Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De koude kruistocht, recensie

BOEKBESPREKING DE KALDE KRUSTOCHT VAN HYLKE SPEERSTRA

Dit boek heb ik net uit de bibliotheek gehaald want het is inmiddels ook als luisterboek verschenen en kwam op de radio.
En één ding kan ik je wel vertellen, het boek vind ik mooier dan alle literaire werken die ik las en dat waren vele.
Hoe kan dat nu? Omdat de Friese volksaard in alle hartstocht wordt beschreven en ik me eindelijk zelf er in herken en niet omdat ik kan schaatsrijden en de elfstedentocht vind ik wel een beetje sadistisch want zelf kwam ik niet verder dan dertig kilometer, maar de Friese volksaard ten voeten uit. Wij ontdooien door de liefde en de kou bij inspanning en drank en dan voelen wij ons gelukkig en vrij en sterk en dan komt alles weer goed.

Het boek bevat verhalen over allerlei elfstedentochten en de problemen die de deelnemers hierbij ondervinden en de prijzen die hiermee op het spel staan. Ongeluk en dood komt voorbij, liefdesgeluk, verraad in de oorlog en wraak, een grappig verhaal over iemand die hem per taxi blijkt te hebben afgelegd, en een utopische tocht met bevroren water door Russisch gas als Frieslandpromotie.

Ik heb het boek nog niet uit maar ben zo enthousiast door de vrolijke vertelstijl dat ik dit boek onder de aandacht van den Hollander wil brengen om iets van die Gekke Friezen die zo stoer zijn te begrijpen. Er komen natuurlijk veel boeren in voor maar die zijn slimmer dan je denkt.
Het zijn korte verhalen met enkele dialogen en hele levensverhalen er in beschreven en de tocht zelf wordt niet eens zo beschreven, het zijn allen individuen en het heugt hen hun hele leven. Er zit ook veel humor in het boek die ik vaak zo mis bij drama’s.

Als Fries schaatste ik wel eens en ook in Brabant maar mijn liefde werd er niet begrepen en we gaan er liever aan kapot dan op te geven. Een Fries geeft zich niet over omdat we eigenlijk oude zielen van de indianen is mijn theorie en wederom wordt het land van de boeren ons afgepakt door de nieuwe tijd.
Daarom is dit boek zo mooi omdat het de glorie van de sterke Friezen beschrijft die nu niet meer zo in de belangstelling staat maar o wee als het weer gaat vriezen!

Schrijver: foppe oostenbrug, 23 november 2009


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.5 met 4 stemmen 189Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
23 januari 2016
Ha Foppe, via de 'inhoud' en 'toeval' functie kom ik jouw stukje tekst tegen. Zo weet je maar nooit wanneer het kwartje van je 6 jaar oude beschouwing zal vallen bij een andere oprjuchte frys. Dank voor je hint over de Friese volksaard, die had ik net even nodig.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)