A promise we will keep
dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
6 Diplomaten moeten soms in het openbaar onderhandelen en dan zeggen ze de gekste dingen. Begin jaren zestig dreigde Nederland in oorlog te raken. Weinig Nederlanders weten het. We hadden de Karel Doorman, ons enige vliegkampschip, samen met een groot deel van onze vloot paraat. Het leger was op zijn qui vive en er is daadwerkelijk gevochten. Een marineschip van de vijand is gezonken. Of de luchtmacht er bij ook was, waag ik te betwijfelen, want het was allemaal wel erg ver weg van huis.
Met welk…
Dunne vrucht
column
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
11 De eerste twee appels zijn van de boom gevallen. Het is vandaag de tweede dag van de zomervakantie; ik vind dat vroeg.
De Digitale Alweter suggereerde enkele mogelijke oorzaken, een ervan wekte mijn nieuwsgierigheid: vruchtverdunning.
Ik las verder.
Kort samengevat kwam het grosso modo neer op natuurlijke selectie, waarbij een of meerdere zwakke elementen geofferd worden om de soort in stand te houden. Hier: de boom beschermt zichzelf en de andere vruchten door er enkele te laten vallen, in…
Voorgoed mal in Málaga
beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd.
19 (voor Jane Bowles (1917 - 1973))
Jij bent geboren als Jane Sydney Auer op 22 februari 1917 in New York City. Jouw Joodse ouders waren Sydney Auer en Claire Stajer. Vanaf jouw geboorte had jij een slechte knie. Jij bent in Woodmere opgegroeid. Als tiener viel jij van een paard en brak jij jouw knie. Er volgde een knieoperatie en daarna kreeg jij tuberculeuze artritis. Jij ging met jouw moeder naar Zwitserland om behandeld te worden. Daar ging jij ook naar een kostschool. Verder ging jij naar de…
Herinnering aan de opvoering van de moderne opera, getiteld "The Astronaut"
hartenkreet
3.5 met 2 stemmen
25 In dat lang vergeten jaar, toen ik sinds enige tijd de brugklas bezocht, trad ik eveneens voor het eerst aan onder de hoge coulissen van de plaatselijke schouwburg die een formidabele, onuitwisbare indruk maakten op het twaalfjarige kind dat ik nog was.
De opvoering van de moderne opera, getiteld "The Astronaut" zou gaan plaatsvinden en wij, scholieren, zouden zingen in het koor.
Onze leraar zou prominent op de voorgrond een bijbehorende tekst voordragen en inderdaad zie je op de desbetreffende…
autobiografie
4.3 met 3 stemmen
61 'Je 'peepee' eraf hakken, maakt je nog geen vrouw, maar dit wel. ' Het was de opmerking van rockzangeres Anouk eerder dat jaar geweest die Bjarne deed walgen. Wat wist deze rockbitch over transpersonen? En waar kwam die haat plotseling vandaan? Anouk de zangeres, die Bjarne ooit zo hoog had zitten, was eerder dat jaar van haar voetstuk gevallen in de gedachten van Bjarne die de mooiste trans vrouw ter wereld had gekend in de persoon van Emma Petronella. De transvrouw waarmee hij vierenveertig…
Ben 13. Nul in het kwadraat
verhaal
2.0 met 1 stemmen
34 Wiskundige talenten onder u weten dat vermenigvuldigen in deze som nooit lukt. Symbolisch voor de rare snoeshaan in deel Ben 1 tot Ben 100+. Honderd plus; schrik niet… het overgrote gedeelte van deze afleveringen bestaat uit alleen maar een titel. De hoofdstukken kunnen trouwens los van elkaar worden genuttigd. De toevallig hier verdwaalde lezer die zich afvraagt wie in hemelsnaam Ben is, treft zelfs een soort minibiografie aan in Ben 4 en Ben 5.
Gewoonlijk worden helden in vlammende…
Laat Yesilgöz maar vertrekken
bewering
5.0 met 5 stemmen
79 Het wordt de hoogste tijd dat de VVD een nieuwe voorman of voorvrouw kiest.
Yesilgöz heeft de afgelopen jaren getoond dat zij niet het vermogen heeft soepel en succesvol met andere politici en met het grote publiek om te gaan.
Zij is ook - wat mij betreft - hoofdverantwoordelijk voor de vorming en de samenstelling van het kabinet Schoof I dat nog geen deuk in een pak vla heeft kunnen schoppen.
Vaak geeft ze antwoorden die diepgang missen en op dezelfde - nogal monotone - wijze worden herhaald…
Laatste nieuws:
De Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2024 gaat naar de Groningse vertaalster Paula Stevens.
De Martinus Nijhoff Vertaalprijs is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers. Deze prijs wordt sinds 1955 door het Cultuurfonds uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van € 50.000 verbonden. Eens in de vijf jaar gaat de onderscheiding naar een vertaler die vanuit het Nederlands vertaalt.
De jury bleek onder de indruk van het vertaaloeuvre van Stevens: omvangrijk en van hoge kwaliteit. De jury prijst Paula Stevens als bijzondere pleitbezorger van Noorse auteurs met haar voortreffelijke vertalingen.
Redactie, 21-03-2024
HET kleine VERSCHIL
In 5 delen die onderverdeeld zijn in kleine hoofdstukjes (400 pagina’s tekst) pleit onze dagcolumnist Jan Lunsing met vlotte pen voor een meer sociale samenleving, omdat steeds duidelijker wordt dat de neoliberale samenleving aan het vastlopen is. Met veel kennis van zaken weet hij oude en nieuwe situaties beeldend te beschrijven, waardoor de lezer geprikkeld wordt na te denken over wat Jan aan kennis aanbrengt en vaardig combineert.
Jan benadrukt geen verschillen maar wil verbinden. Een loffelijk streven dat ervoor kan zorgen dat vertrouwen weer vanzelfsprekend wordt bij voorbeeld in de relatie overheid-burger en in de relatie tussen burgers onderling.
Titel: HET kleine VERSCHIL dat ALLES VERANDERT
Schrijver: Mr. Dr. Jan R. Lunsing
Uitgeverij: Doornwater te Obdam
Wil je daar een exemplaar bestellen, maal: vandewaterhanneke@gmail.com
ISBN: 978-90-833612-2-2-2/ NUR320
Prijs: € 24.95Redactie, 17-03-2024
ZES GENOMINEERDEN voor LIBRIS LITERATUUR PRIJS 2024
Vijf Nederlanders en een Vlaming zijn genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2024 voor de beste Nederlandstalige roman van het jaar. Het gaat om Cobi van Baars, Sacha Bronwasser, Rob van Essen, Ersterher Gerritsen, Frank Nellen en Maud Vanhauwaert. De jury onder voorzitterschap van Kim Putters brengt zo de longlist terug tot zes genomineerden.
De winnaar ontvangt 50.000 euro en wordt op 13 mei 2024 live bekend gemaakt in Nieuwsuur.
De boeken zijn: De onbedoelden (Cobi van Baars), Luister (Sacha Bronwasser), Ik kom hier nog op terug (Rob van Essen), Gebied 19 (Esther Gerritsen), De onzichtbaren (Frank |Nellen), en Tosca (Maud Vanhauwaert).
Bron: onder meer www.librisprijs.nl
Longlist Libris Literatuur Prijs 2024
De longlist van achttien titels van de Libris Literatuur Prijs 2024 is bekend.
De jury onder leiding van Kim Putters en verder bestaande uit juryleden Dalilla Hermans, Lisa Kuitert, Joep van Ruiten en Vamba Sherif heeft uit de 189 inzendingen achttien romans uitgekozen voor de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2024:
Cobi van Baars, De onbedoelden – Atlas Contact
Sacha Bronwasser, Luister – Ambo Anthos
Ramy El-Dardiry, Tussen morgenzee en avondland – Querido
Rob van Essen, Ik kom hier nog op terug, Atlas Contact
Paul Gellings, Terug naar de Stichtstraat, Passage
Esther Gerritsen, Gebied 19, De Geus
Elodie Heloise, Blauwe tomaten, In de Knipscheer
Roxane van Iperen, Dat beloof ik, Thomas Rap
Gilles van der Loo, Café Dorian, Van Oorschot
Renée van Marissing, Gelukkige dagen, Querido
Marente de Moor, De schoft, Querido
Frank Nellen, De onzichtbaren, Hollands Diep
Richard Osinga, Munt, Wereldbibliotheek
David Pefko, De Gebroeders Maxilari, Prometheus
Ilja Leonard Pfeijffer, Alkibiades, De Arbeiderspers
Caro van Thuyne, Bloedzang, Koppernik
Maud Vanhauwaert, Tosca, Das Mag
Tommy Wieringa, Nirwana, De Bezige Bij
Bron: www.librisprijs.nl
Karel Jong, 13-03-2024
MACHIAVELLI PRIJS 2023 NAAR BURGEMEESTER JAAP VELEMA VAN TER APEL
De Machiavelliprijs 2023 is toegekend aan burgemeester Jaap Velema van Ter Apel. Dat heeft het bestuur van Stichting Machiavelli recent bekend gemaakt. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. De prijs is tevens een erkenning voor de gehele gemeenschap in Ter Apel.
”Burgemeester Velema communiceert helder en scherp. En toch niet polariserend ondanks het zeer gevoelige onderwerp. Hij bedient zich van verschillende communicatiemiddelen om het verhaal van zijn gemeente en de belangen van haar inwoners op de agenda te krijgen. Tegelijk weet hij zo aandacht te vragen voor de problemen in de asielopvang”, aldus het juryrapport.
“Velema blijft zich onvermoeibaar inzetten voor de belangen van iedereen in zijn gemeente. Ook voor de mensen die letterlijk buiten moesten slapen door het vastlopende beleid in Den Haag. Hij is vanuit zijn verantwoordelijkheid verstrengeld met een probleem, dat hij niet zelf kan oplossen. Desondanks slaagt Velema er goed in om de gemoederen in zijn gemeenschap redelijk in bedwang te houden.”
“Ondanks soms oplopende spanningen leeft Ter Apel al jaren met het aanmeldcentrum in de gemeente. De wijze waarop de gemeenschap in Ter Apel dit al jarenlang draagt is een voorbeeld voor veel andere, en veel grotere gemeenten”, zo vervolgt het juryrapport.
De prijs wordt op woensdag 14 februari om 17u uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van Stichting Machiavelli, in Perscentrum Nieuwspoort. Het is de 35ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De prijsuitreiking is dit jaar weer toegankelijk voor iedereen die zich aanmeldt via deze link en kan vanaf 17.00 uur ook live worden gevolgd via NPO Politiek en het Youtube-kanaal van Nieuwspoort.
Eerdere prijswinnaars waren o.a. Johan Remkes, Gerrit Hiemstra, Marion Koopmans en Diederik Gommers, journalistiek collectief Bellingcat, She Decides, burgemeester Eberhard van der Laan, H.K.H. prinses Máxima en bondscoach Bert van Marwijk.
Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, houdt voorafgaand aan de prijsuitreiking de jaarlijkse Machiavellilezing.
Bron: www.stichtingmacchiavelli.nlKarel Jong, 10-02-2024
Bezig met laden
Meer laden...