Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De oorsprong van Hans Klok en Hans Kazan

(voor Jean Eugène Robert-Houdin (1805 - 1871))

Je bent geboren op 6 december 1805 in Blois. Je vader Prosper Robert was een uitstekende horlogemaker. Je moeder Marie-Catherine Guillon overleed toen jij nog een kind was. Op je elfde ging je naar de Universiteit van Orléans. Je studeerde letteren. Op je achttiende was je geslaagd en ging je terug naar Blois. Je wilde horlogemaker worden, maar je werd klerk in het kantoor van een advocaat. Je sleutelde met mechanische gadgets, dus stuurde de advocaat jou terug naar je vader. Je was horlogemaker in de horlogerie van je neef. Op je twintigste kocht je het magieboek 'Scientific Amusement' en je oefende iedere dag.

Je wilde de magische technieken leren en je nam les bij een amateur-goochelaar, de podoloog Maous van Blois. Hij leerde jou vingervlugheid en behendigheid. Je verhuisde naar Tours, waar je een horlogerie begon. Je ging in de leer bij de tovenaar Edmund De Grisi en je werd een professionele goochelaar. Op 8 juli 1930 trouwde je met Josèphe Cecile Houdin, de dochter van de Parijse horlogemaker Jacques François Houdin, bij wie jij in zijn winkel ging werken. Josèphe en jij kregen acht kinderen, waarvan er drie overleefden. In de magiewinkel van Père Roujol ontmoette je collega-magiërs en leerde je veel mechanische trucs, plus het verbeteren ervan.

Je bouwde je eigen, mechanische figuren, o.a. een zingende vogel, een koorddanser en een figuur, die automatisch kon schrijven en tekenen. Op 19 oktober 1943 overleed je geliefde Josèphe. Ze werd 32 jaar. In augustus 1943 hertrouwde je met François Marguerite Olympe Braconnier, die tien jaar jonger was. Je vriend graaf de l'Escalopier liet je bij privéfeesten optreden en hij betaalde een theater voor jou, wat op 3 juli 1945 opende en 200 zitplaatsen had. Je noemde het 'Soirées Fantastiques' en het was in het Palais Royal. De eerste show was een ramp, je leed aan plankenkoorts en je sprak te snel en monotoon. Je kreeg bijna een zenuwinzinking, maar je herpakte jezelf en je shows werden steeds beter. Men vergeleek jou met Bartolomeo Bosco en je wondertruc Second Sight trok veel mensen.

In Algerije beangstigde je de rebelse Arabieren met het kogel vangen. Je liet een Arabier op jou schieten, maar hij doodde je niet en zijn kogel zat tussen jouw tanden. Je presenteerde ook een lege doos met een ijzeren bodem, die de sterkste man niet op kon tillen, omdat er een electromagneet onder de vloer verborgen zat. Je bent de vader van de moderne magie en je droeg formele kleding, zoals de slipjas. Bij Second Sight liep jij door het publiek en raakte je diverse voorwerpen aan, die dan door jouw geblinddoekte zoon Emile tot in ieder detail beschreven werd. Eerder uitgevoerd door John Henry Anderson. Bij de Ethereal Suspension liet je jouw jongste zoon Eugène zo licht als een ballon worden. Je veinsde te werken met ether, Eugène was in trance en met je pink plaatste je hem in horizontale, zwevende positie, alleen door je rechter elleboog in balans gehouden. Eerder door Lau Ching Lauro uitgevoerd.

Je kon ook een sinaasappelboom zonder bloemen en fruit doen bloeien en er sinaasappels aan laten groeien. Je gaf de sinaasappels aan het publiek. Je monteur Le Grand werd gearresteerd, omdat hij veel illusies aan jouw concurrenten verkocht, o.a. Robert Heller en Carl Herrmann. Je trad op voor koning Louis Philippe en koningin Victoria. Je tourde door Engeland, Frankrijk en Duitsland. Op je 48-ste stopte je met openbare optredens. Je deed uitvindingen met elektriciteit en je schreef boeken. Je huis in Saint-Gervais-la-Forêt 'Le Prieuré' werd volledig gerund door elektriciteit. Op 10 augustus 1870 overleed kapitein Eugène na de Slag van Reichshoffen tegen de Pruisen. Hij werd 33 jaar. Op 13 juni 1871 overleed jij door een longontsteking. Je werd 65 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 september 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)