Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ondanks persoonlijk verval een blijvende topcouturier

(voor Yves Saint Laurent (1936 - 2008))

Je bent geboren als Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent op 1 augustus 1936 in Oran, Algerije, gelegen aan de Middellandse Zee, in de 10e eeuw na Christus door de Moren gesticht. Later werd het door de Spanjaarden en de Fransen veroverd.

Jouw vader was Charles Saint Laurent, een Franse nationalist en een manager bij een verzekeringsmaatschappij. Jouw moeder was Lucienne Mathieu. Jouw jongere zussen waren Michèle en Brigitte. Jullie woonden in een villa met uitzicht op zee. Als jonge tiener ontwierp je jurken voor jouw moeder en jouw zussen. Op jouw zeventiende verliet je het ouderlijk huis om een opleiding aan de Chambre Syndicale de la Haute Couture te beginnen.

Je ging voor de mode-ontwerper Christian Dior werken, jouw grote leermeester. Christian was op 21 januari 1905 in Granville geboren en hij had een modehuis aan de Avenue Montaigne in Parijs. Christian overleed op 24 oktober 1957 in Montecatini Terme. Hij werd 52 jaar.
Jij nam het roer over en in 1958 presenteerde je jouw eerste collectie 'Trapeze'. Je was pas 21 jaar en je moest het bar lopende Dior-modehuis opkrikken. Jouw ontwerpen waren zo vernieuwend, dat ze volop successen scoorden. De populaire trapeziumjurk uit 1958 viel ruim om de taille, zonder deze in te snoeren. Je gebruikte fel lichte en donkere kleuren, terwijl je ook een collectie met louter zwarte kledingstukken maakte. In 1959 ontwierp je de trouwjurk voor Farah Diba.

Tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog werd je opgeroepen om in het Franse leger te dienen. Na 20 dagen kreeg je een zenuwinzinking en werd je in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen. Daar kreeg je een hoge dosis kalmeringsmiddelen, psycho-actieve drugs en elektroshocktherapie. Vanwege jouw zenuwinzinking en stigma als ex-psychiatrisch patiënt hebben ze jou de leiding over het Dior-huis afgepakt.
Samen met jouw liefdespartner Pierre Bergé begon je jouw eigen modehuis met de bekende merknaam YSL. Dit werd betaald door de filantroop Jesse Mack Robinson. Van 1958 tot 1976 waren Pierre en jij geliefden. Daarna waren jullie levenslange vrienden en zakenpartners.

In de jaren zestig en zeventig zette je trends met het broekpak, de beatnik-look en puntlaarzen, die tot dijhoogte de benen omsloten. Midden jaren zestig ontwierp je een collectie wollen tricotjurken, geïnspireerd door het werk van Piet Mondriaan. Jouw klanten waren o.a. jouw muze Loulou de la Falaise en de beeldschone actrice Catherine Deneuve.

In 1993 werd jouw modehuis voor ongeveer 600 miljoen dollar verkocht aan het farmaceutische bedrijf Sanofi. In 1999 werd het merk YSL aan Gucci verkocht. De mode-ontwerper/filmregisseur Tom Ford, geboren op 27 augustus 1961 in Austin, kreeg de leiding over de ready-to-wear-collectie, terwijl jij de haute couture-collectie ontwierp.

In 2002 ging het volop bergafwaarts met jou door jouw leeftijd, drugsgebruik, alcoholisme, depressie en de ruzies met Tom Ford. Jouw couturehuis werd gesloten en jij trok jezelf meer en meer in huis in Marrakesh terug.
Je bent op 1 juni 2008 in Parijs door hersenkanker overleden. Je werd 71 jaar en jouw as is in Marrakesh verstrooid, in de Majorelle Garden, eigendom van Pierre en jou.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 juli 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 36Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)