Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Sekswerkers versus Gert-Jan Segers

Bij 'Pauw' op 30 mei 2018 zaten twee jonge sekswerkers aan de gesprekstafel, tegenover de gereformeerde ChristenUnie-partijleider Gert-Jan Segers (Lisse, 1969). Wat een pittige discussie beloofde te worden, werd het ook. De keurige Jort Kelder met zijn bretels-imago zat ook weer eens aan tafel, deze keer om wat oud archiefmateriaal van de NSB te laten zien en te bespreken. Er waren destijds meer aanhangers van de NSB, dan dat er mensen in het verzet zaten. Freek Vonk was ook weer van de partij en hij had weer eens een gevaarlijke slang bij zich. Iedere drie en een halve minuut wordt er iemand door een gifslang gebeten en meestal zijn dat arme mensen, die daardoor aan de bedelstaf geraken.

De moeilijk te overtuigen en onvermurwbare Gert-Jan Segers zat tegenover de sekswerkers Yvette Luhrs en Velvet December, duidelijk een pseudoniem. Yvette deed voornamelijk het woord en Velvet sprong wat bij. Gert-Jan wil een pooierwet erdoor slepen, waardoor hij vooral de pooiers wil aanpakken, die 50% van de winst opstrijken. Op zich zijn die pooiers ook luie donders, die hun gevangen vrouwen het zware werk laten doen. Yvette droeg een zwart T-shirt met de tekst 'Sex work is work'. Volgens mij werkte dat bij Segers als een rode lap bij een stier. De huichelachtigheid van strenge gelovigen met betrekking tot erotiek en seks is algemeen bekend. Maar dat rationele onderdrukkingssysteem verliest het altijd van de natuurlijke drang van ieder mens om seks te willen bedrijven of in mindere mate, erotiek.

Yvette had al snel grote moeite met Gert-Jan's defensieve opstelling, waarin geen ruimte voor haar visie was. 'Je bent nu al aan het framen!', zei Yvette teleurgesteld. De boekhouder is niet strafbaar, zei Gert-Jan, maar dat staat niet in de brief over het pooierverbod en de registratieplicht. Yvette zette grote ogen op en ze zei: 'Meneer Segers, u zit te liegen!'. Even later herhaalt ze dit door te zeggen: 'Meneer, u liegt!'. En ik ben het met haar eens, want zij weet meer van de prostitutiewereld dan broekie Segers met zijn veroordelende godsdienstvisie, terwijl zelfs Maria Magdalena, de vrouw van Christus Jezus, een ex-prostituée was. Jezus ging veel om met hoeren en tollenaars en alle geminachte mensen. Hij werd zelf ook geminacht en een dronkaard en bedrieger genoemd. Hij kende het klappen van de zweep maar al te goed.

In wezen kijkt Segers neer op sekswerkers en vindt hij hen niet te pruimen, maar dat weet hij slim te verbergen onder een flinke saus van zogenaamde betrokkenheid. Yvette stelt terecht, dat zijn repressieve wetgeving zeer slecht uitwerkt en ze noemt onder anderen Ierland, Amerika en Frankrijk als duidelijke voorbeelden. In Frankrijk zijn de HIV-slachtoffers weer toegenomen. Segers hamert maar door over zijn strijd tegen gedwongen prostitutie, misstanden en illegale prostitutie. 'Per jaar zijn er meer dan 4000 slachtoffers binnen de prostitutie!', zegt Segers nadrukkelijk en bezwerend. 'Er werken 1300 minderjarigen in de prostitutie!', vervolgt hij. Hij komt zelfs met de vergelijking van de uitbuiting van aspergestekers. Iedereen weet dat de asperge een fallussymbool is, dus ik raak even flink in de war. Is het hem misschien uiteindelijk te doen om de uitbuiting van de mannelijke sexdriften?

Jeroentje groentje doet ook nog een duit in de zak en hij vergelijkt sekswerkers met zzp-ers, die meer bevoegdheden zouden moeten krijgen. Ze zouden meer vergunningen moeten krijgen, maar die krijgen ze juist niet, waardoor ze in de illegale sekshandel belanden. Yvette zegt tenslotte, dat de pooierwet van Segers een anti-prostitutiewet is en daarmee heeft ze inderdaad een groot punt te pakken. Via deze asociale pooierwet zullen er meer moorden en geweldsdelicten gaan plaatsvinden, stelt Yvette terecht. Yvette zegt: 'Meneer Segers, er kleeft bloed aan uw handen!'. Wat Segers direct als een zware aantijging negeerde. Net als Pilatus waste hij zijn handen direct in onschuld. 'U liegt, gênant!', zei Yvette nog. Ik denk dat de stichting PROUD, de belangenvereniging voor en door sekswerkers, het binnenkort heel erg druk gaat krijgen.

Men zegt dat hoererij het oudste beroep van de wereld is, wat ik overigens betwijfel, daar landbouwers en jagers daar eerder voor in aanmerking komen, lijkt mij. Verder zal er in de loop der eeuwen wereldwijd wel heel veel betaalde seks zijn voorgekomen en valt die beroepstak zeker niet uit te vlakken, zoals sommige strenggelovigen dreigen te doen. Overigens zijn er ook talloze gigolo's, die in deze best wel normale business werken. Criticaster Segers behoort zijn positie als politicus niet te misbruiken door vele sekswerkers extra in gevaar te brengen met zijn strenge wet, die averechts gaat werken. Versoepeling van de voorwaarden werkt altijd beter, dan een zwaar onderdrukkingsbeleid, wat dictatoriaal is. Waardoor veel sekswerkers steeds meer ondergronds gaan en meer gevaar lopen. Gert-Jan jij maakt nog meer slachtoffers!

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 mei 2018


Geplaatst in de categorie: psychologie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 80Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)