Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Anoniem inwisselbaar

(Echter lang niet alles)

Een UITDAGENDE DROOMWERELD is een milieu dat en als jij het letterlijk neemt een aarde die nieuwsgierig maakt. Weetgraag naar een belevenis en beleving die de jouwe nog niet was/is, maar die in principe wel mag worden. Misschien zelfs wel moét worden. Gedwongen door interne- en/of externe omstandigheden die jou ongedwongen de weg wijzen. Richting geven aan een door jou gewenste structuur van omstandigheden; door factoren van buiten aan jou opgelegd.

Zo'n toch wel mysterieuze wereld, een droomwereld die uitdaagt, is 'DE BEVRIJDER' van de schilder René Magritte die van 1898 tot 1967 leefde. Bij toeval is zijn jaar van overlijden mijn jaar van geboorte. Zijn bekendste werk schiep hij in 1928 en is getiteld: EEN PIJP. Als onderschrift kreeg dit schilderij 'dit is geen pijp' mee.

René Magritte was een fatsoenlijke man met een grote opdracht: hij wilde met zijn dromerige werken anderen aan het denken zetten. Magritte schiep met zijn schilderwerk idee en gedachte. Dus geen zichtbare voorwerpen. In zijn werk is niets wat het lijkt. Werkelijkheid en fantasie in Magritte's werk gaan in een dromerige wereld in elkaar over. De pijp komt overigens op meerdere werken van Magritte terug.

Vagina als mond.

(Gezichten met borsten als ogen)

Magritte: 'Achter elk ding dat we zien, gaat iets anders schuil. We zouden graag zien wat het zichtbare voor ons verborgen houdt'.

Je zou kunnen zeggen dat Magritte extra dwaalsporen heeft meegegeven in zijn werk. Een element dat lak heeft aan de regels van de logica.

Schrijver: Annejan Kuperus, 4 april 2011


Geplaatst in de categorie: kunst

0.8 met 6 stemmen 190Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)