Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Christelijk anarchistisch tot op het bot

(voor Lola Ridge (1873 - 1941))

Jij bent geboren als Rose Emily Ridge op 12 december 1873 in Dublin. Jouw ouders waren Emma Reilly en Joseph Henry. Jij was hun enige, overlevende kind en jouw vader overleed toen jij 3 jaar was. Op jouw 6-de ging jij met jouw moeder naar Hokitika, Nieuw-Zeeland, waar in 1872 het Seaview Asylum werd geopend. In 1895 trouwde jij met Peter Webster, de manager van een Hokitika-goudmijn. In 1900 werd jullie zoon Keith geboren. In 1903 ging jij weg bij Peter en verhuisde jij met Keith naar Sydney. In Sydney ging jij naar het Trinity College en studeerde jij schilderkunst aan de Sydney Art School aan George Street, in 1890 opgericht door de kunstenaar Julian Rossi Ashton, die met de journaliste Eliza Ann Pugh trouwde, met wie hij 4 zonen en 1 dochter kreeg. Eliza overleed op 15 juli 1900 door een hersenbloeding. Zij werd 48 jaar en zij is in de Waverley Cemetery begraven, net als de dichteres Dorothea Mackellar. Julian hertrouwde met Constance Irene Morley.

Jij kreeg les van Julian Ashton, net als o.a. Elioth Gruner, George Lambert, Alethea Mary Proctor, Jean Bellette, Yvonne Audette, Florence Turner Blake, Nora Heysen, Helen Stewart, Madge Tennent en Dorrit Black. In 1905 stuurde jij jouw manuscript 'Verses' naar Alfred George Stephens van het 'Sydney Bulletin', maar hij wees de bundel af. Jouw lange gedicht 'The Ghetto' werd eerst in 'The New Republic' gepubliceerd. Het beschrijft de Joodse immigrantengemeenschap van Hester Street in de Lower East Side, waar jij een tijd woonde. Deze straat is vernoemd naar Hester Leisler, de dochter van de Nederlandse Elsie Tymers en Jacob Leisler, die op 16 mei 1691 werd vermoord door levend verbrand te worden, samen met zijn schoonzoon/secretaris Jacob Milborne. 'The Ghetto' onderzoekt de effecten van het kapitalisme, gender en generatieconflicten op vergelijkbare manieren als die van de dichter Charles Reznikoff, geboren op 31 augustus 1894 in een Joodse wijk in Brooklyn. Zijn ouders waren de immigranten Sarah Yetta Wolvovsky en Nathan Reznikoff, die het Russische Rijk en zijn pogroms ontvluchtten. Charles publiceerde zijn omvangrijke 'Testimony', gebaseerd op rechtbankverslagen. Hij was ook advocaat. Hij onderzocht de ervaringen van immigranten, donkergekleurde mensen en armen in 1885 - 1915. Zijn vrouw was de schrijfster/zionistische activiste Marie Syrkin.

Na het overlijden van jouw moeder ging jij in 1907 naar Amerika en was jij schilderes en dichteres. Jij woonde in San Francisco en jij publiceerde in 'Overland Monthly', in 1868 opgericht door de Duitse boekhandelaar Anton Roman. Jouw zoon Keith ging naar een weeshuis in Californië en jij ging naar Greenwich Village, NYC, waar jij een model voor kunstenaars was en in een fabriek werkte. Als dichteres/illustratrice steunde jij de protesterende arbeiders en werkte jij samen met de anarchiste/schrijfster Emma Goldman en de anticonceptie-activiste/schrijfster Margaret Sanger. In 1918 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'The Ghetto and Other Poems'. In 1920 verscheen 'Sun-up and Other Poems'. Op 22 oktober 1919 trouwde jij met de eveneens radicale David Lawson. In 1919 redigeerde jij het literaire tijdschrift 'Others', in juli 1915 opgericht door de schrijver Alfred Francis Kreymborg. In 1919 gaf jij een lezingentournee over vrouwen en de creatieve wil. Jij beargumenteerde dat de traditionele genderrollen een vorm van patriarchale controle waren, die werd gebruikt om de vrouwelijke creativiteit te onderdrukken. Van 1922 tot 1923 redigeerde jij ook 'Broom', in 1921 opgericht door de schrijver Harold Albert Loeb, die van 1914 tot 1923 met de fotografe Marjorie Content was getrouwd, met wie hij 2 kinderen kreeg, Jim (1915) en Susan (1916). Werkend met Harold Loeb, woonde jij in een appartement naast het kelderkantoor van 'Broom', in het herenhuis van zijn ex Marjorie Content.

Jij ontving kunstenaars in het kelderkantoor van 'Broom'. Vanaf 1919 was Marjorie de manager van de boekhandel The Sunwise Turn op 2.E. 31st Street. Harold was mede-eigenaar en medewerker, naast de eigenares/schrijfster Madge Jenison en de eigenares/schrijfster Mary Horgan Mowbray-Clarke. Het was een literaire salon voor o.a. Alfred Kreymborg, F. Scott Fitzgerald, Peggy Guggenheim, die er als onbetaalde assistente werkte, Robert Frost, Theodore Dreiser, Amy Lowell, Margaret Caroline Anderson en John Dos Passos. In 1919 verhuisde de boekhandel naar 51 East 44th Street. In 1927 verscheen jouw dichtbundel 'Red Flag'. Jij protesteerde tegen de executies van de anarchisten Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti en op 23 augustus 1927 demonstreerde jij voor de Charlestown State Prison, waarin zij via de elektrische stoel vermoord werden. Nicola werd 36 jaar en Bartolomeo 39 jaar. Nicola's as is in Torremaggiore begraven en Bartolomeo's as in Villafalletto. De journaliste/schrijfster Katherine Anne Porter schreef in het lange essay 'The Never Ending Wrong' over jouw protestacties bij de gevangenis. Jij liet jezelf niet door de agressieve politie wegjagen en Katherine zei tegen jou: 'Oh nee, laat ze jou geen pijn doen, ze hebben al genoeg schade aangericht!'. Jij zei: 'Dit is het begin van het einde, we zijn iets kwijtgeraakt dat we niet meer terugvinden!'. Katherine herinnerde zich jouw bittere, hete adem en jouw doodse gezicht.

In 1929 verscheen 'Firehead', een radicale hervertelling van de kruisiging van Jezus Christus. In 1934 en 1935 ontving jij de Shelley Memorial Award van de Poetry Society of America. In 1935 verscheen 'Dance of Fire', waarin 2 sonnetten staan, die op advies van jouw man zijn geplaatst. Jij overleed op 19 mei 1941 in jouw huis in Brooklyn door longtuberculose. Jij werd 67 jaar. Jouw laatste gedicht 'Sonnet to Beauty' werd postuum in 'The Saterday Review of Literature' geplaatst.


Sonnet to Beauty
by Lola Ridge

Show me the way. Though I have held thy name,
That tremulously now my lips let fall,
As word too dear for traffic of the tongue,
Yet I have loved thee, Beauty, beyond all.
Be with me in this hour: dread shapes of thee
Apparelled in the lustre not their own -
As buzzard, gracened by the wizardry
Of light, looks all but lovely as the swan
Shall not appall. In thy high company -
Whereof all things are free and each wild theme,
Weaves in a relentless rise and fall
To resolution - I shall brokenly
Hear through the fury, through the windless dream,
Heart of the terror, chiming at thy call.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
25 september 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)