Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

STOP DE VRIJHEID!

(Grondlegger van het kubisme)

Samen met Georges Braque was Picasso grondlegger van het kubisme. Deze kunststroming is in het begin van de twintigste eeuw onstaan. Bij deze bijzondere manier van uiten, worden objecten en mensen gelijktijdig vanuit diverse posities in geometrische vormen, kubistisch geaccentueerd weergegeven. Hierdoor wordt een veelzijdig, zij het minder werkelijk beeld verkregen. Een voortreffelijk voorbeeld van deze tak uit de schilderkunst is:

GUERNICA,

meesterwerk van de Spaans-Franse schilder Pablo Picasso. Picasso's beroemdste schilderij met Museo Reina Sofia in Madrid als thuis, is een protest tegen het Duitse bombardement op het Baskische plaatsje Guernica, tijdens de Spaanse Burgeroorlog die in de twintigste eeuw, van 1936-1939 woedde. Ook zo'n strijd tussen Links-en Rechtsdenkers en -doeners geweest. Geschiedenis op herhaling. Keer-op-keer! Hier in Guernica, en niet alleen hier en toen botste de mens tegen doorgeschoten vrijheden aan, want wat of wie gaf de Duitsers het recht dit Baskische plaatsje te bombarderen? Omstandigheden en zich voordoende situaties kunnen geen bevel geven. Waarom zijn er sowieso mensen die destructieve opdrachten denken te mogen geven? Hun lege bovenkamers zijn alleszins de moeite waard om te rollen daar zij met vele anderen, toen en nu, de vrijheid van anderen beperken!

In 1956, 't vroor 11 graden, was Picasso's chef-d'oeuvre in het Stedelijk Museum in Amsterdam te bewonderen. De kijker aanschouwt de chaos tijdens het bombardement; met een paard dat in paniek het huis binnenstormt, terwijl iemand recht van het brandende dak valt. Een moeder huilt om haar dode kind, terwijl een man met kapot zwaard symbool staat voor een dode soldaat. Het is geen realistische, maar juist een gevoelige weergave: niet zoals het er in werkelijkheid uitzag.

Het paard in paniek drukt de verschrikkelijke angst uit en staat symbool voor alle onschuldige slachtoffers. Zij vielen toen, vallen helaas nu en in de toekomst eveneens. De moeder met het dode kind, zeer waarschijnlijk dat van haarzelf, verzinnebeeldt het verdriet van allen die sneuvel(d)en. De lamp symboliseert de ramp; de catastrofe van bombardement, explosie en geweld.

Moet vrijheid worden gestopt als de grens van tolerantie totaal onaanvaardbaar is? Een legitieme vraag die alleszins makkelijk is te beantwoorden! Naar mijn mening moet de grens van verdraagzaamheid niet verder worden opgerekt. Vanwege flexibiliteit kunnen wij over het algemeen veel tolereren, maar ook een acceptatiegrens die al heellang wordt uit- en opgerekt, bereikt vroeger of later zijn breekpunt. Komen aan de vrijheid van onverantwoordelijken is in een rechtstaat net zo legitiem als de vrijheid van spreken en doen, maar weeg uw woorden, pauzeer en bezin...!

Echter: wandel door het leven en praat met iedereen.*


*Perzisch spreekwoord

Schrijver: QpRus
Inzender: Annejan Kuperus, 12 april 2011


Geplaatst in de categorie: kunst

0.8 met 6 stemmen 220Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Irmlinda de Vries
Datum:
27 april 2011
Email:
irmart140xs4all.nl
" Guernica " is een indrukwekkende weergave van de Spaanse burgeroorlog, eigenlijk van oorlogen in het algemeen. Naar mijn idee is vrijheid slechts vrijheid als men zich rekenschap geeft van zijn daden en de daaruit voortvloeiende gevolgen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)