Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De rijkste aardling runt Amazon

Jeff Bezos is geboren op 12 januari 1964 in Albuquerque, de grootste stad van de Amerikaanse staat New Mexico. Deze stad ligt aan de rivier de Rio Grande en in het uiterste noorden van de Chihuahuawoestijn. Zijn ouders zijn Jacklyn Gise Jorgensen en Ted Jorgensen. Kort na zijn geboorte zijn zijn ouders gescheiden. Jeff was vier jaar, toen zijn moeder hertrouwde met de Cubaanse balling Miguel (Mike) Bezos. Toch raar dat hij niet voor de achternaam Jorgensen heeft gekozen.

Ze verhuisden naar Houston, waar Mike Bezos voor de oliemaatschappij Exxon ging werken. Jeff studeerde aan de River Oaks Elementary School in Houston. Daarna verhuisden ze naar Miami, waar Jeff naar de Miami Palmetto Senior High School ging. Daarna studeerde hij Electrical enginering & Computer science aan de Universiteit van Princeton, waar onze professor Robert Dijkgraaf al enige tijd hoofdprofessor is, terwijl hij daar in hetzelfde huis als waar Albert Einstein in heeft gewoond, woont. In 1986 behaalde Jeff een Bachelors diploma.

Jeff ging voor het Taiwanese, mobiele telefoonbedrijf FITEL werken, voor Bankers Trust en voor DE Shaw & Co. Samen met David E. Shaw maakte Jeff een electronisch boek. In 1994 richtte Jeff Amazon.com op en verliet hij DE Shaw & Co om zijn e-commerce ideeën verder te ontwikkelen. In 2000 richtte hij het private, Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin op. In augustus 2013 werd hij de eigenaar van 'The Washington Post', waar hij 250 miljoen dollar voor betaalde. Jeff is getrouwd en ze kregen samen vier kinderen. Momenteel bezit Jeff ruim 100 miljard dollar, waarmee hij de rijkste mens op aarde is. Bill Gates heeft zo'n 89 miljard dollar, maar die heeft erg veel aan liefdadigheid gedaan. Had hij dat niet gedaan, dan was zijn vermogen meer dan 150 miljard dollar.

In een tweet liet Jeff weten, dat hij graag fantastische, filantropische ideeën toegestuurd krijgt. Ik denk dat ik hem binnenkort eens een gaaf tweetje ga sturen. Toch merkwaardig, dat iemand met zo'n enorme intelligentie opeens niet uit zichzelf goede doelen kan bedenken. Ik vraag me dan ook af of de drive er wel echt is. Natuurlijk staat hij op goede voet met president Donald Trump, die hoera! hoera! financieel de mindere van hem is. De afgelopen inkomsten tijdens Black Friday hebben het vermogen van Jeff tot deze hoogte gebracht.

In een documentaire, die ik laatst op de televisie zag, ging het over de beroerde arbeidsomstandigheden van de werknemers in Amazon-fabrieken. Hier werd gesproken over moderne slavernij en daar lijkt het inderdaad op. Een werknemer bij Amazon krijgt een contract voor twee weken en dat wordt meerdere keren herhaald. Een Engelse journalist ging undercover en hij meldde, dat het werken bij Amazon fysiek gezien totaal uitputtend is. Na drie dagen had hij al een soort burn-out. Verder wordt er nauwelijks op de werkvloer met elkaar gesproken. Zie je het werk niet meer zitten, dan zijn ze je liever kwijt dan rijk en voor jou talloze anderen. Er heerst echt een users-mentaliteit. De krankzinnig opgevoerde snelheid van werken leidt bij vele werknemers tot psychische en fysieke lasten. Amazon wil namelijk zo snel mogelijk bestellingen afwerken, koste wat het kost. Het riekt naar gewetenloze uitbuiting van veelal ongeschoolde en laaggeschoolde slachtoffers.

Welnu, ik weet het al wat ik naar Jeff ga tweeten: Please, dear Sir, give your workers more money and more relaxation and quicker a vast job! (-)

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 november 2017


Geplaatst in de categorie: geld

4.5 met 2 stemmen 1.974



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)