Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

ZOEKPLAATJES: historische opmerkingen

Opmerkingen: Het curieuze van deze foto is dat je vanuit zee gezien zo het flinterdunne duin van vissersdorp Ter Heijde herkent, ook de rechteropgang vanaf het strand. Alleen de achtergrond klopt niet. Het kerkje staat er vanuit dit perpectief terecht niet op. In 1933 was de nieuwe bebouwing van Ter Heijde afgerond(in 2e W.O. door de Duitsers als de weerga weer afgebroken). Daar hadden dus daken van huisjes moeten staan i.p.v. dat fabriekshalachtige geval. Is de foto misschien in de oorlog genomen? Hoewel, de entourage en het mondaine duo met tennisrackets passen hier helemaal niet. Die entourage lijkt in ieder geval erg chic. Past hooguit bij Scheveningen, maar ik associeer het eerder met de Belgische kust. Hoe langer ik kijk hoe onwerkelijker en fascinerender de foto wordt. Is dit misschien een foto-trucage van Magritte? Op bezoek bij James Ensor, ze hadden contact rond 1945. Dan zou het in de buurt van Oostende kunnen/moeten zijn(Ensor was al hoogbejaard). Fascinerende foto. Die rechter (me)vrouw zou wel eens een bekende figuur uit culturele sferen kunnen zijn. Ze heeft die uitstraling. Dit lijkt een foto met een geschiedenis....
Datum: Dinsdag 5-8-2003 02:31:42

Opmerkingen: Opmerkelijk: het is waarschijnlijk toch Ter Heijde. Het witte gebouw op de top van het duin links op de foto is waarschijnlijk de voormalige "Israelitische Gezondheidskolonie Rotterdam", ook wel toentertijd "joodse kolonie" genoemd. Gesticht in 1905 voor joodse kinderen uit Rotterdam om aan te sterken. Het kleine stipje rechts van het gebouw is waarschijnlijk toch de N.H. Kerk van Ter Heijde, het enige niet door de Duitsers gesloopte bouwsel. Verdere verificatie volgt: zaterdag op mijn verjaardag leg ik mijn moeder de prent voor, zij heeft het allemaal nog in het echt gezien. Voor informatie over de kolonie zie www.koppenol.nu/ onder Monster en ik raad ook de ansichtkaarten aan. Deze site is zeer informatief.
De foto blijft curieus in mijn ogen, gezien de witte strandtenten(?)de dames met racket en op slippers etc.
Datum: Woensdag 13-8-2003 13:33:54

Opmerkingen: Deze foto heeft hoogstwaarschijnlijk iets met de Tweede Wereldoorlog te doen, eens met K. Ik heb ook een (begin v/e) nieuwe veronderstelling. (Het lijkt mij echter nog steeds vrijwel onmogelijk dat het Kijkduin was, zie ook de argumentatie v/h Gemeentearchief). Andere ingang: ik weet vrijwel zeker dat de foto in een of ander historisch boekwerk staat. Dat ben ik me ineens bewust geworden, mijn geheugen laat me in de steek. Ik zoek me suf maar heb het nog niet gevonden.
Datum: Zaterdag 27-9-2003 01:07:19

Opmerkingen: Ten aanzien van de schaduwtheorie: die derde schaduw lijkt mij niet loodrecht zoals S. stelt. Dat zou de fotograaf moeten zijn. De dames lijken in de lens te kijken. Zou er sprake kunnen zijn van een andere lichtbron dan of naast de zon? Die derde schaduw echter lijkt mij dan ook nog eens iets anders in handen te hebben, het lijkt wel een wapen i.p.v. een fototoestel. Is dat wel de fotograaf? Het lijkt mij ook geen houding voor een fotograaf. Of zit ik fout te kijken?
De suggestie van K. fascineert mij ook, het maakt inderdaad een wel erg wezenloze indruk dat bouwsel. Knap hoor om zo het raadsel te vergroten.
Datum: Dinsdag 30-9-2003 00:49:54

Opmerkingen: Excuus maar ik kan nog steeds geen parallellogram construeren tussen de schaduwen van de dames en die van de door de scherpe ziener S. als fotograaf benoemde schaduw. Volgens mij is die laatste schaduw van de zon. Mijn veronderstelling is dat er een lichtbundel is waarin de dames staan(schijnwerper). Volgens mij is de foto genomen recht voor en kijken de dames niet in de lens en fotografeert de fotograaf over z'n eigen schaduw heen.
De schaduw rechts is ook donkerder. Kijk- en/of denkfout? Dat zou jammer zijn want volgens mij is er hier sprake van een filmset.
Datum: Vrijdag 3-10-2003 23:34:19

U vraagt zich misschien af: WAT IS DIT NOU WEER VOOR …….?

U las mij in citaten.
Ja eindelijk is het gelukt: mezelf citeren. Van de website ZOEKPLAATJES van het Haags Gemeente-Archief. Daar vindt u allemaal foto’s op prentbriefkaarten uit Nederland waarvan de locatie onbekend is. En die de eigenaar wil leren kennen. Tegen een symbolische beloning. Fascinerend al zeg ik het zelf. Ik heb me los gerukt van die zoekarbeid. Ik wilde echt oplossen, het moest. Speciaal de prent waar deze citaten betrekking op hebben. De prent heeft als toegevoegde informatie van de aanbrenger:
Gegevens: Twee dames op het strand ter hoogte van een strandtoegang. Geen Zandvoort. Geen Scheveningen.
Datering: ± 1938 Formaat: 5 x 9 cm Extra beelden: vergroting
Geplaatst: 1 april 2003

te vinden door te linken naar:.
http://www.zoekplaatjes.nl/200/224A.html

Helpt u mij nou eens van een stukje van mijn éénmansverdriet af. Laten we deze prent nou eens oplossen. Gewoon even jezelf in een droom begeven zoals ik toen deed.
Nog steeds niet opgelost immers: zelfs herhaling van zetten….
Ondershands heb ik nog aangedragen Domburg of Westkapelle(Charley Toorop dacht ik te herkennen!). Nul op het rekest. Ik ben niet goed of geduldig genoeg voor deze naald-in-hooiberg-activiteit.

De geniale bedenker van deze site Wim de Koning Gans en nog anderen wel. Over welke kwaliteiten zij beschikken: Verbaas u.

En als u nou deze fascinerende prent helpt oplossen zijn Wim de Koning Gans en zijn maatje Bert Scheijgrond van het Beheer(een zeehistoricus van professie) ook alsnog blij met mij. Ik was te ongeduldig zoals ik al zei, en te balorig. Zij bleven aardig maar ik hoorde ze tot Katwijk brommen.
Het historisch belang dient gediend Hier liggen uw kansen.

Schrijver: jos zuijderwijk, 18 oktober 2005


Geplaatst in de categorie: fotografie

2.4 met 17 stemmen 5.350Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)