Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Onschuldig slachtoffer van een homohatende seriekiller

(voor Gianni Versace (1946 - 1997))

Je bent geboren als Giovanni Maria Versace op 2 december 1946 in Reggio Calabria, wat op de punt van de Laars van Italië ligt. In de 8e eeuw voor Christus werd deze stad door Griekse kolonisten gesticht. De schilder/beeldhouwer Umberto Boccioni is ook in deze stad geboren. In Parijs werd Umberto door het werk van Paul Cézanne beïnvloed en op 16 augustus 1916 werd hij als dienstplichtig cavalerie-soldaat van zijn paard geworpen en door zijn paard vertrapt. Hij werd 33 jaar.

Jouw moeder Francesca was een kleermaakster. Als kind hielp jij jouw moeder bij het uitzoeken van edelstenen en goudvlechtwerk voor de borduursels. Later verkocht jouw moeder in haar couturehuis ook jouw ontwerpen. Jouw oudere broer is Santo, geboren op 2 januari 1945, en jouw jongere zus is Donatella, geboren op 2 mei 1955 in Calabrië. Zij was als meisje een inspiratiebron voor jou en op haar elfde droeg ze de kleding, die jij speciaal voor haar had ontworpen. Nadat ze als studente Italiaanse literatuur was afgestudeerd, deelde je in Milaan een flat met haar. Jouw parfum 'Blonde' heb jij aan haar opgedragen. Jouw oudere zus Tina overleed op haar twaalfde door een tetanusbesmetting.

In 1972 kreeg je bij Fiori Florentini in Lucca de kans om een breiwerkcollectie te ontwerpen, waarmee je de aandacht van Donatella Girombelli trok en zodoende de huisontwerper van het modehuis Genny and Callaghan werd. In 1978 tekende je een eerste, eigen collectie en opende je samen met jouw broer Santo een boetiek aan de Via della Spiga in Milaan. Hiermee was het modehuis Versace definitief gevestigd. In 1979 had je een losse en elegante mannenmodelijn met bekende klanten als Andy Warhol, Woody Allen en Bruce Springsteen. In datzelfde jaar had jouw vrouwenlijn met jungleprints ook veel succes.

In 1982 ontmoette je het model Antonio D'Amico, geboren op 20 januari 1959 in Mesagne. Antonio werd jouw vaste partner en hij werkte als ontwerper voor de Versace Sport lijn. Vanaf 1982 werkte je naast jouw reguliere collecties ook voor het ballet, toneel en andere voorstellingen. Je ontwierp o.a. voor de choreografen Maurice Béjart en William Forsythe, Elton John, het Mailänder Scala, het New York City Ballet, het Scala van Milaan en de San Francisco Opera. In 1985 nam je Instante over, om ook een jonger en minder rijk publiek te charmeren. In 1986 werd je door president Francesco Cossiga onderscheiden als Commendatore Ordine al Merito della Repubblica Italiana. Burgemeester Jacques Chirac gaf jou de Grande Médaille de Vermeil de la ville de Paris.

In 1989 lanceerde je de nevenlijn Versus, die door jouw zus Donatella was geproduceerd. Je was o.a. bevriend met Prinses Diana, Madonna, Elton John, Sting, Cher, Eric Clapton, Naomi Campbell en de heren van Duran Duran. Voor jouw overlijden was er oorkanker bij jou gediagnosticeerd. Op 15 juli 1997 keerde je na een ochtendwandeling op Ocean Drive terug naar jouw Miami Beach herenhuis Casa Casuarina, waar je op de trappen door de seriemoordenaar Andrew Cunanan werd vermoord door twee schoten uit zijn semi-automatische pistool. Andrew was een gay-prostituée voor rijke, oudere mannen en hij leed aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Hij deed aan diefstal en drugshandel en hij dacht dat hij HIV-positief was, wat een wraakmotief kan zijn geweest.

Jij werd 50 jaar en jouw as is op de Moltrasio Begraafplaats nabij het Comomeer begraven. Andrew heeft op 24 juli 1997 zichzelf in een woonbootslaapkamer in Miami doodgeschoten. Hij werd 27 jaar en zijn as is in een rooms mausoleum in San Diego geplaatst.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 juli 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)