Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Vanavond slaan we toe.....

Donderdag 20 oktober 2005 om 20.00 uur is het zover. In het nabij Amsterdam gelegen dorp Diemen.
Wij gaan naar Diemen.
"Wij" zijn de Zakdoekjes, Tempo Team 12. Tempo-zakdoekjes bracht ooit het spelerskapitaal. Weliswaar zijn de Zakdoekjes verdwenen als sponsor. Sindsdien zijn wij zwak gemotiveerd. Onze top verkeert in de luwte, gaan niet voluit voor ’n fluit en ’n halve cent.
Zolang wij geen nieuwe sponsor hebben blijven wij echter wel in zakdoekshirts zweten. Weet echter Zakdoek dat wij een Vader&Zoon hebben die permanent op pad zijn voor het Kapitaal! Vroeger werden we als Club zonder mankeren kampioen van Nederland. Nu moet het individueel. Zoals Bettine Vriesekoop. Iedereen denkt "Hazerswoude" of "Avanti" bij Bettine.
Fout, helemaal fout: zoals de mensen Bettine graag zien, namelijk als wereldkampioene, dat heeft ze van ons aan mentale injectie meegekregen.
Het is een uitverkiezing voor “ttv Tempo Team” te spelen. Wij hebben nog altijd de uitstraling. In China zijn we nog alom bevreesd. Vraag het de China-watchers maar.
Wij ervaarden het vorig jaar. Bij Oost speelden twee verse Chinezen, met nog geen woord over hun grenzen. Maar of ze ons kenden. Vóór de match eindeloos gebarentaal. Met de linkerhand een soort snuitbeweging bij de neus. Met de rechter bloemetjes in de lucht. Ineens begreep ik het: ze wilden onze handtekeningen al zakdoeken voor het plakboek. Ik heb het in begonia’s, tulpen en lelietjes-van-dalen gedaan. Mijn bloemen.
Zij blij.

Wat zegt u? Nu niks? Nee klopt. Maar we smeden snode plannen. Het bestuur wil dat ik mij in Monaco, Andorra of Liechtenstein laat inschrijven. 'Als ingezetene' zegt Stef de Sminkelaar. Dit bestuurslid smasht doorgaans hinkelend, vandaar die erenaam.
En Stef kan het weten want die was in zijn beste tijd Kampioen van De Lage Venen..
Mijn persoon twijfelt echter. Sinds deze man de Kampioen van Frankrijk in de Dordogne bij een openluchttournooi heeft verslagen, heeft hij zijn grenzen verlegd. België, Frankrijk, Italië of Spanje. Misschien Griekenland, maar geen dwergstaat meer.

Wat maakt Diemen nu zo problematisch? Kijk, het zijn sluwe vossen die ons op vrijdag 16 september met 2-8(bij ons THUIS!) in het zand hebben doen bijten. Niet op klasse, nee uiteraard niet. Slinkse bedriegerij met verleidelijke offerte.
Ik zal het u uitleggen. Diemen 6 speelt met 3 vossen, zoals iedereen weet. De stille: die zegt niks. Toneelmeester Vos die is toneelmeester. Praat over toneel cabaret. Leidt altijd af.
Dan heb je de eigenlijke Diemense Vos. Broers? Wie zal het zeggen. Het is als met Vennegoor of Hesseling. Dat weet ook niemand verder: de of's gaan nog wel even door zegt mijn Tukse informant. Zo is het in Diemen ook. Dat heb je op sommige dorpen. De Vossen spelen natuurlijk onder andere namen, maar het zijn gewoon broers. Dat kun je merken in de omgang.
Ik doe niet mee en heb bardienst. Teamcapitano Nero heeft zo beslist. Hijzelf, Leendert den Speelman en Broeder Keurtje spelen. Ik zou mentaal conditioneel momenteel verwekelijkt zijn zegt Capitano. Onze defensiespecialist Rudolfo Paulino heeft spit.
Iedereen speelt onder pseudoniem. Alleen ik niet. Zoals altijd.

Niet zeuren maar tappen. De jongens doen het goed. Capitano en Leendert slaan keihard toe. Zit onderwijl de wakkerste Vos bij mij koffie te lurken. Hij zegt; 'Jos ik weet het goed gemaakt. Eigenlijk ben ik letterzetter en boekmaker. Ik maak een boek voor je gedichten als jij de zaak regelt.
Ik krijg een kleur bij zijn influistering. Onderwijl verliest Keurtje als minnebroeder uit mededogen z'n partij. 2-1. Hij is zo zacht van binnen – iedereen weet hoe hard hij meppen kan maar uit mededogen komt het er vaak niet van.
Ik overleg in een achterafje met mijn spelende teamgenoten. Op een onbewaakt moment. Zij knikken ja, maar niet echt enthousiast. Wat wil het Vos-geval? Hij heeft mijn gedichten ontdekt en hij wil ze in een zilveren boekje gaan uitgeven. Maar dan wil hij kampoen worden. Goud toch? Kan ik toch niet laten lopen?
Dus wij verliezen met 8-2.

De rapen gaar. Het bestuur is WOEDEND. Onze spelers geven mij de schuld, ik zou de match verziekt hebben. Ik moet bij het bestuur komen omdat ik het team als barman verkeerd zou hebben begeleid. En de tegenspelers bevoorrecht. De aap blijft wel in de mouw, maar er komt een andere mouw: kanteling door demotiverende ontmanteling. Heeft Il Capitano Nero bedacht.

Ik krijg opdracht drie(!) limericks te componeren. Zo noemen ze het expres – om mij te ridiculiseren. Begrijpt-u wel? Dichters staan niet in aanzien. Ik moet de nederlaag verdichten. Bij dezen:

Licht van zin en luim kwam Diem’n olijk de zaal in
‘Spel is lol pas op derde plan komt bij ons gewin’
sprak sluwe Vos
wij waren de klos
zwaar ’t gelach we verloren als beginneling…’

Dan moest ik ook de opgelegde taakstraf verdichten en het bestuursgevoel:

Tempo Team bestuur gaf ons heden taakstraf
‘neem wraak want jullie zijn compleet maf
acht twee voor die gasten
de bom gaat echt barsten
maak ze met tien nul op d’eigen tafels af ‘

De dag na de historische nederlaag had ik al een litteken op mijn neus gekregen. Vos mailde mij: “Sorry Jos letters en zilver zijn op.”
Ha ha. Ik hoorde hem lachen. De valserik. Eerlijk is eerlijk, hij is natuurlijk wel slim.

Maar nu komen we zwaar geprepareerd. Ik zit niet bij de selectie. We hebben een jeugdtalent uit Brazilië geïmporteerd. Miguelangelo uit Bahia.. Keurtje is door de trainers Wimpy en Marrietje onder handen genomen, laat hem maar schuiven. Die gaat niet voor 100, nee voor 200%. Leendert mag zijn grote-bink-gaven niet meer showen, hij is bijgeschoold. Zij spelen en Il Capitano doet de mental coaching. Ha ha we komen er aan:

Linke Vosjes u wacht verned’ring in het spel
Onze jongens brengen u eerlijk' kommer en kwel
Met rake klappen
Is er geen ontsnappen
Wij meppen 100% dwars door uw slinks bestel

Vanavond gaan we er voor.
Het is maar dat u het alvast weet.

Schrijver: jos zuijderwijk, 20 oktober 2005


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.6 met 14 stemmen 1.136Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)