Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een open huwelijk met literatuur als toetje

(voor Mary Robinson (1758 - 1800))

Je bent geboren op 27 november 1758 in Bristol. Jouw ouders waren Hester Vanacott en Nicholas Darby, een marine-kapitein. Waarschijnlijk ben jij in 1757 geboren. Jouw vader verliet jouw moeder en hij had een minnares. Hij keerde niet terug en jouw moeder moest in haar eentje voor haar vijf kinderen zorgen. Ze begon in 1771 in Little Chelsea een school voor jonge meisjes. Vanaf jouw veertiende ging jij ook naar deze school. Tijdens een bezoek van jouw vader sloot hij deze school, wat volgens de wet mocht. In 1785 overleed jouw vader, terwijl hij bij de Russische marine werkte.

Op de meisjesschool van Jacob More aan de Trinity Street in Bristol luisterde je een keer naar zijn dochter, de religieuze schrijfster/dichteres/filantroop Hannah More. Hannah bezocht de salons van de schrijfster Elizabeth Montagu aan Hillstreet in Londen en op 16 Royal Crescent in Bayh. Ze ontmoette o.a. de dichteres Elizabeth Carter en de schrijfster Hester Chapone. De acteur/toneerschrijver David Garrick had een oogje op jou, maar om jouw moeder te plezieren, trouwde je met Thomas Robinson, die zei, dat hij een erfenis had gekregen. Hij leek eerlijk, omdat hij voor jou en jouw jongere broer zorgde, toen jij ziek was, maar hij had over zijn erfenis gelogen. Jij hielp jouw familie, terwijl Thomas jullie geld verspilde. Jullie vluchtten naar Talgarth, waar de St Gwendoline's Church staat, gesticht door de heilige Wenna, die door heidenen is vermoord. Ze was de dochter van de 5de-eeuwse koning Brychan, die in Talgarth zijn koninklijke residentie had. Hij had 3 vrouwen, 24 dochters en 22 zonen.

De dichteres Jane Cave is in Talgarth geboren. Zij bewonderde o.a. Hannah More. In Talgarth woonde jij op het grote landgoed Tregunter Park. Hier werd jullie dochter Mary Elizabeth geboren, die later romanschrijfster werd. Thomas had veel minnaressen en een dure levensstijl. Vanwege zijn schulden moest Thomas naar de beruchte gevangenis Fleet Prison in Londen, gebouwd in 1197. Jij ging met hem mee, samen met jullie baby van zes maanden. Jij en Mary bezochten Thomas geregeld. Je begon gedichten te schrijven, waar je geld mee verdiende. Na de vrijlating van Thomas werd je weer theateractrice. In december 1776 speelde je Juliet in het Royal Drury Lane Theatre, destijds in handen van de toneelschrijver Richard Brinsley Sheridan.

Je ontmoette Georgiana Spencer, hertogin van Devonshire, die jouw debuutdichtbundel 'Captivity' uit 1777 financierde. In die bundel staat ook het verhaal 'Celadon and Lydia'. Je hebt de bundel aan Georgiana opgedragen. Haar nicht was de aristocratische romanschrijfster Lady Caroline Lamb, die in 1812-1813 een affaire met Lord Byron had. Ze overleed op haar 42-ste door haar alcohol- en laudanumverslaving. In 1779 speelde je Perdita in 'The Winter's Tale' van Shakespeare. De 17-jarige prins van Wales George August Frederick bood jou 20.000 pond om zijn minnares te worden. De actrice Emma Hamilton, de latere minnares van de vice-admiraal Lord Horatio Nelson, was jouw dienstbode. Na een bedenktijd werd je de maîtresse van prins George, die er in 1781 een punt achter zette en jou niets betaalde, de hebzuchtige, inhalige en verwende oplichter en vlegel!

Jij woonde apart van Thomas en jij had vele minnaars, o.a. met Lord Malden en met de militair/politicus Banastre Tarleton, met wie de seksuele passie 15 jaar duurde. In 1783 had je een miskraam. Je schreef veel van Banastre's toespraken. In 1798 trouwde hij met Susan Bertie. In 1783 werd je ziek en raakte je gedeeltelijk verlamd. Als gevolg van de miskraam kreeg je een streptokokkeninfectie en reumatische koorts. Dit heeft jouw gezondheid blijvend verslechterd. Je kreeg onderscheidingen voor jouw poëzie en je werd 'de Engelse Sappho' genoemd. Je schreef ook acht romans, drie toneelstukken, feministische traktaten en een onvoltooide autobiografie. Op 26 december 1800 overleed je in armoede in Englefield Cottage in Englefield Green. Je werd 43 jaar. In 1801 zorgde jouw dochter Mary voor de publicatie van jouw memoires bij R. Phillips te Londen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 januari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)