Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Kerst

Ik hoorde vanochtend een vrouw op de radio haar beklag doen over de mensen die ze tegenkwam in de supermarkt. De dame in kwestie ergerde zich namelijk aan het feit dat zoveel mensen zo chagrijnig keken, terwijl ze kerstinkopen aan het doen waren! En dat kan natuurlijk niet, want kerst is een feest en dan moet je niet gaan zitten sippen.

Ik bedacht me dat de mensen misschien sip waren omdat ze rondliepen met een ruwe schatting van wat ze straks voor een bedrag aan de gestreste, overwerkte en bliepgestoorde caissière dienden te overhandigen, of hoe ze het dit jaar in Godsnaam voor elkaar zouden krijgen om iedereen van een fijn kerstmaal te voorzien. En bij iedereen hoort ook die ene oom, die toch nooit tevreden is omdat hij nou eenmaal wat te zeiken wil hebben. Volgens mij heb je in elke familie wel zo’n oom.

Het is die mevrouw die klaagt dat men blijkbaar niet gelukkig genoeg is met kerst die mij een hekel doet krijgen aan kerst. Mens, waar bemoei je je mee! Als ik chagrijnig wil zijn met kerst dan ben ik dat en ik hoef niet van iemand anders te horen dat ik daar niet goed aan doe. Zo was er laatst iemand in mijn omgeving wiens relatie na meerdere jaren op de klippen was gelopen. Wat voor reacties kreeg de arme ziel? ‘Kut voor je, helemaal met de kerst in aantocht.’

Wat is dat toch? Waar gaat dat nou over? Blijkbaar is het erger om uit elkaar te gaan wanneer het bijna kerst is. Dit omdat je met kerst niet ongelukkig hoort te zijn, met kerst moet je ineens met een blij hoofd door de supermarkt lopen, met kerst moet je ineens je familie aardig vinden en met kerst hoor je al helemáál niet single te zijn. Ben je ongelukkig met kerst, of heb je er gewoon niet zoveel binding mee dan word je al gauw gezien als een kneusje, een mislukkeling, als iemand waarmee je medelijden dient te hebben. Want ocharme, wat een betreurenswaardig feit wanneer je de vreugde van kerst niet kunt voelen, het is dan wel heel erg met je gesteld.

Met kerst moet je gelukkig zijn, ook al ben je dat de andere 363 dagen van het jaar niet. En als je het niet bent, dan kun je op zijn minst de moeite nemen om te doen alsóf, lijkt de boodschap wel. En dat is hetgeen mij ergert. Hoezo moet dat ineens, wat is er zo speciaal aan kerst dan? Ik vroeg het een kerstliefhebber uit mijn omgeving:

'Samen de kerstboom optuigen met die kleine, kersttakken zoeken in het bos met hem samen terwijl de hond die uit je handen probeert te trekken omdat ie denkt dat je ermee wil spelen, warme chocolademelk maken en met een klein chocolaatje oppeuzelen, een gewoon normaal avondeten met een schnitzel en frietjes en chocovla na omdat die kleine dat echt te gek te wauw vindt, de kleine cadeautjes die je voor elkaar gekocht hebt, de zelfgemaakte kerstballen van je zoontje op het kinderdagverblijf, dát is er speciaal aan kerst.'

Ik moet zeggen dat het mooi klinkt. Misschien ietwat burgerlijk, maar de meesten van ons, waaronder ikzelf, zijn toch op zoek naar het ultieme burgerlijke geluk. Het beschreven tafereel is inderdaad een vertederend visioen. Wat ik mij dan echter ga afvragen is waarom dit alleen met kerst zou kunnen? Zijn het de feestdagen die je gezin zo speciaal maken, die je de liefde voor je familie versterken? Natuurlijk is dat niet zo, en als dat wel zo is dan denk ik dat er iets goed mis zit binnen het gezin. Wat is de reden dat we met kerst zo geforceerd allemaal proberen het geluk na te streven, en het rest van jaar niet. In mijn ogen komt het meer neer op het nabootsen van geluk dan het daadwerkelijke streven ernaar. Maar ik ben dan ook een zure, niks waarderende zeikerd.

Van mij mag iedereen een leuke tijd hebben met kerst, ik vind het fijn dat mensen hun familie weer eens zien en daarvan genieten en ik ben blij dat de mensen eindelijk eens de moeite nemen om goed voor zichzelf te koken, maar verplicht mij niet te genieten van kerst, dring mij mijn familie niet op en kijk me niet meewarig aan wanneer ik zeg dat ik kerst alleen maar waardeer vanwege de vrije dagen. Laat mij lekker zwelgen in zelfmedelijden en me wentelen in mijn najaarsdipje.
Bedankt voor je interesse, zou fijn zijn wanneer ik daar ook eens van mocht van genieten als het geen kerst was.

Schrijver: Ornor, 24 december 2005


Geplaatst in de categorie: kerstmis

2.6 met 17 stemmen 2.793Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)