Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Anti tv-dieet

Ik zie mezelf al bezig. Mijn dochter mag een filmpje kijken van twee uur en een kwartier. Na twee uur zet ik de tv uit! Ja, dat moet, want kinderen mogen niet meer dan twee uur per dag televisie kijken of achter de computer zitten. Dit alles omdat de peuters van tegenwoordig veel te dik zijn. Het is een van de vijftien gepubliceerde normen van het gezondheidsinstituut NIGZ voor opgroeien met een gezond gewicht. Over 6 jaar mogen er geen dikke peuters meer bij komen.

Wie heeft dit belachelijke idee in zijn hoofd gehaald? Waarschijnlijk is dit weer verzonnen door de slankste man of vrouw op aarde met perfecte kinderen. Dat mensen dik kunnen worden van eten, ja daar zit wat in. Dat mensen dik worden omdat ze te weinig bewegen, ja daar zit wat in. Ik snap best dat je een kind niet de hele dag voor de tv moet zetten. Dat is nergens goed voor. Niet voor de gezondheid en niet voor het gewicht. Maar dat bij ‘dikke’ peuters de oorzaak alleen maar op de televisie wordt geschoven, vind ik toch wel erg kortzichtig. Daarbij is dat leeghoofd ook nog even vergeten, dat er nog zoiets bestaat als aanleg.

Hoe willen ze het in godsnaam voor elkaar krijgen dat er geen dikke peuters meer zijn over 6 jaar? Mijn zoon van 3 maanden weegt nu al 7 kilo. Kan ik daar iets aan doen? Hij krijgt gewoon zijn flesjes met voeding, die hij niet eens helemaal leegdrinkt. Hij krijgt zelfs lichtverteerbare voeding. Als het in dit tempo doorgaat met zijn kilo’s zal hij ook een ‘dikke’ peuter worden. Ik kan hem moeilijk nu al op dieet zetten toch? En mijn dochter is ook niet een van de magersten. Eten doet ze niet (zoals iedere dwarse peuter), snoepen nauwelijks en bewegen meer dan genoeg. Maar mag ze dan ‘s avonds geen filmpje meer kijken of computerspelletje doen, omdat ze naar de Nederlandse maatstaven van tegenwoordig 3 kilo teveel weegt? Moet een kind van 4 echt al rekening gaan houden met haar gewicht? Een snoepje in de supermarkt overslaan en zeggen. “Nee, bedankt mevrouw, maar ik zit al aan mijn calorieëngrens voor vandaag.” Mag ze wel nog gewoon lekker buitenspelen of moet ze perse na school vijf keer per week naar de sportvelden?

Er werd ook nog even vermeld dat de doelstelling bij voorbaat beïnvloed wordt door het gedrag van de huidige generaties. Ja, ik voel me aangesproken door deze publicatie. Ik zou een slechte ouder zijn, omdat mijn kind te zwaar is. Nu, dan ben ik vandaag even een slechte moeder. Mijn dochter heeft geluk. Haar moeder is chagrijnig en heeft even geen zin in jankende kinderen. Mijn dochter krijgt een snoepje en ze mag haar film kijken van twee uur en een kwartier en daarna nog een computerspelletje doen als ze daar zin in heeft.
Hier vandaag geen anti-tv dieet!

Schrijver: Wendy77, 2 nov. 2005


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2,0 met 2 stemmen 910Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)