Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Feest of gevreesd?

De dagen worden korter, om half 8 is het al pikkedonker. Langzaamaan wordt het kouder,alhoewel ik gisteren nog 19 graden constateerde. Het waait, de bladeren vallen, zo ook de regen. Achter de televisie met een bakje thee bekruipt me ineens een rotgevoel. Gadverdamme, de feestdagen komen eraan.

Sinterklaas, nou die kan ik nog wel hebben, even buiten het feit dat het één grote leugen is. Het is in ieder geval een leugen waar niemand slecht mee is. Behalve de ouders natuurlijk, die de kots van hun kinderen op moeten ruimen, omdat ze teveel snoepgoed hebben gevreten. Dan heb ik het feit dat hun hele maandsalaris er aan op gaat even buiten beschouwing gelaten. Je moet er immers wat voor over hebben om je kinderen een geweldige dag te bezorgen. Maar de pepernoten zijn de winkel nog niet uit, of de kerstkransjes liggen in de schappen. En laat de kerst nou net niet zo mijn ding zijn.

Waarom ze het in godsnaam feestdagen noemen, is mij een raadsel.
‘Vreetdagen’ of ‘Gevreesde dagen’ zouden meer geschikte namen zijn. De helft van de Nederlandse bevolking zit er niet op te wachten. Veel mensen missen juist heel erg dierbaren die er niet meer zijn. Anderen voelen zich klote, omdat ze sowieso niemand hebben om kerst mee te vieren. Juist op zulke dagen slaat de eenzaamheid toe. Ik heb eens gelezen, dat de meeste zelfmoorden rond kerst worden gepleegd. Nou, Merry Christmas!
Nu heb ik familie genoeg om deze kerstdagen bij door te brengen. Hartstikke gezellig altijd hoor. Lekker eten en volgieten met wijn, maar toch heb ik altijd een ‘depri’ gevoel tijdens deze dagen. Zou het komen omdat ik toch altijd aan de mensen moet denken die het minder goed hebben dan wij? Zou het komen omdat het meestal vies vuil rotweer is? (daar gaat mijn witte kerst). Of zou het gewoon komen omdat ik me altijd zo verplicht voel op zulke dagen? Verplicht om netjes gekleed te gaan. Verplicht om die dagen vrolijk te zijn, of mijn hoofd daar nu naar staat of niet. Verplicht bij een van onze ouders gaan eten. Verplicht kerstfilms kijken. En met Nieuwjaar dan weer de verplichting al die handjes te moeten schudden, totdat je schouder ervan uit te kom schiet.

Misschien moet ik het dit jaar eens anders aanpakken. Misschien moet ik de kerstdagen in een roes beleven. Als ik me op kerstavond nu eens vol laat lopen met wijn en het niveau op peil houd tot 2 januari, dan ziet alles er misschien een beetje rooskleuriger uit (in ieder geval roziger).

Ik schuif mijn kopje thee aan de kant, zo ook mijn rotgevoel en schenk mezelf een glaasje wijn in. Kan ik alvast een beetje wennen…

Schrijver: Wendy77, 21 oktober 2005


Geplaatst in de categorie: kerstmis

2.3 met 15 stemmen 1.925Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Paul Bersee
Datum:
3 november 2005
Email:
p.berseerading.nl
Angry young Wendy, je slaat natuurlijk de spijker op zijn kop, maar wat te denken van het uit de V.S. overgewaaide Halloweenfeest, een verschrikking. Kinderen die bedelend aan je deur staan en voor de zoveelste keer met tegenzin hun liedje inzetten. Eigenlijk kunnen al die opgelegde feesten beter worden afgeschaft.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)