Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lekker gluren bij de hamamvrouwen

(voor Théodore Chassériau (1819 - 1856))

Je bent geboren op 20 september 1819 in El Limón, Samaná, Santo Domingo. Jouw vader Benoît Chassénau was een Franse avonturier, die in 1802 een administratieve functie in Santo Domingo begon. Jouw moeder Maria Magdalena Couret de la Blagniére was de dochter van een mulat landeigenaresse en geboren in Saint-Domingue, wat nu Haïti heet. In december 1820 verhuisden jullie naar Parijs. Je toonde al gauw jouw tekenvaardigheden en op jouw elfde werd je een leerling van Jean-Auguste-Dominique Ingres. Je werd zijn favoriete en ware discipel. Hij noemde jou 'de Napoleon van de schilderkunst'.

Ingres ging in 1834 naar Rome, waar hij de directeur van de Franse Academie werd. Je raakte beïnvloed door het werk van Eugène Delacroix. In 1836 exposeerde je voor het eerst op de Parijse Salon, waar je voor de categorie 'historie-tafereel' een bronzen medaille won. In 1836 schilderde je 'L'Enfant et la poupée, portret van de Laure Stéphanie Pierrugues'. In 1838 schilderde jij 'Venus Anadyomene' en in 1839 schilderde jij o.a. 'Susanna en de oudsten'. In 1840 schilderde je o.a. 'Diane surprise par Actéon', 'Andromède attachée au rocher par les Néréides', 'Portret de Padre Henri-Dominique Lacordaire' en 'Le Christ au jardin des oliviers'.

In 1840 reisde je naar Rome, waar Ingres jouw werk afkraakte en jij besloot te pauzeren. In Italië maakte je schetsen van landschappen en je bestudeerde de fresco's van de Renaissance. In 1841 schilderde je 'La Toilette de Esther', geïnspireerd door het gedicht 'Le Bain d'une dame romaine' van Alfred de Vigny en de dichtbundel 'Les Orientales' van Victor Hugo. Volgens de schrijver Jean-Louis Voudoyer stond jouw oudste zus Adèle model voor Esther, gezien de gespierde armen. De ontblote borsten vertonen nauwelijks seksuele aantrekkingskracht. Een recensent benoemde de zielloosheid van het droefgeestige, vlakke, verveelde gezicht.

In 1843 schilderde je muurschilderingen van de Heilige Maria van Egypte in de Kerk van Saint-Merri in Parijs, 76, rue de la Verrerie. Maria (344 - 421) is de patroonheilige van de boetelingen. Na een leven vol seksuele uitspattingen bekeerde ze zich en werd ze een ascetische woestijnkluizenares. De heilige Zosimas van Palestina ontmoette haar in de woestijn en hij heeft haar levensverhaal doorgegeven. Ze was naakt en nauwelijks als mens herkenbaar. Een jaar later overleed ze. José de Ribera maakte in 1651 een schilderij van haar.

In 1843 schilderde je ook 'Les deux soeurs', waarop je jouw zussen Adèle (33 jaar) en Aline (21 jaar) hebt afgebeeld. Ik vind het een buitengewoon geslaagd schilderij. In 1846 reisde je voor het eerst naar Algerije, waar je veel schetsen maakte. In 1849 schilderde je in Parijs 'Les Juives d'Alger au balcon'. Je schilderde deze twee vrouwen vanaf de achterkant. In 1840 had je Pompeï bezocht, wat jou in 1853 inspireerde tot het schilderij 'Le Tepidarium', met een erotische atmosfeer vol bloedmooie vrouwen, die zich na het baden aan het afdrogen zijn. Als kijker wil je het liefste hun handdoeken afpakken om ze één voor één en op alle gevoelige, erogene plekjes tederzacht af te drogen.
In 1854 schilderde je 'La femme mauresque laisse le bain dans le harem'.

Van 1844 tot 1848 werkte je aan de decoratie van de grote trap van de Cour des comptes in het Palais d'Orsay, wat in mei 1871 door een brand zwaar beschadigd raakte. Slechts enkele fragmenten worden in het Louvre bewaard. Je had twee jaar een liefdesrelatie met de actrice Julie Justine Pilloy. Je maakte muurschilderingen in de kerken van Saint-Roche en Saint-Philippe-du-Roule, wat jouw toch al slechte gezondheid verergerde. Op 8 oktober 1856 ben je op 2, Rue Fléchier in Parijs overleden. Je woonde daar samen met jouw broers Frédéric en Ernest. Je werd 37 jaar en je bent in het Cimetière de Montmartre begraven.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 28 april 2019


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1.532Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)