Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je stem gaat door merg en been

(voor Natalie Anne Merchant (26 oktober 1963))

Je bent geboren in Jamestown.
Je vader Anthony was een jazz-muzikant en je moeder Ann was een secretaresse.
Je bent de derde van vier kinderen.
Je ene opa speelde accordeon, gitaar en mandoline en hij kwam oorspronkelijk uit Sicilië. Je andere opa was pianostemmer en cartoonist en hij was van Ierse oorsprong.

Op je achtste zijn je ouders gescheiden en je moeder trouwde later opnieuw met een jazz-muzikant. Door die scheiding ontwikkelde je bindingsangst en zou je later dat trauma zelf herhalen.
Je moeder stimuleerde je om muziek te gaan studeren en ze nam je vaak mee naar uitvoeringen van klassieke muziek.
Op je twaalfde ging je samen met haar naar een concert van de rockband Styx. Dat betekende honderd mijl met de auto naar Buffalo, omringd door hasj-rokers. Je was bang en je vond hun uitstraling verschrikkelijk. Het concert van Styx maakte wel een grote indruk op jou, vooral de showelementen.
Je vertoefde tot je achttiende tussen de klassieke muziek en de jazz-klanken. Tot je zesentwintigste had je geen televisie en niemand in jouw buurt keek naar het nieuws of las een krant.
Op de middelbare school was je een suïcidale verschoppeling. En op je zestiende ging je in een natuurvoedingszaak werken. Door die invloedssfeer ben je een jaar later vegetariër geworden.
Je werkte een zomer met gehandicapte kinderen en je dacht er serieus over om in het speciaal onderwijs te gaan werken.

Op je achttiende werd je de zangeres van 'Still Life', wat later '10.000 Maniacs' werd. Een jaar later verscheen de EP 'Human Conflict Number Five'. De band bestond uit Dennis Drew (keyboards), Steve Gustafson (bas), Chet Cardinale (drums), John Lombardo (zanger/gitarist), Teri Newhouse (zang) en Robert Buck (gitarist). Robert stierf in 2000 aan een leverziekte, 42 jaar. Teri en Chet verlieten al snel de groep. Jij schreef de liedteksten, samen met John, die er ook muziek bij maakte.
Het debuut-album 'Secrets of the I Ching' verscheen, met 'My Mother the War' als hit in Engeland.

Op je tweeëntwintigste verscheen het album 'The Wishing Chair', producer Joe Boyd, uitgegeven bij Elektra Records. John verliet de band en 'In My Tribe' verscheen, producer Peter Asher, vooral samen met Rob geschreven. Het album 'Blind Man's Zoo' werd goud en je speelde veelal piano.
'Our Time in Eden' was het laatste album van 10.000 Maniacs met jou erbij.

Het MTV Unplugged album verscheen nog, maar daarna ging je als soliste verder en op je tweeëndertigste verscheen je solo-albumdebuut 'Tigerlily' bij Elektra, door jezelf geproduceerd, met 'River', een hommage aan de acteur River Phoenix (1970 - 1993), die stierf door een overdosis drugs (heroïne, cocaïne, marihuana, morfine, diazepam). Hij was vooral de grootste vijand van zichzelf. Drie andere hits waren 'Carnival', 'Wonder' en 'Jealousy'.
Je werkte samen met Jennifer Turner (gitarist), Barrie Maguire (bassist) en Peter Yanowitz (drummer), die je vaste vriend was tot 2000. Het album is je beste album ooit tot nu toe en verkocht vijf miljoen keer.

Daarna verscheen 'Ophelia', met 'King of May', een hommage aan Allen Ginsberg (1926 - 1997), het diep ontroerende 'My Skin', tegen dierenmishandeling, en de tophit 'Kind & Generous'. Het hele album is een strijd voor vrouwenrechten en tegen de patriarchale onderdrukkingen. Het werd platina en de verfijnde, symfonische klanken zijn verzorgd door de Britse componist/contrabassist Gavin Bryars (1943, Goole).
Na 'Nathalie Merchant: Live in Concert' verscheen 'Motherland', met de fabuleuze titelsong. Het album is opgedragen aan de slachtoffers van 11 september 2001.

Je ging anderhalf jaar op wereldtournee en in 2003 verscheen 'The House Carpenter's Daughter' bij je eigen label Myth America Records.
Je trouwde met Daniel de la Calle en jullie kregen een dochter, Lucia.

In 2010 verscheen 'Leave Your Sleep', met als thema de kindertijd en geïnspireerd door gesprekken met Lucia en de poëzie daarover. Je tuiniert en schildert graag en je bent een milieu-activiste. Je woont en leeft het liefste op het platteland, waar je wezen meer tot haar recht komt.

In 2012 ben je gescheiden van Daniel, na acht jaar samenzijn...
Tja, de geschiedenis herhaalt zichzelf.


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=izqSWCh5DKY

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 juni 2012


Geplaatst in de categorie: muziek

2.0 met 4 stemmen 248Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)