Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Manisch depressief en een groot dichter

(voor Samuel Taylor Coleridge (1772 - 1834))

Je was één van de belangrijkste figuren in de Engelse poëzie. Je bent geboren op 21 oktober 1772 in Ottery St Mary in Devonshire. Jouw vader was de dominee John Coleridge (1718 - 1781) van de St Mary's Church en je was de jongste van tien kinderen. Hij was ook hoofdmeester van The King's School, in 1335 door bisschop John Grandisson als een koorschool gesticht. Jouw moeder was Anne Bowden (1726 - 1809), de dochter van de burgemeester van South Molton. Je was acht, toen jouw vader overleed, waarna je naar het Christ's Hospital in Southwater ging, waar je ook gedichten begon te schrijven.

Als kind zocht je voortdurend aandacht, wat werd gezien als jouw eerste manifestatie van jouw afhankelijke gedrag op latere leeftijd. Je studeerde aan de Universiteit van Cambridge, maar je leed aan een chronisch geldgebrek. Je verliet het universiteitsleven om in het leger te gaan, waar je geheel ongeschikt voor was. Je viel steeds van jouw paard en je was alleen geschikt om de stallen schoon te maken. In die tijd schreef je enkel liefdesbrieven voor jouw kameraden. Je voltooide jouw studie niet en met de dichter Robert Southey (1774 - 1843) maakte je vage plannen om in de staat Pennsylvania een nieuwe, idealistische leefgemeenschap te beginnen. Deze plannen werden nooit gerealiseerd.

In 1813 werd Robert op voorspraak van Sir Walter Scott tot Poet Laureate benoemd. Na zijn huwelijk met Edith Fricker hertrouwde hij met de dichteres Caroline Anne Bowles. Jij wordt gerekend tot de Lake Poets, de dichters die woonden en werkten in het Lake District National Park in het graafschap Cumbria te Engeland. Jouw bekendste gedichten zijn 'The Inchcape Rock', 'After Blenheim' en 'My days among the dead are past'. Jouw prozawerk 'Life of Nelson' is een ware klassieker geworden. In 1795 trouwde je met Elizabeth Fricker, maar dat huwelijk mislukte volkomen. In 1795 raakte je met de dichter William Wordsworth bevriend en je verhuisde naar Nether Stowey in Somerset, waar William en zijn zus Dorothy ook woonden.

Op 19 september 1796 werd jullie zoon Hartley geboren, die een belangrijke schrijver werd en door Robert Southey werd ondersteund. In 1796 publiceerde je jouw dichtbundel 'Poems on Various Subjects'. Je had een zwakke gezondheid en vanaf 1796 begon je opium te gebruiken, vooral als pijnstiller. De desastreuze gevolgen daarvan waren nog niet algemeen bekend. Samen met Wordsworth publiceerde je in 1798 het belangrijke dichtwerk 'Lyrical Ballads', het begin van de Romantiek in de Engelse literatuur. In het najaar van 1798 ging je met Wordsworth op reis naar Duitsland. Je raakte gefascineerd door de filosofie van Immanuel Kant en de literaire kritiek van de toneelschrijver/dichter Gotthold Ephraim Lessing (1729 - 1781), de zoon van een protestantse dominee.

In 1800 ging je naar Engeland terug en vertaalde je de trilogie 'Wallenstein' van de schrijver Friedrich Schiller. Daarna ging je weer in het Lake District wonen. Korte tijd daarna ging je aan zelftwijfel lijden en ging jouw gezondheid hard achteruit. Daardoor werd je alsmaar meer afhankelijk van de opium. Je hoopte in Italië en Malta verlichting te vinden. In 1816 was je totaal verzwakt, verslaafd en terneergeslagen. Je ging bij de arts James Gillman in Londen inwonen. Daar voltooide je in 1817 jouw belangrijke prozawerk 'Biographia Literaria'.

Op 25 juli 1834 ben je in Highgate, Londen, overleden. Je werd 61 jaar. Je had een grote invloed op de dichter Ralph Waldo Emerson en het Transcendentalisme. Je had veel last van angsten en depressies. Je leed dan ook aan een bipolaire stoornis. Je bent begraven in het gangpad van de St. Michael's Parish Church in Highgate.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 maart 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 99Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bjarne
Datum:
14 maart 2018
Graag gelezen. Ik ken van William Wordsworth het gedicht "Zo eenzaam als een wolk alleen ".
Ik zal eens op zoek gaan naar het werk van deze dichter Coleridge.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)