Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Stortvloed

Lagerbäck, King, Mandela, Turner en De Boei zijn vijf namen die de wereld geenszins tot last zijn of zijn geweest. Integendeel; coach Lars Lagerbäck dirigeerde IJsland in de eerste week van september 2015 voor het eerst in de geschiedenis naar een eindronde, namelijk EURO 2016. Martin Luther King was naast een Amerikaanse dominee en politiek leider eveneens een van de prominentste leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Nelson Mandela, wiens verhaal (vrijwel) iedereen kent, was naast politicus en advocaat natuurlijk een activist pur sang; zijn buitenparlementaire activiteiten voor politieke verandering in Zuid-Afrika hebben dit land op zowel sociaal- als economisch vlak geen windeieren gelegd. Turner en De Boei zijn aan elkaar gerelateerd, in de zin van een band die onlosmakelijk is; zonder Turner geen Boei en andersom.

William Turner, geboren en getogen Londenaar, was een romantische kunstschilder die veel landschappen en vooral marines, dit zijn zeegezichten, schilderde. Op slechts 15-jarige leeftijd ging William Turner door een voor de zomertentoonstelling geaccepteerde aquarel, naar de Royal Academy of Arts.

Als schilder van het Britse landschap en 'schilder van het licht', in olieverfschilderijen van zeer grote afmetingen, wordt Turner ook gezien als een van de oprichters van de Engelse AQUARELLANDSCHAPSCHILDERKUNST. Prachtige werken heeft deze vorm opgeleverd.

Schilderijen die er voor mij als liefhebber uitspringen, zijn:

-VENICE FROM THE PORCH OF MADONNA DELLA SALUTE uit 1835

-THE DELUGE ofwel STORTVLOED uit 1805

en tenslotte

-SLAVE SHIP uit 1840

Hierop is te zien dat slavendrijvers 'the Dead and Dying' vanwege een opkomende tyfoon overboord gooien. In een hevige wervelstorm zie je om hulp vragende handen in een woeste zee, met een schip op de grens van water en een verlicht gewelf. In eerste instantie is het niet het onderwerp, maar de kleurschakering die imponeert.

Over tinten gesproken; Turners FISHERMEN AT SEA uit 1796, olieverf op canvas, kent een kleurschakering die wat mij betreft alle andere overtreft. De tinten zijn namelijk niet van de lucht. Sterker, die zitten in het gewelf. Rond, maar vooral onder de volle maan, die de golvende zee feeëriek verlicht. Met daarop drie boten, daarboven drie meeuwen met aan wal vijf bomen en een struik en aan de horizon, centraal, een klif...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 12 september 2015


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

4.0 met 1 stemmen 74Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)