Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Verstikkende bezetting

VN-topman Guterres verklaarde volledig terecht dat de aanslagen van Hamas - die hij scherp veroordeelde - niet in een vacuüm zijn geschied.
Hij memoreerde het feit dat de Palestijnen 56 jaar verstikkende bezetting te verduren hebben.
Het lijkt mij dat de VN-topman dicht bij de feiten blijft met zijn opmerkingen.
De reactie van de Minister van Buitenlands Zaken van Israël ("ik wil U niet meer ontmoeten") lijkt mij daarom niet gepast en ongeschikt om tot een regeling te komen die beide volkeren van Israëliërs en Palestijnen recht zou kunnen doen.

Schrijver: O.U. Deis, 24 oktober 2023


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.8 met 4 stemmen 151



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
27 oktober 2023
Geachte Deis,

“Hij (Guterres) memoreerde het feit dat de Palestijnen 56 jaar verstikkende bezetting te verduren hebben”, zeg je. Jij vindt dat een objectieve beschouwing.

Ik kijk daar iets anders tegen aan. Als je de situatie van nu in een historisch perspectief (context) wil plaatsen om zoveel mogelijk mensen te bedienen dan heb je daar een bedoeling mee. De primaire intentie was m.i. tot “een staakt het vuren” op te roepen om de burgers in Gaza te voorzien van de nodige levensbehoeftes. Dat is prima. Maar als je daar een zeer beperkt stuk van de geschiedenis bij gaat halen en daar je duidelijke mening uit hoe alleen een klein deel van die geschiedenis in elkaar steekt is dat al bij voorbaat niet objectief. Meningen en waardeoordelen bij zogenaamde objectieve uitingen zijn een doodzonde. Je begeeft je dan altijd op glad ijs. Hier heeft Hamas iets vreselijks uitgehaald en in feite zet je er dan een “ja maar” bij. Dat mag je doen maar een VN-topman mag dat niet doen in de huidige hectische situatie in mijn optiek. Die “56 jaar verstikkende onderdrukking” mogen voor hem dan een feit zijn maar voor vele anderen niet. Als je dat feiten gaat noemen verwar je die met meningen.

Komt bij dat in dit geval die opmerking op dit moment niets bijdraagt aan het doel wat je in eerste instantie voor ogen had. Sterker nog, je doel raakt verder uit zicht omdat het sowieso een polariserende werking heeft hetgeen we ook hebben moeten constateren helaas.

PS

Een resolutie, ingediend door Jordanië, die vraagt om een onmiddellijke humanitaire wapenstilstand werd met 120 stemmen vóór, meer dan twee derde van de landen in de VN, aangenomen.
Maar…een Canadees amendement om in de tekst ook de terreuraanval van Hamas te veroordelen kreeg niet voldoende steun.

Tja…tot zover de waardevolle inbreng van de VN.

PPS

Iran verkozen tot voorzitter mensenrechten forum VN.

Tja…tot zover de waardevolle inbreng van de VN.



Naam:
O.U.Deis
Datum:
27 oktober 2023
De reacties van Bet vind ik de moeite waard ook al hebben ze soms (zoals deze keer) een enigzsins provocatief karakter.
- De VN-chef behoort in mijn visie zo objectief mogelijk te zijn, wat hij in deze ook was. Hij dient de belangen van alle landen, niet alleen die van de Westerse landen, die in mijn visie - maar dat terzijde - hoofdverantwoordelijk zijn voor de gang van zaken van de laatste 6 decennia in Palestina.
- een tweede punt dat Bet aanroert is de gang van zaken bij de VN. Allereersts wil ik benadrukken dat ik die instelling een groot goed vind in onze gecompliceerde wereld. Maar ik kan ook onderkennen dat bepaalde zaken niet lopen zoals ze zouden moeten lopen. Ik denk hierbij aan het vetorecht van enkele landen, die dat sinds jaar en maand gebruiken en misbruiken. Hoe dat gewijzigd moet worden, is mij nu een raadsel, maar het veto-recht belemmert vaak een transparante, vlotte en eerlijke gang van zaken.
Naam:
Bet Weter
Datum:
25 oktober 2023
Losgezien van het waarheidsgehalte van zijn opmerkingen heeft Guterres alleen maar olie op het vuur gegooid. In deze situatie en op dit moment een domme, onverantwoordelijke en polariserende houding. En dat voor een VN-topman! De VN is op vele fronten in mijn ogen trouwens al decennia lang een wassen neus op een januskop.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)