start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Welkom op Nederlands.nl


Er zijn in totaal 24.672 inzendingen gevonden.

De Paas Haas

afbeeldingHoe zit t met de Paas Haas?
Wat zou een land zijn zonder folklore?
Wat zou een geloof zijn zonder rituelen?
Wat zou deze Aarde zijn zonder de Maan?
Lees meer...

Schrijver: Ton Hettema, 21-04-2019, Beoordeling: 7.00 (1)

De billen van mevrouw Ank

afbeeldingImitatie-majoor Bijleveld zit op de blaren. Dit paasreces verblijft Ank met aktentassen vol ambtelijke uitzoekerij in haar achtertuin, op fluweelzachte kussens vanwege aangebrande billen. Specialisten van Justitie & Veiligheid hebben opdracht om via de ministerpresident-hotline van collega Harbers...
Lees meer...

Schrijver: Ton Mantoua, 22-04-2019

Het lijden van de jonge Goethe

afbeelding(voor Johann Wolfgang von Goethe (1748 - 1832))
Je bent geboren op 28 augustus 1749 in Frankfurt am Main. Jouw ouders waren Johann Caspar Goethe en Catharina Elisabeth Textor. Jouw rijke vader had een hoge status. Hij controleerde jouw vroege onderwijs. Jij studeerde rechten aan de universiteiten...
Lees meer...

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 21-04-2019

De kwetsbare mens

afbeeldingDe lentezon laat een helpend licht over de oude stad schijnen. Er is een gezellige drukte op de terrasjes. Luidkeels vertelde grappen over de zomerse temperaturen gonzen door de stad. Het gezin en de maatschappij zouden de mens moeten beschermen. Als onderdeel van het geheel. Maar stel je voor dat...
Lees meer...

Schrijver: Jeroen Splinterman, 22-04-2019

Boswandeling

afbeeldingVanavond vroeg zo tussen kwart voor zes en kwart voor zeven nog gauw voor het donker wordt, met de honden een wandeling door het bos gemaakt en al wandelend over een van de paden tussen hoge dennen door besef ik weer eens, of misschien eigenlijk iets wat ik altijd al in een bos heb gehad, dat ik er...
Lees meer...

Schrijver: catrinus, 18-04-2019, Beoordeling: 10.0 (1)

Als de woorden je worden ontnomen

afbeeldingDan heeft het geen zin meer, verhaal halen vanwege vvmu klapt dicht want de opponent hanteert eigen regels. Ik geef toe, heb meegedaan aan dit literare circus, uiteindelijk uit de bocht gevlogen.
Reageer...

Schrijver: Fred, 20-04-2019, Beoordeling: 9.00 (3)

Met uitsterven bedreigd

afbeeldingDe warme voorjaarszon bracht een weemoedig gevoel in de gedachten van de autistische Bjarne, die worstelde met de problemen in zijn onderbuik. Het was nu precies dertig jaar geleden dat hij een gesprek had met zijn verleidelijke hospita met de welluidende naam Emma Petronella over de dieren die met...
Lees meer...

Schrijver: Bjarne Gosse, 16-04-2019

Laatste nieuws:

Op 9 januari, 80 jaar na de onthoofding van Marinus van der Lubbe als eerste Nederlandse nazi-slachtoffer, presenteerde George Knottnerus zijn nieuwe roman 'Missie Berlijn' op het Van der Lubbehof in Leiden.
Marinus van der Lubbe was de stichter van de Rijksdagbrand in 1933. Wie was de alom verguisde Leidenaar? Wat dreef hem tot zijn daad?
De auteur liet zich bij het schrijven van deze roman inspireren door de historische feiten, in het bijzonder door de ontmoeting die Marinus in 1931 in het Franse Calais had met een Hongaarse vrouw. Hij noemt haar Zizi. De jonge vrouw draagt een groot geheim met zich mee.
Ga voor meer info naar
www.gopher.nl/shop/title.asp?barcode=ISBN&id=9789051798500
Boekenredactie, 28-01-2014
Frans Broers overleden

De schrijver, essayist en criticus Frans Broers is 9 december overleden.
Frans studeerde vanaf 1962 Nederlands en filosofie aan de Rooms-katholieke Universiteit Nijmegen en vestigde zich in 1965 in Amsterdam waar hij zijn studie voortzette.
Hij debuteerde als dichter in 1965. Sindsdien schreef hij romans, verhalen, essays en een kinderboek.
Als Jacq Firmin Vogelaar schreef hij een aantal experimentele romans, waaronder Anatomie van een glasachtig lichaam (1966) en Raadsels van het rund (1978).
Veel aandacht trok "Alle vlees" (1980), een historische roman in fragmenten waarin het probleem van de uitbuiting van het menselijk lichaam wordt behandeld.
In 1986 schreef hij het kinderboek "Het geheim van de bolhoeden".
"Terugschrijven" (1987) is een essaybundel over onder andere Gustave Flaubert, James Joyce, Franz Kafka en Virginia Woolf.
Behalve schrijver en criticus was Jacq Vogelaar vertaler. In 2010 verscheen zijn vertaling van "De apotheker van Auschwitz" van Dieter Schlesak.

In 1970 kreeg hij de Van der Hoogtprijs voor zijn verhalenbundel uit 1968 "Het heeft geen naam".
Hij kreeg in 2006 de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele werk.

Frans werd slechts 69 jaar oud.
Redactie, 14-12-2013
Hermine de Graaf is 24 november na een ernstige ziekte overleden.
De in 1951 in Winschoten geboren Hermine de Graaf maakte begin jaren tachtig naam met de roman 'Een kaart niet het gebied'. Daarna volgden nog elf titels, waaronder de met de F. Bordewijkprijs bekroonde verhalenbundel 'Aanklacht tegen onbekend' (1987).
In 2002 verscheen haar laatste roman 'Mijn moeder en de duif'.

Hermien de Graaf leefde teruggetrokken in Buinen (Dr.). Zij is 62 jaar geworden.
Redactie, 28-11-2013
Gerrit Krol is zondag 24 november overleden na jaren met gezondheidsproblemen gekampt te hebben. Krol geldt als een van de meest bijzondere schrijvers die Groningen heeft voortgebracht. De stad Groningen speelde een speciale rol in zijn werk.
Zijn oeuvre bestrijkt romans, verhalen, gedichten en essays en is bekroond met verschillende prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs.

Zijn laatste roman 'Duivelskermis', waarin de gevolgen van ziekte van Parkinson worden beschreven, verscheen in 2007.
In 2009 verschenen zijn verzamelde gedichten 'De industrie geneest alle leed'.
Gerrit Krol is 79 jaar geworden.
Redactie, 25-11-2013
Meer laden...