Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Nostalgische passie als bron van lesbische poëzie

(voor Anna Seward (1742 - 1809))

Je bent geboren op 12 december 1742 in het mijnbouwdorp Eyam, Derbyshire. Jouw vader Thomas Seward was een schrijver, geestelijke en koorheer van Lichfield en Salisbury. Jouw moeder was Elizabeth Hunter. Je was de oudste van twee de kindertijd overlevende dochters. Jouw zus Sarah was 16 maanden jonger. Jouw vader was ook rector in Eyam. In 1749 verhuisden jullie naar Lichfield, waar jouw vader een priester van de kathedraal werd. In 1754 verhuisden jullie naar het Bisschoppelijk Paleis naast de kathedraal, wat na de Engelse burgeroorlog in 1687 is herbouwd. Het ligt naast Gaia Lane en Bishop's Walk.

Als jong kind vond men jou een vroegwijze, fijngevoelige roodharige. Je schijnt als 3-jarige de gedichten van John Milton te kunnen reciteren. Jouw vader had progressieve opvattingen over het vrouwelijke onderwijs. In 1748 had hij 'The Female Rights to Literature' geschreven. Op jouw zevende ontdekte je jouw schrijftalent. In de praktijk was jouw vader best streng qua opvoeding, want al dichtte hij zelf en moedigde hij jou aanvankelijk aan, vanaf jouw zestiende onderdrukte hij die passie bij jou. Jouw moeder deed dat altijd al. Later studeerde je in alle vrijheid de compositie van poëzie, hoe je poëzie leest en waardeert, schrijft en reciteert. Verder studeerde je talen, wetenshappen, theologie en rekenkunde.

In 1756 overleed jullie familievriendin Mrs. Edward Sneyd en adopteerden jullie haar dochter Honora Sneyd (1751 - 1780), die een schrijfster werd. In 1771 ging ze naar het huis van haar vader terug en jij was dik bevriend met haar. Ze trouwde met de schrijver Richard Lovell Edgeworth, met wie ze twee kinderen kreeg, Honora en Lovell. Zij overleed op 1 mei 1780 in Weston-under-Lizard door tuberculose. Ze werd 28 of 29 jaar en ze is in de Weston Church begraven.

In 1764 overleed Sarah door de tyfus. Ze werd 19 jaar. Je hoopte dat Honora het verlies van Sarah zou opvullen. Je bleef jouw hele leven in het Bisschoppelijk Paleis wonen, wat je huurde. In 1780 kreeg jouw vader een beroerte en jij verzorgde hem tot zijn overlijden op 4 maart 1790. Daarna leefde je van 400 pond per jaar. Het Bisschoppelijk Paleis was het centrum van een literaire kring. Een lid was de arts/filosoof/dichter Erasmus Darwin, die aan Beacon Street in Lichfield woonde, ook nabij de kathedraal, met achter zijn huis een kruidentuin. Hij was de opa van Charles Darwin. Een ander lid was de schrijver Samuel Johnson, geboren in Lichfield. Hij leed aan het syndroom van Tourette en hij is 'misschien wel de meest vooraanstaande man van letters in de Engelse geschiedenis'. Op zijn 25-ste trouwde hij met de 46-jarige weduwe Elizabeth Jervis, die op haar 63ste door alcohol en opium eerder overleed. Weer een ander lid was de Schotse biograaf/advocaat/vrijmetselaar James Boswell, die met name de biograaf van Samuel Johnson was. Hij was met zijn nicht Margaret Montgomerie getrouwd, met wie hij 4 zonen en 3 dochters kreeg. Hij ging vaak naar de hoeren. Margaret overleed door tuberculose en hij zes jaar later op zijn 54-ste, ondermijnd door een geslachtziekte en de gevolgen van jarenlang alcoholisme.

Je converseerde met jouw vriend Walter Scott, die jouw poëzie postuum publiceerde. Je had ook contact met de schrijver Thomas Day, getrouwd met de rijke Esther Milnes. Op zijn 41-ste overleed hij door een val van zijn paard. En je had contact met de dichter William Newton, met wie je bleef corresponderen, de dichter Francis Noel Clarke Mundy en de dichter/vertaler Sir Brooke Boothby, getrouwd met de rijke Susanna Bristoe. Boothby was een vriend van Jean-Jacques Rousseau en hij vertaalde zijn werk. Van 1775 tot 1781 ging je naar de salon van Lady Anna Miller (Riggs) en via haar begon je poëzie te publiceren. Zij overleed op haar 40-ste en ze is in de abdijkerk in Bath begraven. Op haar grafmonument staat een epitaaf van jou. Zij herkende en stimuleerde jouw ware dichterschap.

Jij bent bewust single gebleven, ondanks de vele huwelijksaanzoeken. Je vermeed ook seksuele relaties. Je had alleen romantische relaties met vrouwen. Je was smoorverliefd op jouw jeugdvriendin Honora Sneyd. Je was wanhopig toen zij met Richard Edgeworth trouwde. Je voelde je verraden en je was woedend. Je hebt deze heftige emoties in jouw poëzie verwerkt. Volgens de lesbische historica Lillian Faderman was jij ten diepste 100% lesbisch. Jij overleed op 25 maart 1809 in Lichfield. Je werd 66 jaar en je bent in de Lichfield Cathedral begraven. Er is een gedenkplaquette voor jou gemaakt, met een rouwende vrouw bij jouw sarcofaag onder een lier in de wilgen. Walter Scott schreef de epitaaf erbij.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 januari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 35Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)