Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Op je 33-ste vermoordden de nazi's je edele man

(voor Freya von Moltke (1911 - 2010))

Freya von Moltke is geboren als Freya Deichmann op 29 maart 1911 in Keulen. Je vader was de bankier Carl Theodor Deichmann en je moeder was Ada von Schnitzler. In 1930 studeerde je rechten aan de Universiteit van Bonn en je deed seminars aan de Universiteit van Breslau, waar je werkte als onderzoekster voor je toekomstige man. Op 18 oktober 1931 trouwde je in Keulen met Helmuth James Graf von Moltke. Jullie woonden in een landhuis op een landgoed nabij Kreisau, in 1866 gekocht door de Pruisische veldmaarschalk Helmuth von Moltke de Oudere.

Jullie verhuisden naar Berlijn, zodat Helmuth zijn juridische opleiding kon voltooien. Jij studeerde rechten aan de Humboldt Universiteit van Berlijn en in 1935 ontving je een Juris Doctor graad. Daarna was je zomers op het Moltke landgoed, waar je op een eigen boerderij werkte, terwijl je man een volkenrechtelijke praktijk in Berlijn had. Je man zag dat Hitler een ramp voor Duitsland was. De meeste burgerlijke vrijheden werden afgeschaft en Hitler kreeg het alleenrecht om wetten vast te stellen. In 1937 werd jullie eerste zoon Helmuth Caspar geboren. Daarna woonde je permanent bij Kreisau. Je man erfde in 1939 het landgoed.

In de oorlog zag je man, dat in de door Duitsland bezette landen veel schendingen van de mensenrechten gebeurden. Hij wees Duitsland op de Conventie van Genève en rechtsbeginselen. Hij zag hoe men ongestraft Berlijnse Joden oppakte. In 1941 werd jullie tweede zoon Konrad geboren. In Berlijn had Helmuth een kennissenkring, die tegen het nazisme waren. Ze kwamen drie keer op het landgoed bij Kreisau bijeen, waardoor de term Kreisauer Kreis ontstond, bedacht door de Gestapo. Jullie waren één van de belangrijkste centra van het Duitse verzet tegen het nazi-regime. De belangrijkste leden waren je man, Peter Graf Yorck von Wartenburg en Adam von Trott zu Solz. De meeste leden waren conservatieven uit de traditionele, Duitse aristocratie en adel. Ze hadden contact met andere verzetsgroepen.

In 1942 maakten de leden van Kreisauer Kreis al plannen voor de naoorlogse wederopbouw en ze hadden een concept voor de Europese Unie. Jij was de enige die wist waar de 'Grondslagen voor de Nieuwe (Post-nazi) Organisatie' verstopt lagen. Op 19 januari 1944 werd je man gearresteerd, maar hij kon blijven werken en documenten ontvangen. Op 20 juli 1944 was er een aanslag op het leven van Hitler, door Claus Schenk Graf von Stauffenberg. Hierna werden veel leden van de Kreisauer Kreis gearresteerd en geëxecuteerd. Peter Yorck von Wartenburg werd op 8 augustus 1944 in de Plötzensee Gevangenis in Berlijn opgehangen. Hij werd 39 jaar. Adam von Trott zu Solz werd op 26 augustus 1944 opgehangen. Hij werd 35 jaar. Op 23 januari 1945 is je man Helmuth geëxecuteerd. Hij werd 37 jaar.

Jij en andere weduwen met hun kinderen doken onder in Tsjechoslowakije. Na de val van Berlijn keerden jullie naar Kreisau terug. Je werd door de Russen beschermd en zij hielpen je met de zomeroogst op het landgoed. In Berlijn ontmoette je de Amerikaanse diplomaat Allen Dulles, die je rantsoenen gaf voor de reis naar Silezië om je kinderen op te halen. De econoom Gero von Schulze-Gävernitz adviseerde je om Kreisau te verlaten, wat je deed. Je gaf Gero de brieven van je man in bewaring, die je had verstopt in je bijenkorven.

Na je ontsnapping verhuisde je naar Zuid-Afrika, samen met je zonen. Je werkte als maatschappelijk werkster en therapeute voor gehandicapten. In 1956 ging je uit onvrede over de apartheid naar Berlijn en schreef je over de Kreisauer Kreis, met steun van de Bondsdagpresident Eugen Gerstenmeier. In 1960 ging je naar Norwich in Amerika, waar je de vrouw van de sociale filosoof Eugen Rosenstock-Huessy werd. Eugen was eerder getrouwd met Margrit Hüssy. Eugen overleed op 24 februari 1973. Hij werd 84 jaar. Jij overleed op 1 januari 2010. Je werd 98 jaar en je bent begraven op de Hillside Cemetery in Norwich, naast Eugen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 september 2015


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)