Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Frederic Delius, Engels omponist (1)

Tot nu toe ben ik uiterst spaarzaam geweest met het schrijven over Engelse componisten uit de romantiek. Dat heeft een reden.

Britse muziek is "moeilijk te vangen" in woorden door een continentbewoner, eenvoudig omdat Britse muziek zo anders is in sfeer en gedaante. Daar kijkt u misschien van op, maar luistert u eens naar bijvoorbeeld een symfonie van Arnold Bax of Vaughan Williams om er twee te noemen. Schitterende muziek, maar vind er eens woorden voor! Ik vind het moeilijk om de sfeer te duiden.

Ik begin met Frederic Delius (1862-1933), de meest poëtische Britse componist, beroemd door zijn vele natuurschilderingen. Hoewel Delius het grootste deel van zijn leven in het Franse Grez-sur-Loing doorbracht zijn de Britten bijzonder trots op hem. Zijn muziek komt veel tot uitvoering in Engeland. Zijn meest beroemde stuk is "On hearing the first cuckoo in spring".

Frederic Delius werd in 1862 geboren in Bradford, als zoon van de textielmagnaat Julius Delius. Frederic kreeg viool- en pianoles. Zijn toekomst zou binnen het familiebedrijf gaan liggen, waaraan na de schoolopleiding van Frederic uitvoering werd gegeven.
U voelt het al aankomen: Frederic had daar geen zin in en ambiëerde het muziekvak. Maar mogelijk wettigden zijn instrumentale studies deze keuze niet, hoe dan ook: na een zakenreis naar Noorwegen was de jonge Frederic geheel verloren. Het poëtische landschap aldaar zal daar zeker invloed op hebben gehad. Grieg heeft hij daar niet ontmoet, althans er is niets over bekend.

In 1884 haalde de toen 22-jarige Frederic zijn vader over hem geld te lenen om een sinaasappelplantage (!) te kopen. Bepaald geen klein avontuur voor een jongeman over wiens kennis van sinaasappels tot die tijd niets bekend was.
Veel meer ligt aan dat verzoek de wens naar vrijheid ten grondslag en de wetenschap dat hij daar meer aan muziek kan doen dan thuis!
Hoe dan ook: Frederic vestigt zich in Solana Grove, verwaarloost voorspelbaar zijn plantage, maar vindt wel Thomas Ward bij wie hij een cursus in muzikale technieken volgt. De sinaasappels verrotten aan de bomen!

In die tijd ontwikkelt zich zijn voorliefde voor de liederen van de plantagearbeiders die vaak een loopje met hun baas namen, en zeker nog meer door zijn liefde voor de eenzaamheid waardoor hij soms weken van huis was en logeerde bij de plaatselijk bevolking en waarbij zijn liefde voor vrouwelijk schoon spreekwoordelijk was!

[Dit is een vakantie-editie, volgende keer verder.]

Schrijver: Wim Brandse, 4 juli 2009


Geplaatst in de categorie: muziek

3.6 met 5 stemmen 225Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)