Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bachs Cellosuites als bijzondere inspiratiebron voor Herbert Nouwens

Een suite van zes massieve beelden

In het Rosarium van de molenstad Winschoten in Oost-Groningen, nabij de Nederlands/Duitse grens kunt u tot oktober van dit jaar een beeldenexpositie bekijken van Herbert Nouwens, die zich voor de reeks van zes heeft laten inspireren door hetzelfde aantal van de Suites voor Cello-solo van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Het zijn zeer massieve, stalen stukken geworden, die inderdaad alleen in de open lucht of in een hal van enorme afmetingen tot hun recht kunnen komen. Het is een gedurfde, doch tegelijkertijd bewonderenswaardige, keuze geweest van de gemeente Winschoten, die het gehele project — dat overigens meer omvat dan alleen de zes beelden — eveneens de titel DE SUITES heeft gegeven. Eén van de manifestaties, die in dit kader eveneens een plek hebben gevonden, is het concert van de wereldvermaarde cellist Dmitri Ferschtman, die aldaar op zaterdag 29 september vanaf 17:00 uur de bewuste zes Suites van Bach zal spelen. Ook een fotowedstrijd zou wel eens tot verrassende resultaten kunnen leiden.
Meer over alle parafernalia en eventuele marginalia kunt u vinden op de website van de gemeente Winschoten, die we voor deze gelegenheid hebben toegespitst op De Suites: http://www.winschoten.nl/desuites

Bach als inspiratiebron

Papa Bach heeft zich laten inspireren door de eerste anthologie van de westerse wereld, die ook wel wordt omschreven als het Boek der Boeken en niet zelden het onmogelijke predikaat Heilig heeft meegekregen — onmogelijk omdat het door mensen is geschreven, die niet allen over een even welversneden hebben beschikt —, hetgeen overigens voor Bach niet de geringste aanleiding heeft gevormd zich als mens ten opzichte van, bij voorbeeld, zijn echtgenote ook maar enigermate christelijk te gedragen. Daar staat dan weer tegenover dat hij voor het nageslacht muziek heeft nagelaten, welke drie eeuwen na dato nog evenveel, en in sommige opzichten flink wat meer — nou ja, er zijn inmiddels ook aardig wat meer mensen op dit ondermaanse dan anno dazumal — aandacht heeft weten te genereren dan tijdens zijn aanwezigheid op de globe.
Beeldend kunstenaar Herbert Nouwens is, evenals zijn collega beeldhouwer Jan Wolkers, geboren te Oegstgeest, in 1954. Als atelierruimte heeft hij tegenwoordig de beschikking over de voormalige melkfabriek van Slochteren. Daar zou hij dus in principe aardig uit de voeten moeten kunnen. Al eens eerder had hij blijk gegeven van affiniteit met en beïnvloeding door deze Bach senior. Ongeveer een decennium geleden heeft hij een expositie gerealiseerd met 24 kleinplastieken, die hun oorsprong vonden in Bachs '24 Preludes en Fuga's voor klavier'. Voor deze gelegenheid met De Suites heeft Herbert Nouwens het allemaal nog weer flink forser aangepakt, al is het resultaat, vanzelfspekend, qua aantal tot zes beelden beperkt gebleven.

Reisdoel

Vor het geval u van de werken van vader Bach houdt, en meer in het bijzonder van diens kamermuziek, en in het kader daarvan de Cello-suites kunt waarderen, daarnaast een open oog heeft voor hedendaagse kunst — die in dit geval muziek in beelden heeft getransponeerd, welke je bepaald niet over het hoofd kunt zien — en als u tegelijkertijd nog een paar vrije dagen beschikbaar heeft om iets opbouwends, inspirerends en activerends te beleven, dan bent welhaast aan uzelf verplicht om de steven richting Oost-Groningen te wenden en dit, in meer dan één opzicht, geweldige project persoonlijk te aanschouwen, in het schitterende Rosarium van Winschoten.

Op de foto hieronder: De Zesde Suite van Herbert Nouwens

De resterende suites kunt u, als u wilt, eveneens zien:
De eerste op: http://lettersenbeelden.weblog.nl/mijn_weblog/
De tweede op: http://lettereninternationaal.punt.nl
De derde op: http://cultuurtempel.blogspot.com
De vierde op: http://www.bloggen.be/cultuursfinx/
De vijfde op: http://kulturtempel.blogger.de

Dan heeft u het allemaal mooi op een rijtje.


Zie ook: http://www.cultuurtempel.blogspot.com

Schrijver: Heinz Wallisch, 10 augustus 2007


Geplaatst in de categorie: kunst

3.0 met 7 stemmen 1.461Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)