Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zo waanzinnig schoon en zo gruwelijk breekbaar

(voor Julie Delance-Feurgard (1859 - 1892))

Je bent geboren als Julie Feurgard op 8 november 1859 in Neuilly-sur-Seine. Jouw ouders waren Jules Feurgard en Adeline Guillet, afkomstig uit Saint-Malo. Jouw vader werkte op het ministerie van Financiën. Jullie verhuisden naar Sannois, waar Savinien de Cyrano de Bergerac is overleden en begraven. Het familiehuis in Sannois was een grote inspiratiebron voor jou. Jij studeerde aan de Académie Julian in de Passage des Panoramas, in 1800 gebouwd met een glazen dakbedekking. In 1830 creëerde de architect Jean-Louis Victor Grisart er drie galerijen bij.

Jij kreeg les van Jean-Léon Gérôme en Léon Bonnat. Gérôme gaf les aan de École des Beaux-Arts. Alleen de beste studenten werden toegelaten en er waren levende modellen voorradig. Er waren extreme initiatieriten, zoals het snijden in elkanders schilderdoeken, studenten van de trap en uit het raam gooien en het schermen met in verf gedoopte kwasten en daarmee de naaktmodellen vol kliederen. Bonnat woonde lange tijd op de Place Vintimille, samen met zijn moeder en zus. Hij is nooit getrouwd. In 1880 schilderde hij 'Christus aan het Kruis'.

Jij was een klasgenoot van de Zwitserse schilderes Louise Catherine Breslau (1856 - 1927), die ook jouw trouwe vriendin was. Marie Bashkirtseff was ook een medestudente van jou, net als jouw collega en vriendin Madeleine Zillhardt, die ruim veertig jaar met Louise Breslau samenwoonde. Haar zus was de schilderes Jenny Zillhardt. Gérôme nodigde zijn studenten uit om tevens naar zijn eigen atelier te komen en hij deed aanbevelingen voor hen bij de Parijse Salon. Voorts stimuleerde hij hen om naar de lessen van zijn collega's te gaan. Vanaf 1880 exposeerde jij in de Parijse Salon.

In 1884 schilderde jij 'Le marriage', zeer natuurgetrouw in een kerk, alsof je er als kijker bij zit. De bruid en de bruidegom staan in de verte. Op de voorgrond links een knielende vrouw in het zwart op een bidstoel. Het meisje in het midden van het schilderij kijkt naar haar. Verwonderd, peinzend, geraakt. Rechts op de voorgrond is ook een biddende, knielende vrouw in het zwart geschilderd, met één handschoen uitgedaan. Het lijkt dezelfde vrouw te zijn, heel apart, Damien Hirst achtig. Je kunt ze zo aan elkaar vast plakken. Een moeder kijkt veelbetekenend naar haar jonge dochter, die ook wel graag wil trouwen, maar nog even geduld moet hebben. Waanzinnig mooi gedaan allemaal. In 1885 schilderde jij 'Retour de la messe', met een in het zwart geklede, contemplerende jongedame, die een bijbel tussen haar onderarmen vastgeklemd houdt.

In 1886 trouwde jij met jouw leraar, de schilder Paul-Louis Delance (1848 - 1924), die in 1883 'Le départ, Gare d'Austerlitz, Paris' schilderde. In 1886 ben jij op een meesterlijke wijze door Louise Breslau geschilderd, achter jouw ezel en onder een bloeiende appelboom. Dat was in Sannois en het schilderij hangt nu in het Musée Cantonal des Beaux-Arts in Lausanne.
Jij schilderde ook jouw lieve vriendin Louise tijdens het schilderen. Op 27 november 1888 is jullie dochter Alice Delance geboren. Zij werd aquarellist. Zij overleed op 23 januari 1973.
In 1888 schilderde Paul-Louis 'La tour Eiffel dans l 'Art'. Jij was een medewerkster, geen lid, van de Société Nationale des Beaux-Arts, opgericht in 1862, met als eerste voorzitter de schrijver Théophile Gautier. Pas in 1894 werd Suzanne Valadon het eerste, vrouwelijke lid. Jij exposeerde geregeld in de galerie van de kunsthandelaar Paul Durand-Ruel op 16, rue Laffitte en 111, rue Le Pelatier.

Na jouw huwelijk woonde je in het 17-de arrondissement van Parijs. Jij schilderde o.a. 'Un Coin de l'Omnibus', 'La Crèche' en 'La leçon de piano', waarop een meisje in een prachtige, roze jurk pianoles van een naast haar staande, ingetogen leraar krijgt. Dit schilderij is een privébezit in San Francisco. In 1891 schilderde jij 'Dans le jardin', een oude vrouw in het zwart met twee kinderen bij een eettafel in een zonovergoten tuin.

Jij overleed op 11 januari 1892 in Parijs. Je werd 32 jaar.
Paul-Louis overleed op 16 oktober 1924 in Parijs, in zijn huis-atelier in het 15-de arrondissement. Hij is in de Cimetière de Passy begraven. En ik vermoed jij ook.

Schrijver: Joanan Rutgers
28 april 2020


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)