Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De avonturen van een letse kinderboekenillustrator

(voor Feodor Rojankovsky (1891 - 1970))

Je bent geboren als Feodor Stepanovich Rojankovsky op 24 december 1891 in Mitoa (nu Jelgava) in Letland. Jouw vader was de directeur van een middelbare school. Je had twee zussen en één broer. Je woonde in Tallinn, Sint-Petersburg, Moskou, Odessa en Chisinau. Tijdens een bezoek aan een dierentuin kreeg je een doos krijtjes en begon je de dieren te tekenen, wat de start van jouw passie voor tekenen en schilderen was.

Op jouw school in Tallinn ontdekte je jouw liefde voor de natuur. Je speelde in het bos en je genoot van de taferelen in de haven aan de Baltische Zee. Dit stimuleerde jouw fantasie. Als schooljongen las je de romans van James Fenimore Cooper, bekend van 'The Last of the Mohicans'. Je identificeerde jezelf altijd met de Indianen. Van 1912 tot 1914 studeerde je aan de Academie voor Schone Kunsten in Moskou. Daarna werd je infanterie-officier in het Russische leger ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Jouw regiment diende in Roemenië, Pruisen, Polen en Oostenrijk. Je maakte schetsen van de oorlog, die je naar kunsttijdschriften stuurde. Tijdens de Russische Revolutie overleden jouw moeder en een broer door de honger.

Jij illustreerde kinderboeken van de Oekraïense Volksrepubliek en in 1919 zat je in het Witte Leger. Je was een krijgsgevangene in Polen en na jouw vrijlating was je art-director voor een modeblad en een uitgeverij. In Poznan schilderde je decors en kostuums. Je woonde ook in Duitsland. In 1925 ging je naar Parijs en had je geen vaste baan. Je kreeg les van de Amerikaanse illustratrice/schrijfster Esther Averill. Je maakte reclametekeningen, zoals in 1939 voor Le Bon Marché. Je illustreerde het kinderboek 'Levend Alphabet' met een Russische tekst van Sasha Cherny.

Je maakte erotische illustraties voor de boeken van o.a. Raymond Radiguet, Pierre-Jean de Beranger, Pierre Louijs en Michel Simon. In 1931 illustreerde je het boek 'Daniel Boone' van Esther Averill, gepubliceerd door uitgeverij Domino Press. Je illustreerde 'De Fabels van La Fontaine'. De uitgever/schrijver Paul Faucher van uitgeverij Flammarion ontdekte jouw kwalitatief hoogstaande werkzaamheden; de schone beelden, de rijke kleuren en de grote overeenkomst met de originele teksten. Paul was de oprichter van de verzameling jeugdliteratuur van 'Vader Castor', waarvan jij dertig titels van illustraties voorzag. De teksten werden vaak door Lida Durdikova geschreven, sinds 1933 de vrouw van Paul Faucher. Deze kinderboeken werden vaak als eerste door de jonge, Franse kinderen gelezen, thuis en op school.

In 1934 had je twee eekhoorns op het balkon van jouw appartement. Je gebruikte deze eekhoorns voor jouw illustraties in 'Panache eekhoorn'. Je woonde in een klein huis in Le Plessis-Robinson, waar veel Russische emigranten woonden, zoals het echtpaar Nathalie Tchelpanova en de schrijver/essayist/filosoof Brice Parain. Nathalie was ooit de klasgenote van Marina Tsvetajeva en ze was ook een belangrijke illustratrice voor 'Vader Castor'.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog verbleef je in Forgeneuve, waar je elf albums van 'Kleine Vader Castor' illustreerde. In ruil voor voedsel gaf je schilderijen van de boerderijen aan de boeren. In oktober 1940 emigreerde je naar Amerika. Jouw broer en een zus overleden tijdens het beleg van Leningrad. Je werkte voor de Sandpiper Golden Press van Georges Duplaix. De Golden Books werden ruim honderd keer uitgegeven. Je woonde in een datsja in Florida, nabij Georges. Na de oorlog woonde je in Favière, in je huis 'Le coq d'or'. In 1947 verliet je jouw vrouw Yvette en ging je verder met Nina, met wie je in 1948 in Amerika samen dochter Tatiana kreeg. In 1956 won je de Caldecott Medal voor je illustraties in 'Frog Went A-Courtin' van John Langstaff. In de jaren zestig reisde je meerdere keren door Rusland. Op 12 oktober 1970 overleed je in Bronxville. Je werd 78 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 3 stemmen 52Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
11 januari 2017
Een verrassend veelzijdige illustrator. Dank dat je deze onder de aandacht brengt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)