Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Toch maar lekker de vrouw van Napoleon geweest

(voor Maria Walewska (1786 - 1817))

Je bent geboren op 7 december 1786 in Brodne nabij Lowicz, in Polen. Je was een kind van rijke adel. Jouw vader, een rijke landeigenaar, overleed voor jouw geboorte. Jouw moeder behoorde tot de rijke Zoborowski-familie. Naast jou kregen jouw ouders nog zes kinderen; Benedykt Jozef, Hieronim, Teodor, Honorata, Katarzyna en Urszula-Teresa. In jouw ouderlijke huis kreeg jij les van Nicolas Chopin, de vader van Frédéric Chopin.

Op jouw 18-de trouwde je met de 70-jarige grootgrondbezitter Anastasius van Walewice-Walewski. Anastasius was ooit kamerheer van de laatste, Poolse koning Stanislaws August Poniatowski geweest. In 1805 kregen Anastasius en Maria Walewska hun zoon Antoni Rudolf Bazyli Colonna-Walewski. Sommigen beweerden dat Maria al zwanger was voordat ze met Anastasius trouwde. In 1806 ontmoette je in Blonie of Jablonna Napoleon Bonaparte (1769 - 1821) voor het eerst. Je sprak daar korte tijd met hem en later nodigde hij jou uit om naar Warschau te komen om een liefdesaffaire met jou te beginnen.

Napoleon vond alle Poolse vrouwen schitterend en onweerstaanbaar. Je was aanvankelijk terughoudend om de minnares van Napoleon te zijn, maar je werd door zuiver patriottische redenen overtuigd. Deze affaire werd in het begin geheim gehouden, maar in de hogere kringen van Warschau was het volop bekend. De liefdesrelatie groeide, toen Napoleon naar zijn hoofdkwartier in Schloss Finckenstein in West-Pruisen verhuisde, waarbij jij hem volgde. In 1819 volgde je Napoleon tijdens zijn reis naar Wenen. In Wenen woonde je samen met Napoleon in een huis nabij Schloss Schönbrunn.

Tijdens jouw verblijf in Wenen werd je zwanger en ging je terug naar Walewice om van jouw tweede zoon graaf Alexandre Joseph (1810 - 1868) te bevallen. Alexandre werd een kapitein in het Franse Vreemdelingenlegioen. Hij overleed op 27 september 1868 in Straatsburg. Hij werd 58 jaar en hij is in Père-Lachaise begraven. In 1810 keerde Napoleon terug naar Parijs, waar hij al snel door jou werd vergezeld. Je bewoonde een pand in de Rue de Montmorency en je mocht alle keizerlijke musea gratis bezoeken. Daarnaast kreeg je een grote, financiële toelage, maar dat wist de relationele breuk met Napoleon niet te voorkomen.

Napoleon had het snode plan om met de aartshertogin van Oostenrijk Marie Louise van Oostenrijk (1791 - 1847) te gaan trouwen. Marie overleed in 1847 aan een borstvliesontsteking. In augustus 1812 scheidde je van jouw man en in 1814 reisde je samen met jouw zoon Alexandre naar Elba om Napoleon te troosten. Op 18 januari 1815 overleed Napoleon. In 1816 trouwde je met jouw bewonderaar en minnaar graaf/officier Philippe Antoine d'Omano. Jullie woonden in de Belgische stad Luik en in 1817 werd jullie zoon Rudolph Augustus geboren. Kort daarna, in december 1817, overleed je door een langdurige nierziekte. Je werd 31 jaar.

Op verzoek van jouw Poolse familieleden werden jouw lichamelijke resten uit jouw graf in Père-Lachaise opgegraven en naar de familiecrypte in Kiernozia gebracht. Jouw hart werd in de crypte van de d'Ornano familie in Parijs geplaatst. In 1817 werd er een prachtig schilderij van jou gemaakt, waarop je met jouw rechterhand op wulpse wijze jouw opgewonden linkerborst fantastisch weet te accentueren.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 mei 2018


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 25Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)