Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Vermeend

Schakel na schakel zie je een oud glimmend rottingsproces, het voorstadium van roest in de koperglans. Je vraagt je af of je de ketens zal overleven, of ze eerder zullen breken dan jij, en bedenkt dan dat er meer staal is dan jouw ziel behappen kan. De geest der tijd heeft je allang murw geslagen, en de hoop die je putte uit geestelijke dagtochtjes overschaduwd met een floers van verstikkende somberheid. Ze hebben je nooit losgelaten, alleen in leven gehouden. Om te ervaren hoe de mens gedijdt in solitude zonder uitwegen.
Je was een experiment, en een miezerig voorbeeld van stamina. Was je een witte muis geweest dan hadden ze je allang gedisecteerd. Ze kaarten met elkaar en drinken whisky uit aluminium heupflesjes, zijn de camerabeelden ten bate van het onderzoek allang vergeten. Ze loopen de opnames omdat de VHS-tape te gedateerd is om opnieuw te kopen.
En op dat moment kom jij in actie. Je verdraait je ketens, krult als een slangenmens om de knopen heen, en trekt aan. Je buikademhaling heeft zich wekenlang gefocust op je centrale kracht, en nu zet je alles op alles.
Het knarsen van het staal klinkt hoe langer hoe meer als een overwinningshymne, en je zet door. Klink. Je bent vrij. Althans, je zit niet meer aan de muur bevestigd. Alleen je ontketening zal ze wel degelijk doen schrikken daarboven. Je steekt je middelvinger op naar de camera. Geen geluid door de speaker. Niet eens een zucht. Je sloopt alles dat je kunt vinden in de tent. Je geniet ervan hoe je met al je primaire woede barsten in de muren beukt en de ruimte lijkt te schudden, totdat er opeens een lichtstraal door de muur breekt. Je valt een moment stil, en het besef kickt in dat de buitenwereld er altijd nog was. Met de restanten van de ketting hak je in op de muur, wordt het gat steeds groter, tot de muur wegvalt. Je bent vrij.
Je wilt naar buiten stappen. Er is geen aarde. Alleen lucht. Je zweeft. Je gevangenis hangt aan een ketting, minstens 50 meter boven de grond. Wat doe je?

Je springt. Je vliegt verder. Geen camera's.

Schrijver: Wiron, 11 oktober 2005


Geplaatst in de categorie: vrijheid

4.0 met 3 stemmen 710Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)