketiers’ het gebied buiten hun veilige vijver verkenden. Al kwakend wandelden ze dit jaar alweer een week of wat hier door de buurt. Op zich was het wel duidelijk dat ze uit de vijver twee straten verder kwamen. Blijkbaar wilden ze hun territorium wat vergroten.

Vanuit de woonkamer kon ik ze zien lopen over de stoep, achter elkaar aan. Zoals het een eend op ontdekkingsreis betaamt, moest natuurlijk ook de overkant van de straat worden bekeken. Wellicht was daar een veel leukere vijver, met veel gezelliger eendjes, zou zo'n eend dan wel denken. Ik kan persoonlijk geen betere redenen vanuit eendperspectief verzinnen voor een dusdanige onderneming.

Baby-eendjes leren van hun moeder zeer veel nuttige eendendingen, uiteenlopend van "hoe eet ik waterkroos" tot "hoe was ik mijn snavel", maar helaas is verkeerskunde geen onderdeel van deze opvoeding. Dit werd vrij duidelijk bevestigd toen de drie dappere ducks vanaf de stoep voor mijn huis, zonder naar links en/of naar rechts te kijken, de drukke straat opwaggelden. Ze deden dit zelfs door tussen geparkeerde auto's door te lopen en zo hopsakee de straat op te lopen. Mijn moeder heeft mij al vrij jong bijgebracht dat oversteken tussen twee auto's door een non-veilige methode is, omdat het verkeer een kind op autohoogte of lager niet ziet aankomen. Hetzelfde zal ongetwijfeld voor eendjes gelden. Maar helaas, de eendjes gingen er blijkbaar vanuit dat zij door automobilisten en fietsers gezien zouden worden. Zodoende waggelden mijn drie gevederde vrienden dus de straat op.

In eerste instantie kwam er geen verkeer aan, dus ik zag het positief. "Doorlopen jongens" mompelde ik vanuit de woonkamer. Daar kwam de eerste auto al aan. Ik haalde diep adem, bang om getuige te worden van een massale eendenpletting, maar de bestuurder remde op tijd en liet de drie eenden hun weg vervolgen. De eendjes hopten de stoep aan de overkant op en ik kon opgelucht adem halen. Nu zouden ze op zoek gaan naar die andere vijver met dat lekkere kroos en die aantrekkelijke soortgenoten, hield ik mezelf voor. Maar dat bleek een utopie: de eendjes kregen de smaak van het oversteken te pakken en ondernamen opnieuw een poging om de straat weer terug over te steken.

Je vraagt je als mens toch af wat er zich in zo'n eendenhersenpan afspeelt. Zou het een bewuste keuze wezen om weer die weg over te steken? Houden eenden dan van risico? Krijgen ze daar wellicht een adrenalinekick van? Zou de geur van asfalt hen goed gestemd hebben? Is het wellicht het geronk van automotoren? De geur van rubber? Zonder een antwoord op deze eendenvragen te krijgen, zag ik dat mijn jongens zich alweer op het asfalt gevoegd hadden en nu zowaar een soor file veroorzaakten: er stonden drie auto's van links en twee van rechts te wachten tot het gezelschap de overkant had bereikt. Het feit dat automobilisten blijkbaar allemaal erg eendvriendelijke personen zijn, stemde me blij. Helaas hebben de drie die middag nog zo'n keer of vier de straat in w-vorm overgestoken, heen en weer. Ik ben maar bij het raam weggegaan, vertrouwende op het verkeerskundig inzicht van de eendjes en het sociale karakter van automobilisten.

Toen ik gisteren naar de supermarkt liep, zag ik ze weer, de eendjes. Dit keer waren ze met zijn tweeen. Gelukkig is het zo dat eenden heel erg op elkaar lijken, dus het zouden ook best andere geweest kunnen zijn, hou ik mezelf maar voor. Stiekem vraag ik me nu wel af of nummer drie dan naar de oude vijver is gewaggeld, wellicht een nieuw leven is begonnen aan de overkant, of toch een verkeerde inschatting heeft gemaakt bij het oversteken... Dat laatste was in ieder geval niet bij mij voor de deur het geval.

Zouden nou meer mensen hier in de buurt deze drie eendjes zijn opgevallen? Zouden nou meer mensen zich afvragen wat een eend beweegt om op avontuur te gaan? Of ben ik daarin blijkbaar in mijn eentje…

Schrijver: Roosiebeeb, 20 september 2005


Geplaatst in de categorie: dieren

2.0 met 4 stemmen 949Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)