Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Met Florence als beschermstad van het vrije woord

(voor Rosa Ludmilla Assing (1821 - 1880))

Jij bent geboren op 22 februari 1821 in Hamburg. Jouw moeder was de schrijfster/vertaalster/pedagoge/silhouetkunstenares Rosa Maria Antonetta Paulina Assing, geboren op 28 mei 1783 in Düsseldorf. Haar broer was de biograaf/diplomaat/militair Karl August Varnhagen von Ense, geboren op 21 februari 1785 in Düsseldorf. Zijn vrouw was de Joodse schrijfster/salonnière Rahel Antonie Friederieke Varnhagen, die op 7 maart 1833 in Berlijn overleed en 61 jaar werd. Jouw moeder was bevriend met de schrijfsters Amalie Schoppe, Fanny Tarnow en Clara Maria Regina Müller en de schrijver/arts David Veit. Jouw vader was de arts/dichter David Assur Assing, geboren op 12 december 1787 in Königsberg. Jouw oudere zus was de feministe/vrijdenkster/abolitioniste Ottilie Davida Assing, geboren op 11 februari 1819 in Hamburg. Jouw ouders zijn in 1816 met elkaar getrouwd, waarna jouw Joodse vader zichzelf tot het lutherse christendom bekeerde. Jouw moeder overleed op 22 januari 1840 in Hamburg en jouw vader overleed overleed op 25 april 1842 in Hamburg.

Jullie woonden in een Joodse wijk in Hamburg. De salons van jouw ouders werden o.a. bezocht door Heinrich Heine, Christian Friedrich Hebbel, die op 26 mei 1846 met de actrice Christine Enghaus trouwde, Karl Ferdinand Gutzkow en andere dichters van Junges Deutschland. Oom Karl August werkte ooit als leraar en butler bij rijke Joden, waardoor hij beroemdheden ontmoette, o.a. Adelbert von Chamisso, Justinus Kerner, Friedrich de la Motte Fouqué en Johann Ludwig Uhland.

Na het overlijden van jouw ouders gingen Ottilie en jij bij jullie oom Karl August Varnhagen von Ense in Berlijn wonen. Ottilie emigreerde naar Amerika, NYC en Hoboken. Zij was dik bevriend met de schrijver/staatsman Frederick Douglass en diep verliefd op hem. Met de salonbezoekers bij oom Karl August sprak jij over de politieke kwesties en maakte jij pastelportretten van hen, bijvoorbeeld van de dichter/schrijver Gottfried Keller, geboren op 19 juli 1819 in Zürich en die als kunstschilder was begonnen. In 1855 verscheen zijn deels autobiografische Bildungsroman 'Der grüne Heinrich'. Hij was o.a. een leerling van de schilder Rudolf Meyer en zijn zus Regula was zijn huishoudster. Jij correspondeerde jarenlang met hem en hij bleef zijn hele leven vrijgezel. Oom Karl August overleed op 10oktober 1858 in Berlijn. Dit gebeurde tijdens het schaken met zijn nicht en zijn laatste woorden waren: 'Ich habe verloren!'. Jij erfde zijn verzameling documenten. Jij zorgde voor de publicatie van de schandalige brieven van de polymath/geograaf/ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt, die uitgebreid met jouw oom had gecorrespondeerd en op 6 mei 1859 overleed. Deze brieven verschenen in 1869. En jij verzorgde de uitgave van de brieven van jouw oom, die van 1862 tot 1870 in 14 delen verschenen. Hierdoor werd jij wereldberoemd, maar kreeg jij ook ruzie met de autoriteiten.

De staatsman Otto Eduard Leopold von Bismarck beval dat de dagboeken van 1848 van jouw oom in beslag moesten worden genomen en hij verbood de uitgeverij F.A. Brockhaus AG in Leipzig ze te verspreiden. Deze uitgeverij is in 1805 in Amsterdam door Friedrich Arnold Brockhaus gesticht. Jij vluchtte naar Florence, waar jij als schrijfster en redactrice verder ging. Jij werd lid van de linkervleugel van de Risorgimento-beweging, die de eenwording van Italië wilde en wat in 1871 grotendeels gebeurde. Jij schreef in het Italiaans en Duits over politiek, wat in diverse tijdschriften werd geplaatst. Jij vertaalde ook teksten van het Italiaans in het Duits. In 1874 trouwde jij met de 25-jarige Bersaglieri-scherpschutter/infanterist Cino Grimelli. Dit huwelijk werd als schandalig beschouwd en na één jaar zijn jullie gescheiden. Jij was bevriend met de jurist/filosoof Ferdinand Lassalle, een vriend van Heinrich Heine. Ferdinand zou met Helene von Dönniges trouwen, maar haar protestantse familie dwong haar om met prins Iancu Racovita te trouwen. Op 28 augustus 1864 duelleerde Ferdinand met Iancu en werd Ferdinand in zijn buik geschoten. Hij overleed op 31 augustus 1864 in Carouge. Hij werd 39 jaar en hij is in de Oude Joodse Begraafplaats in Wroclaw begraven.

Jij was ook bevriend met de dichter Georg Herwegh, getrouwd met jouw vriendin, de salonnière/briefschrijfster Emma Charlotte Siegmund. Hij overleed op 7 april 1875 in Lichtental en hij werd 57 jaar. Jouw Joodse vriendin, de schrijfster/feministe Marianne Adelaide Hedwig Schlesinger, was getrouwd met de schrijver/acteur Ernst (Elias Levy) Dohm, met wie zij 5 kinderen kreeg; Hans, Hedwig, Ida, Marie en Eva. Zij waren de grootouders van Katharina Hedwig Pringsheim, oftewel Katia Mann. Jij was ook bevriend met prins/graaf Hermann Ludwig Heinrich von Pückler-Muskau, die reisboeken schreef en tuinarchitect was. Hermann was bevriend met de dichter/romancier/componist Leopold Schefer. Van 1817 tot 1826 was hij met gravin Lucie von Hardenberg-Reventlow zu Pappenheim getrouwd. Zij kregen 3 kinderen, waarvan er 2 vroeg overleden. Hun dochter Adelheid von Pappenheim was een (brief)schrijfster en landschapsschilderes. Zij overleed op 29 april 1849 in Dresden en zij werd 52 jaar. Zij correspondeerde o.a. met jouw oom Karl August en tante Rahel, Johann Wolfgang von Goethe, Ottilie von Goethe, Bettina von Arnim en haar stiefvader Hermann von Pückler-Muskau. Adelheid was de vrouw van prins Heinrich zu Carolath-Beuthen, met wie zij 2 dochters kreeg; Lucie Caroline Amalie Adelheid Henriette Georgine Wilhelmine (1822 - 1901) en Adelheid Elisabeth Lucie Ida Constanze Dorothea Henriette (1823 - 1841), die waarschijnlijk door de pokken overleed. Adelheid is begraven in een crypte op het uitkijkpunt 'Adelheidshöh' in Carolath (nu Siedlisko).

Hermann von Pückler-Muskau overleed op 4 februari 1871 in Branitz. Hij werd 85 jaar en hij is in een grafpiramide van aarde en gras in een parkmeer bij Kasteel Branitzer begraven. Jij erfde zijn literaire nalatenschap. Jij schreef zijn biografie en jij publiceerde zijn correspondentie en dagboeken. In 1878 pleegde jouw 28 jaar jongere ex-man Cino zelfdoding. Hij werd 29 jaar. Jij overleed op 25 maart 1880 in een ziekenhuis in Florence door een hersenvliesontsteking. Jij werd 59 jaar en jij bent in de Cimitero Evangelico degli Allori aan de Via Senese in Florence begraven. Er staat een waardige buste op jouw graf en een lauwerkrans rondom een schrijfveer met papier. In 1884 kreeg Ottilie ongeneeslijke borstkanker en in Europa vernam zij dat Frederick met zijn secretaresse Helen Pitts was getrouwd. Op 21 augustus 1884 pleegde Ottilie zelfdoding door in een park in Parijs cyanide in te slikken. Zij werd 65 jaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
19 mei 2023


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 60Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)