Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je applaudiseerde voor Markies de Sade

(voor Angela Carter (1940 - 1992))

Je bent geboren als Angela Olive Stalker op 7 mei 1940 in de badplaats Eastbourne. In het Grand Hotel te Eastbourne voltooide Claude Debussy in Suite 200 zijn compositie 'La Mer'. George Orwell, de schrijver Cyril Connolly en de fotograaf/schrijver Cecil Beaton gingen er naar de St Cyprian's School. Jouw moeder was Sophia Olive Farthing (1905 - 1969), een cassière bij het warenhuis Selfridges, in 1908 opgericht door Harry Gordon Selfridge. Jouw vader was de journalist Hugh Alexander Stalker (1896 - 1988). Als kind woonde je bij jouw oma Farthing in Yorkshire, nadat je geëvacueerd werd. Als tiener worstelde je met anorexia nervosa.

Je ging naar de Streatham and Clapham High School voor meisjes van 3 tot 18 jaar in Zuid-Londen, op o.a. 'Winchester House' met een megatuin en op Upper Tulse Hill en op 'Courtlands' op Christchurchroad. De operasopraan Elizabeth Llewellyn zat ook op deze school. Sinds 22 oktober 1952 staat de school op 42 Abbotswood Road, na de opening door Princess Alice, Duchess of Gloucester (1901 - 2004). Op jouw 18-de werd je journaliste voor de weekkrant 'The Croydon Advertiser', waarmee je in de voetsporen van jouw vader trad. Je studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Bristol. In 1960 trouwde je met Paul Carter.

In 1966 verscheen jouw debuutroman 'Shadow Dance', in 1967 'The Magic Toyshop', in 1968 'Several Perceptions' en in 1969 'Heroes and Villains'. In 1969 reisde je naar Japan. Je deed dit van het geld, dat je met de William Somerset Maughham-Award voor literatuur had gewonnen. Je bleef twee jaar in Tokio. Je leerde wat het betekent om een vrouw te zijn en je radicaliseerde als feministe. Je schreef in het weekblad 'New Society' over jouw ervaringen in Japan, wat je ook in jouw korte verhalenbundel 'Fireworks: Nine Profane Pieces' uit 1974 deed. In 1971 verscheen de roman 'Love', over een destructieve driehoeksverhouding en in 1972 'The Infernal Desire Machines of Doctor Hoffman', een surrealistische roman, die het feminisme onderzoekt en ondersteunt. In 1972 zijn Paul en jij gescheiden.

Je reisde door Amerika, Azië en Europa. Je sprak uitstekend Frans en Duits. Je werkte als gastschrijfster o.a. aan de universiteiten van Sheffield, Adelaide, East Anglia en Providence. In 1977 hertrouwde je met Mark Pearce Carter, met wie je samen een zoon kreeg. In 1977 verscheen 'The Passion of New Eve' en in 1978 verscheen het boek 'The Sadeian Woman and the Ideology of Pornography', een feministische herbeoordeling van Markies de Sade, die jij bevrijdend voor de vrouw vond. In 1979 verscheen
'The Bloody Chamber', met korte verhalen, gebaseerd op sprookjes en volksverhalen. Zo is het titelverhaal gebaseerd op het volksverhaal 'Barbe bleue' van Charles Perrault. Je schreef veel artikelen voor The Guardian, The Independent en de New Statesman.

De gothic fantasy horrorfilm 'The Company of Wolves' uit 1984 is door jou geschreven, net als het scenario voor de film 'The Magic Toyshop' uit 1987. In 1984 verscheen de roman 'Nights at the Circus', waarvoor je de James Tait Black Memorial Prize voor fictie won. In 1991 verscheen jouw laatste roman 'Wise Children', die jij schreef, terwijl jij wist dat jij borstkanker had. Je bewonderde Shakespeare en je had een grote liefde voor sprookjes, het surrealisme en het magisch realisme, wat goed te merken is in 'Wise Children'. 'Wise Children' verscheen bij Chatto & Windus, in 1855 door John Camden Hotten opgericht op 151a Piccadilly in Londen. John overleed op zijn 41-ste in Hampstead, waarna Andrew Chatto en de dichter W.E. Windus de uitgeverij van zijn weduwe Charlotte Stringer kochten. John en Charlotte kregen drie dochters. John schreef in 1866 twee dichtbundels; 'Five Quiet Shouters' en 'Unicorn'. Hij schreef vijf kinderboeken, o.a. 'The Donkey Prince' en 'Comic and Curious Cats'. In 1872 schreef en publiceerde John de komische, erotische en sadomasochistische opera 'Lady Bumtickler's Revels'.

Je wilde nog een vervolg op 'Jane Eyre' van Charlotte Brontë schrijven, gebaseerd op het latere leven van Jane's stiefdochter Adèle Varens, die door haar moeder, de Franse danseres Céline, in de steek is gelaten. Er is alleen een overzicht bewaard gebleven. Jij overleed op 16 februari 1992 in jouw huis in Londen door longkanker. Jouw huis op 107 The Chase, Clapham, waar je vanaf 1976 woonde. Salman Rushdie was daar bij jou op bezoek, net als de sciencefiction-schrijver James Graham Ballard en de roman- en scenario-schrijver Ian McEwan. Rushdie dook onder in Ian's landhuis in Cotswolds. Ian is bevriend met de Nederlandse cabaretier Freek de Jonge. Je werd 51 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
2 april 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 16Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)