Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Muzieum

Neen, het is geen schrijffout en ik zie nog steeds goed. Nou, ja goed; met bril dan. Mijn buurman van een paar huizen verderop ziet niets. ‘Stekeblind,’ zoals hij zelf placht te verwoorden. ‘Altijd al geweest.’

We zien elkaar -nou ja, ik hem en hij mij op zijn eigen wijze- ongeveer drie keer per dag bij het uitlaten van de honden. Keurig binnen het hondenuitlaatgebied zoals het in onze gemeente is voorgeschreven. En wat doe je dan? Je klets wat over alledaagse zaken, de politieke beschouwingen en over al die andere dingen die buurmannen met elkander kunnen bespreken zoals bijvoorbeeld je hobby’s. En al is het niet direct een hobby, duiken intrigeert mij in hoge mate en ik heb er dan ook al een aantal keren van mogen proeven. Wie weet, wat het ooit nog wordt.

De honden laten we dan even rennen. Ook een blindengeleidehond moet af-en-toe kunnen dollen; alle regels en eventuele bekeuringen ten spijt.

Onze hond -een teefje- vindt hem ‘Ocean’ maar een rare snuiter. Niet omdat hij Ocean heet, want dat is een bewuste keuze legt de buurman uit, maar omdat hij onmiddellijk gevolg geeft aan de roep van zijn baas; ook tijdens het spelen, en dát doet onze hond dus niet. Hoewel, de laatste tijd lijkt ze er plezier in te krijgen om hem te volgen en neemt mijn lovende woorden in dank aan.

Vandaag -het is zaterdag- moet de buurman werken. En hoewel we elkaar al geruime tijd kennen, ben ik er altijd vanuit gegaan dat de goede man wel verstoken zou zijn van een baan. ‘Wederom een vooroordeel gebaseerd op een onjuist inschattingsvermogen,’ bedenk ik me onmiddellijk. En weer iets geleerd vandaag.

Mijn buurman werkt als gids in het Muzieum en ik wilde u de doelstelling daarvan niet onthouden.

‘Het meeste van waar wij als mens op beoordelen, is gebaseerd op het visuele zintuig, dus ons zien,’ verklaarde de buurman. ‘Maar is alles wat we zien ook daadwerkelijk de waarheid binnen dat zien,’ vervolgde hij vragend. ‘Natuurlijk niet,’ reageerde ik enigszins geërgerd.

‘Neen, wat ik bedoel, is dat ziende mensen de informatie van ons zien doorgaans laten leiden zonder daarbij evenredig de overige informatie van horen, ruiken en voelen in mee te nemen; althans in ondergeschikte mate,’ verontschuldigde hij. ‘Een voorbeeld. Als ziende mens ontmoet je een onbekend iemand. Dan is de eerste indruk sterk afhankelijk van zijn of haar uiterlijk. Is het gezicht sympathiek of ziet zij er goed uit en hoe is de lichaamstaal? Blinden kunnen niet beoordelen op het zintuig zien. Zij moeten het hebben van hoe een stem klinkt, of hoe bijvoorbeeld iemand ruikt of aanvoelt. Dus hoe zou jij zo’n kennismaking beoordelen als je niet zou kunnen zien; begrijp je?’ Ik begreep het.

‘En met dat als uitgangspunt wenst het Muzieum ziende medemensen graag bewust laten worden van het fenomeen beoordelen zonder te kunnen zien,’ vervolgde hij. ‘Dat doen ze -naast het visueel verschaffen van informatie omtrent de werking van licht en het oog- in de volledige duisternis door het aanbieden van geluiden. Straat-, markt- en bijvoorbeeld natuurgeluiden; in het Muzieum horen ziende mensen wat de nietziende medemens in feite ziet.’

‘Ik ga zeker een keer met je mee,’ reageerde ik gemeend geïnteresseerd en getroffen. ‘Het lijkt mij een wonderbaarlijke ervaring.’

‘En wat zou jij als blinde nu eens willen ervaren,’ vroeg ik hem. Even was het stil.
‘Ik ben er best wel bang voor,’ reageerde hij weifelend. ‘Maar ik zou wel eens willen beleven hoe het is om te duiken.’

‘Dan ga ik bezien wat daarin mogelijk is,’ beloofde ik met onmiddellijk tientallen praktische vragen in mijn gedachten. Maar als het mogelijk is -en ‘niets’ is immers onmogelijk- neem ik hem met alle plezier een keer mee.

Uit: Zangzaad van Adriaan Hoefs

Note: Niet gebruikelijk om binnen een literairtje reclame te maken, maar het Muzieum www.muzieum.nl waar mijn buurman werkt is gesitueerd in Nijmegen, maar wellicht zijn er ook projecten in die zin bij u in de omgeving. Deze keer wilde ik u dat echt niet onthouden.


Zie ook: http://www.muzieum.nl

Schrijver: Adriaan Hoefs, 24 september 2005


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.3 met 3 stemmen 640Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)