Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Voor de klassieke muziek geboren en gestorven

(voor Lili Boulanger (1893 - 1918))

Je bent geboren als Juliette Marie Olga Boulanger op 21 augustus 1893 in Parijs. Jouw toen 77-jarige vader was de componist/pianist Ernest Boulanger (1815 - 1900), die in 1835 de Prix de Rome voor compositie had gewonnen. Hij was leraar compositie aan het Conservatoire de Paris en hij schreef succesvolle operas comiques. Jouw moeder was de Russische prinses Raïssa Ivanovna Mychetsky (rond 1856 - 1935), een zangeres. Je groeide op in een muzikaal en intellectueel milieu. Jouw oudere zus Juliette Nadia was op 16 september 1887 in Parijs geboren. Je was twee jaar, toen een longontsteking jouw immuunsysteem aantastte en jij chronisch ziek werd. Als kind ontmoette jij de componisten Gabriel Urbain Faure, Maurice Ravel, Florent Schmitts, Charles Louis Eugène Koechlin en Stéphane Raoul Pugno.

Je was vier jaar, toen je met Nadia naar het conservatorium ging. Niet lang daarna studeerde je muziektheorie en solfège (notenleer). Van 1909 tot 1913 ging jij naar het Conservatoire de Paris. Je studeerde compositie bij de componist/dirigent Paul Antoine Vidal, een leerling van o.a. César Franck en de operacomponist Jules Massenet. Je studeerde fuga en contrapunt bij de componist Georges Caussade, getrouwd met de componiste/pianiste Simone Plé-Caussade. De componisten Elsa Barraine, Jeanne Leleu, Germaine Tailleferre en Wiebke Hoogklimmer waren ook leerlingen van hem. En de pianiste Andrée Vaurabourg, getrouwd met de componist Arthur Honegger. Germaine Tailleferre speelde piano met Charlie Chaplin. Ze was getrouwd met de karikaturist Ralph Barton, die enkele maanden na hun scheiding zelfdoding pleegde.

Je kreeg orgelles van de organist/componist Louis Vierne, die met Arlette Taskin was getrouwd, de dochter van de beroemde bariton Alexandre Taskin. Zij kregen twee zoons en één dochter. Zij verliet hem voor de orgelbouwer Charles Mutin, aan wie Louis nota bene een orgelsymfonie had opgedragen. Je kreeg harples van de componist/harpist Alphonse Hasselmans, die met zijn eerste vrouw Anna de Boudagoff twee kinderen kreeg, de concertpianiste Marguerite, de maîtresse van Gabriel Faure, en de operadirigent Louis. Je kreeg ook piano-, viool- en celloles. Dit gebeurde grotendeels thuis, omdat je een zwak gestel had. In 1900 overleed jouw vader en op zijn sterfbed liet hij Nadia beloven om altijd goed voor jou te blijven zorgen, wat zij inderdaad heel liefdevol heeft gedaan.

Vanaf 1904 woonde je samen met Nadia in een stijlvol appartement aan de Rue Ballu 36 in Parijs, nu Place Lili-Boulanger 3. Je was in het bijzonder door Gabriel Fauré, Claude Debussy en Florent Schmitt beïnvloed. Je vond al snel jouw eigen stijl, wat meteen in jouw eerste werk 'Nocturne' uit 1911 tot uitdrukking kwam. Jouw werk 'Les Sirènes' uit 1911 is opgedragen aan de mezzosopraan Madame Jane Engel Bathori (1877 - 1970), de vrouw van de tenor Pierre-Émile Engel.

In 1912 deed je mee met de Prix de Rome wedstrijd, maar je stortte in. In 1913 deed je weer mee en won je de compositieprijs voor jouw cantate 'Faust et Hélène'. Je was de eerste vrouw, die deze prijs won. Eugene Adenis had de tekst geschreven, gebaseerd op 'Faust' van Herr Goethe. Je kreeg een contract bij de muziekuitgeverij Casa Ricordi, in 1808 door Giovanni Ricordi in Milaan opgericht. Het is de grootste en oudste muziekuitgeverij. Je mocht ook een jaar in de Villa Medici op de heuvel Pincio in Rome wonen. Deze villa is in opdracht van Ferdinando I de' Medici (1549 - 1609) gebouwd. In de Eerste Wereldoorlog werd Parijs gebombardeerd en vluchtte jij met Nadia begin 1918 naar Mézy-sur-Seine in het departement Seine-et-Oise.

Jouw eigen stijl kwam ook goed tot uitdrukking in 'Psaume 129' uit 1916, in 'Vieille prière bouddhique' uit 1917 en in de fragmenten uit jouw onvoltooide opera 'La princesse Maleine'. Op 15 maart 1918 ben jij in Mézy-sur-Seine overleden door een vorm van tuberculose, al kan het ook de ziekte van Crohn geweest zijn. Jij werd 24 jaar en jij bent in de Cimetière de Montmartre begraven, in het graf van jouw vader. Nadia zorgde ervoor dat vanaf 1939 de jaarlijkse Prix Lili Boulanger wordt uitgereikt. Nadia is tot haar overlijden in jullie appartement aan de Rue Ballu 3 blijven wonen. Zij overleed op 22 oktober 1979. Zij werd 92 jaar en ze is bij jou en jullie ouders begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 februari 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 27Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)