Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het lot van de familie Meijer

Nu we bijna bij de laatste hoofdstukken zijn aangeland, valt het zwaar om dit boek uit te lezen.
Niet alleen door de aangrijpend beschreven lotgevallen van de Joodse familie Meijer die zich ontwikkelen naar de bekende en afgrijselijke apotheose, maar ook doordat het een verdrietig afscheid zal worden van de hoofdpersonen die we meer dan 600 bladzijden lang van dag tot dag hebben gevolgd.

Doordat ik het boek per hoofdstuk aan mijn geliefde heb voorgelezen, hebben we het woord voor woord geproefd en geconsumeerd. En raak je gehecht aan de intimiteit van het samen beleven, onderbreken, becommentariëren, lachen en gruwelen.

Natuurlijk er komt altijd weer een ander boek, maar lezers kennen het gevoel van leegte na de laatste bladzijde en het ontwaken eer er weer ruimte is voor een ander universum.
Dit is een prachtig voorleesboek, het duurt even voor je je in de onbekende leefwereld en de gebruiken van de joden in Zwitserland hebt kunnen verplaatsen, maar dan biedt het boek in een weergaloze stijl alles wat de voorflap belooft. Karakterschetsen die diepgaand en geloofwaardig worden uitgewerkt, een intelligent geconstrueerd verhaal waarin de details overal kloppen.

En dat alles in een prachtige taal die over de pagina's danst en gekneed wordt tot zinnen die je meenemen van het platteland naar de grote stad van rond de eeuwwisseling en je mee doen leven met alles wat de familieleden overkomt.
De enkele wat bombastische vergelijking die de schrijver zich permitteert vergeef je hem graag vanwege de vileine humor die hij door zijn levensechte dialogen mengt.

Doordat de historie zich uitstrekt van het eind van de 19e eeuw tot 1945 is het vooral angstaanjagend om te lezen hoe het sluipende gif van het antisemitisme zich bijna tastbaar binnen de samenleving openbaart en zijn werk doet.
Je zit op de huid van de tijd en voelt de systematische manier waarop de vervolging wordt ingezet en uitgevoerd. Het eerst door de beelden die geplant worden in het hoofd en het hart van de dommen en kansarmen.

Voor de lezer met geduld, die niet opziet tegen de inspanning die dit boek vergt, is 'het lot van de familie Meijer' een absolute aanrader.

Schrijver: trawant, 14 april 2009


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.0 met 4 stemmen 374Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)