Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lisa Ekdahl - Give Me That Slow Knowing Smile

Lisa Ekdahl is geboren op 29 juli 1971 in Hägersten, Stockholm. Ze groeide op nabij Mariefred, samen met haar ouders en twee zussen. Op het Gymnasium in Södertälje volgde ze een muziekopleiding. Haar vader was een kernfysicus en haar moeder een kleuterjuf. Op haar achttiende verhuisde ze naar Stockholm. In 1990 werd ze zangeres bij het jazztrio van Peter Nordahl. Ze zong in kleine jazzclubs, wat ze omschreef als 'een muzikale opleiding'.

Lisa speelde samen met het trio in club La Villa in Saint Germain in Parijs. Hun samenwerking resulteerde in twee albums; 'Back to Earth', met 'Tea for Two', en 'When did you leave Heaven'. Ze werkte mee aan een album met Toni Holgersson, het duet 'Backwards' met de Deense zangeres Lars Hug en het duet 'Where or When' met Rod Stewart.

In 1994 verscheen haar debuutalbum 'Lisa Ekdahl', met Zweedstalige songs, met de megahit 'Vem vet' (Wie weet). Ze kreeg drie Zweedse muziekprijzen. Ze kreeg ook succes in Noorwegen en Denemarken. 'Vem vet' is gebruikt bij de Zuid-Koreaanse tv-serie 'Love Rain', met de zangeres Im Yoona. In 1996 verscheen Lisa's album 'Med Kroppen mot Jorden' (Met het lichaam naar de aarde) en in 1997 verscheen 'Bortom det bla' (Buiten het blauwe). Op 23 december 1994 is haar zoon Milton geboren. De vader is de blues-zanger Bill Göran Fredrik Öhrström (1943, Solna), 28 jaar ouder. Hij was eerder getrouwd met de actrice Mona Seilitz. Van 1994 tot 1998 was hij met Lisa getrouwd.

In 1999 ontmoette ze de Amerikaanse componist/gitarist Salvadore Poe (Paul Dibartolo), voorheen de gitarist van de hardrock band 'Spread Eagle'. Hij schreef nummers voor haar. In 2000 trouwde ze met hem. Ze woonde in New York en ze besloot een Engelstalig album op te nemen en dat werd 'Sings Salvadore Poe' uit 2001 en alle songs zijn door haar man geschreven. Het was een groot succes in Scandinavië en Frankrijk. De muziek is een mix van latin jazz, bossa nova en easy listening. In 2002 verscheen 'Heaven Earth & Beyond' en in 2003 'En samling Sanger' (Een verzameling liedjes). Haar optredens in Engeland kregen positieve recensies.

Haar stem wordt zacht, soepel, glad, fragiel, delicaat en kinds genoemd. Haar stem wordt vergeleken met de Amerikaanse jazz-zangeres Blossom Dearie, de Canadese jazz-zangeres/ -pianiste Diana Krall en de Braziliaanse samba en bossa nova zangeres Astrud Gilberto. In 2004 verscheen 'Olyckssyster' en in 2006 'Parlor av glas' (Glazen kralen). Na New York verhuisde ze naar Stockholm, waar in 2009 het Engelstalige album 'Give Me That Slow Knowing Smile' verscheen, met negen originele liederen. Ze heeft er twee jaar over gedaan. Ze gaat ieder jaar naar Noord-India om te mediteren.

In 2011 verscheen de CD/DVD 'At the Olympia in Paris'. In 2014 verscheen het album 'Look To Your Own Heart', geïnspireerd door Cuba, met 'Heavenly Shower'. In 2009 en 2011 gaf ze concerten in Paradiso, Amsterdam. In 2015 gaat ze eerst op tournee naar Zwitserland, Frankrijk, Noorwegen en Denemarken. Daarna geeft ze zeven concerten in Uppsala, Malmö, Göteberg, Linköping, Jönköping en Stockholm.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 maart 2015


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 154Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
22 maart 2015
Weer een puike bijdrage, Joanan. Weet je, ik zal het vermoedelijk niet meer meemaken. Over pak weg een jaar of vijftien liggen Wikepedia en soortgelijke naslagbronnen op hun gat en haalt men op deze site zijn gewenste informatie van het tabblad Rutgeria. Dat zou een mooie waardering van en erkenning voor jouw onvermoeibare literaire informatiestroom zijn;)

Jou hopelijk goed inschattend wuif je zulks nu met een quasi bescheiden glimlach weg . . .

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)