Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Finse natuur als grootste inspiratiebron

(voor Jean Sibelius ( 1865 - 1957))

Jij bent geboren als Johan Christian Julius Sibelius op 8 december 1865 in Hämeenlinna, Finland. Jouw vader was de arts Christian Gustaf Sibelius en jouw moeder was Maria Charlotta Borg. Jouw vader overleed in juli 1868 door de tyfus. Jouw zwangere moeder en jij verhuisden naar jouw oma Katarina Borg, die ook in Hämeenlinna woonde. Jouw oom Pehr Ferdinand Sibelius had interesse in de muziek en vooral in de vioolmuziek. Op jouw zevende gaf tante Julia jou pianolessen en zij sloeg op jouw knokkels, wanneer jij een verkeerde toon speelde. Toen jij tien jaar was, gaf hij jou een viool en stimuleerde hij jou. In de zomers verbleef jij in Loviisa, waar jij geluk en vrijheid beleefde. Jij improviseerde en jij leerde muziek spelen. Jij speelde samen met jouw oudere zus Linda, die piano speelde, en jouw jongere broer Christian, die cello speelde. Christian werd professor in de psychiatrie en hij trouwde met de schrijfster Kaino Ihanelma Swan, met wie hij vier kinderen kreeg.

In 1874 ging jij naar de Finstalige school van Lucina Hagman en in 1876 naar het Hämeenlinna Normal Lyceum. Jij speelde ook vaak in kwartetten met naburige families. Jij begon te componeren en jij schreef o.a. 'Vattendroppar' voor viool en cello. In 1881 kreeg jij vioolles van de lokale bandmeester Gustaf Levander. In 1885 slaagde je voor het lyceum en ging je rechten aan de Keizerlijke Alexander Universiteit in Finland studeren. Je ging al gauw naar het Helsinki Muziek Instituut, waar je van 1885 tot 1889 studeerde. Het is in 1882 door de componist Martin Wegelius opgericht. De componiste/violiste Agnes Tschetschulin was in 1885 één van de vier eerste afgestudeerden. Wegelius was een leraar van jou, die jou compositielessen gaf. Jij kreeg ook les van de componist/pianist Ferruccio Busoni, die levenslang jouw vriend was en een grote invloed op jou had. Hij trouwde met Gerda Sjöstrand, met wie hij twee zonen kreeg, Benni en Lello. Jij wilde een grote vioolvirtuoos worden en in 1887 speelde jij in Helsinki delen uit het vioolconcert van Mendelssohn. Je had veel succes, maar je besloot toch om een componist te worden.

Jij was dik bevriend met de schrijver Adolf Wiedesheim-Paul en de componist/dirigent Edvard Armas Järnefelt, die ook bij Busoni studeerde en trouwde met de operasopraan Maikki Pakarinen en de operazangeres Olivia Edström. Maikki was bevriend met Richard Wagner. Armas nodigde jou uit in zijn ouderlijke huis, waar jij in het najaar van 1888 zijn zus Aino ontmoette, geboren op 10 augustus 1871 in Helsinki. Haar ouders waren generaal Alexander Järnefelt en literaire saloniste Elisabeth Clodt von Jürgensburg, die negen kinderen kregen. Ze hadden een ongelukkig huwelijk. Elisabeth was goed bevriend met de schrijver Johannes Brofeldt, die mogelijk ook haar minnaar was. Johannes was ook verliefd op Aino, die in het geheim met jou verloofd was. Johannes schreef er de roman 'Yksin' (Alleen) over, wat jou eerst jaloers en woedend maakte, maar later werd jij goed bevriend met Johannes, die jouw buurman in Järvenpää werd. Hij trouwde in 1891 met de kunstenares/schilderes Wendla Irene Soldan, met wie hij twee zonen kreeg, Heikki en Antti. Hij had ook een relatie met de jongere zus van Wendla, Mathilda, met wie hij zoon Björn kreeg.

Aino en jij trouwden op 10 juni 1892 in Maxmo. In de herfst van 1904 gingen jullie in de rustieke villa 'Ainola' in Järvenpää wonen, aan het Tuusulameer. Het huis is door Lars Sonck ontworpen en schitterend gelegen. Jij had er zelfs geen waterleiding om volledige rust te garanderen. Jij kon er natuurlijk veel beter componeren, dan in het drukke Helsinki. Aino begon een moestuin om de financiële zorgen wat te drukken en ze had moeite met jouw uitbundige levensstijl. Je nam vaak champagne en kreeft. Jullie kregen zes dochters; Eva (1893 - 1978), Ruth (1894 - 1976), Kirsti (1898 - 1900), die door de tyfus overleed, Katarina (1903 - 1984), Margareta (1908 - 1988) en Heidi (1911 - 1982). Aino gaf de kinderen thuis alvast voldoende onderwijs. In 1907 zat de uitgeputte Aino een tijd in het Hyvinkää Sanatorium en in 1908 kreeg jij een keeloperatie, waarna jij zeven jaar met de alcohol stopte, gelukkig voor Aino. Je stopte ook met roken.

In 1892 verscheen jouw koorsymfonie 'Kullervo', waarna er nog zeven symfonieën verschenen, de laatste in 1924. Er verschenen 24 orkestwerken. In 1899 schreef jij het symfonisch gedicht 'Finlandia', één van de negen symfonische gedichten. Jij was sterk geïnspireerd door het nationale epos 'Kalevala' van Elias Lönnrot. In 1893 schreef je 'De zwaan van Tuonela' en verscheen de Karelia-suite, waarna er nog zeven suites volgden. In 1903 schreef je het korte orkestwerk 'Valse triste'. Je schreef ruim 100 liederen voor stem en piano, toneelmuziek, kamermuziek, pianomuziek, koormuziek, rituele vrijmetselaarsmuziek en de opera 'Jungfrun i tornet', waarbij de sopraan Ida Flodin bij de première in 1896 de hoofdrol zong. In 1905 voltooide je een vioolconcert. Jij was bevriend met de schilders Pekka Halonen en Eero Järnefelt, de broer van Aino, die in de buurt van 'Ainola' woonden. Eero was getrouwd met de actrice Saimi Swan, die hij in 1892 in een weide schilderde. Hij portretteerde jou in 1892 en Aino in 1908. In Liverpool ontmoette je de dirigent Henry Wood, in Helsinki Gustav Mahler en in Parijs Claude Debussy.

Vanaf 1917 begon je weer alcohol te drinken en kreeg je ruzies met Aino. In de Finse Burgeroorlog werden er kennissen van jou vermoord. Op 2 juli 1922 overleed jouw broer Christian in Helsinki. Hij werd 53 jaar. Jij bleef overdadig drinken en eten. Vanaf 1939 hadden jullie weer een huis in Helsinki, maar vanaf 1941 woonden jullie weer permanent in 'Ainola'. In 1945 heb jij veel muziekmanuscripten verbrand, ook de achtste symfonie. Jij overleed op 20 september 1957 in 'Ainola' door een hersenbloeding. Jij werd 91 jaar en jij bent in de tuin van 'Ainola' begraven. Aino overleed op 8 juni 1969 in 'Ainola'. Zij werd 97 jaar en zij is naast jou begraven. Sinds juni 1974 is 'Ainola' een museum, waar ook een sauna staat, die door Aino is ontworpen.

Schrijver: Joanan Rutgers
23 mei 2021


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)