Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Volgens jou de enige manier tot zelfbevrijding

(voor Ona Munson (1903 - 1955))

Je bent geboren op 16 juni 1903 in Portland, Oregan. Jouw aantreden op Broadway was voor het eerst als naïef zang- en dansmeisje in de oorspronkelijke productie van de muzikale komedie 'No, No, Nanette' uit 1925. Er waren 321 optredens. De tekst was van Irving Caesar en Otto Harbach. De muziek van Vincent Youmans. Daarna had je in de jaren dertig in New York een zeer succesvolle podium- en radiocarrière. In 1928 zong je het lied 'You're the Cream in My Coffee' in de komische musical 'Hold Everything'. Je deed 409 optredens. In 1928 speelde je in 'The Head of the Family' en in 1930 een hoofdrol in de komische film 'Going Wild' van William A. Seiter. Oorspronkelijk was deze film bedoeld als musical, maar het publiek had geen trek meer in musicals.

In 1931 speelde je Juliette in 'The Hot Heiress' van Clarence G. Badger. Je zong een aantal liedjes met je medespeler Ben Lyon. In 1931 speelde je ook Constance Palmer in de komedie 'Broadminded' van Mervyn Leroy. Ook met Marjorie White, die overleed door een auto-ongeluk, veroorzaakt door Marlow M. Lovell. Ze werd 31 jaar. In 1931 speelde ze ook in de misdaadfilm 'Five Star Final', met Marian Marsh in de hoofdrol. In 1938 speelde je in 'His Exciting Night' en in het romantische drama 'Dramatic School', naast Luise Rainer (1910 - 2014), Paulette Goddard en Lana Turner.

In 1939 speelde je in vier films; 'Scandal Street', 'Legion of Lost Flyers', 'The Big Guy' en 'Gone with the Wind', waarin je Belle Watling speelde. Eerst zouden Mae West en Tallulah Bankhead die rol spelen, maar gelukkig werd jij het, want het bevorderde je carrière en voor de rest van je leven kreeg je net zulke rollen als die van Belle. In 1940 speelde je in de western 'Wagons Westward' van Lew Landers, naast Chester Morris en Anita Louise. In 1941 speelde je in drie films; 'Lady from Louisiana', naast John Wayne, 'Wild Geese Calling', naast Henry Fonda, en 'The Shanghai Gesture'. In 1942 speelde je in 'Drums of the Congo' en in 1943 in de western 'Idaho'. In 1945 speelde je in 'The Cheaters' en in 'Dakota', naast John Wayne. In 1947 speelde je Mrs. Storm in je laatste film 'The Red House', een psychologische film-noir thriller.

In 1926 trouwde je met de acteur/regisseur Edward Buzzell. In 1931 zijn jullie gescheiden. In 1941 hertrouwde je met Stewart McDonald en in 1949 hertrouwde je met de ontwerper Eugene Berman. Dit waren lavendel-huwelijken, bedoeld om jouw biseksualiteit en je seksuele relaties met vrouwen te verbergen. Je had liefdesrelaties met de filmregisseuse Dorothy Arzner en de toneelschrijfster Mercedes de Acosta. Je was lid van de 'naai-cirkel', een groep van lesbiennes, georganiseerd door de Russische actrice Alla Nazimova. Je had een slechte gezondheid.

Op 11 februari 1955 pleegde je zelfdoding door een overdosis barbituraten in je appartement in New York. Je werd 51 jaar. Je schreef: 'Dit is de enige manier, die ik ken, om weer vrij te zijn...Gelieve, volg mij niet!'. Je kreeg postuum een ster op de Hollywood Walk of Fame. Je bent begraven op de Ferncliff Cemetery and Mausoleum.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 mei 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.4 met 5 stemmen 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)