Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Al jouw dichtwerk voor nog één kus van Suzanne

(voor Olaf Bull (1883 - 1933))

Je bent geboren als Olaf Jacob Martin Luther Bull op 10 november 1883 in Kristiania. Jouw vader was de schrijver/journalist/redacteur Jacob Breda Bull (1853 - 7 januari 1930). Zijn vader was de parochiepriester Matthias Bull en zijn moeder was Henriette Margrethe Breda. Jouw vader was van 1900 tot 1903 het hoofd van de Noorse Auteursunie, nu gevestigd op Radhusgata 7 in Oslo. Na 1914 woonde jouw vader in Kopenhagen, waar hij overleden is. Hij is in de Ytre Rendal Kirke begraven. Hij schreef over het paard Vesleblakken, waarvan een standbeeld is gemaakt, dat bij het Bull Museum in Rendalen staat. Jouw moeder was Anna Maria Augusta Berglöf (1854 - 1922). De eerste vrouw van jouw vader was Gunvor Sophie Rytter Saws (1843 - 1882).

Jij bent grotendeels in Kristiania opgegroeid. Op jouw 13-de woonde jij een tijd in Hurum, waar jouw vader journalist was en waar nu de zanger van A-ha Morten Harket woont. In 1899 ging jij naar het gymnasium van de og Voss' skole en je ging naar de imposante Oslo Katedralskole, opgericht in 1153 door kardinaal Nicholas Breakspear, die in december 1154 paus Adrianus IV werd. De dichter Henrik Wergeland ging ook naar deze school. Henrik was getrouwd met de charmante, open, vitalistische Amalie Sofie Bekkevold met grappige pijpekrullen, die na zijn overlijden op zijn 37-ste door tuberculose met zijn vriend, de priester Nils Andreas Biorn trouwde, met wie zij acht kinderen kreeg. Henrik's jongere zus was de schrijfster Jacobine Camilla Wergeland, die een liefdesrelatie met de dichter Johan Sebastian Welhaven had, maar Johan verloofde zich met de vriendin van Camilla, Ida Kjerulf (1817 - 1840), die door tuberculose overleed. Camilla trouwde in 1841 met de advocaat/professor/politicus Peter Jonas Collett, die in de kring rondom Johan Welhaven verkeerde. Peter overleed in 1851 door een longontsteking. Hij werd 38 jaar. Camilla bleef haar hele leven door Johan geobsedeerd. Zij overleed op 6 maart 1895 en zij werd 82 jaar.

Jouw eerste gedichten verschenen in het gymnasiumblad. In 1902 was je afgestudeerd en ging je met jouw familie in Rome wonen. In 1903 ging je naar Kristiania terug om aan de universiteit te studeren. Je studeerde de klassieke en moderne filosofie, geschiedenis, kunst, wetenschap en politiek. Je was enkele jaren journalist voor de kranten Posten en Dagbladet, in 1869 door de schrijver/uitgever Anthon Bang opgericht. Je was drie keer getrouwd en in 1909 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Digte' bij Gyldendal, waar al jouw werk verscheen. In 1913 verscheen 'Nye Digte', in 1914 de misdaadroman 'Mitt navn er Knoph', in 1916 'Digte og noveller' en in 1919 'Samlede digte'. Je woonde lange tijd in Rome, Kopenhagen en Parijs. In 1924 was jij samen met de Italiaanse viceconsul Mario Caprino op het schiereiland Snaroya, waar jij Suzanne ontmoette. Suzanne was de dochter van een Franse rechter en ze was in Parijs opgegroeid. Ze was taallerares Frans in Noorwegen en ze had Noors geleerd. In het voorjaar van 1925 ging jij met haar naar Parijs. Na twee scheidingen trouwde je op 6 oktober 1925 met de elegante, vrijgevochten Suzanne Alexandrine Dain, geboren op 3 november 1895 in Canada. Op 7 januari 1927 werd jullie zoon Jan Bull in Parijs geboren.

Je was de belangrijkste dichter van Noorwegen en je dichtte in een melancholische en pessimistische stijl, mijmerend over de alomtegenwoordige vergankelijkheid, met een ondertoon vol persoonlijke angst en depressie. James Joyce werkte aan 'Finnegans Wake', verschenen in 1939, en hij huurde vijf leraren Noors, waarvan jij de eerste was. James wilde enkele Noorse boeken in het Noors lezen, zoals 'Nordmaendenes aeldste Gude- og Heltesagn' uit 1854 van de historicus Peter Andreas Munch, de oom van Edvard Munch. James en jij troffen elkaar in de Parijse boekhandel van zeer gedreven bibliofiel Sylvia Beach 'Shakespeare and Company' op 12, Rue de l'Odéon. Jij ging met Suzanne naar het Franse platteland. James verzamelde handtekeningen van auteurs om in Amerika geld voor een boek van hem los te peuteren. Zo kwam er een man bij jullie langs, maar jij was er niet. Suzanne heeft hem toen een kopie van jouw handtekening meegegeven. Jij was een ware bohemienen je werd beïnvloed door de filosoof Henri Bergson en de Franse symbolisten. Niemand kan om Charles Baudelaire, Arthur Rimbaud en Paul Verlaine heen.

Jouw gezondheid ging hard achteruit door jouw levensenergie ondermijnende alcoholisme. Suzanne en jij rookten beiden. Je had o.a. een gedeeltelijke verlamming en een ernstige leverschade (levercirrose). In 1930 verscheen 'Oinos og Eros', in 1931 'Osio-hus' en in 1932 'Ignis ardens', jouw laatste dichtbundel. Jullie gingen naar Noorwegen terug, waar jij in het rijkshospitaal terecht kwam. Jij bent op 29 juni 1933 in het Ulleval-ziekenhuis in Oslo overleden door alcoholvergiftiging. Jij werd 49 jaar en na jouw crematie is de urn in de Begraafplaats van onze Verlosser (Var Frelsers gravlund) bijgezet.

Suzanne hertrouwde met meneer Steffenssen en in 1974 verscheen haar boek 'Negen jaar. Mijn leven met Olaf Bull'. Zij overleed op 6 december 1976. Zij werd 81 jaar en zij is in de Begraafplaats van onze Verlosser begraven. Jullie zoon Jan was een schrijver/dichter/theaterinstructeur en hij overleed op 16 december 1985. Hij is bij zijn moeder begraven. Op hun grafsteen staat:

'Deg vil jeg ömt i rytmer nagle vast
deg vil jeg dypt og blivende bevare'

(Je zult in vastgenagelde ritmes komen
je zult diep en blijvend behouden zijn')

Schrijver: Joanan Rutgers
4 februari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)