Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Lazerus de file voorbij

De VVD vindt dat een verkeerswethouder die stomdronken achter het stuur vandaan wordt geplukt, gewoon kan aanblijven. In het heetst van de verkiezingsstrijd zijn die Mark Rutte en zijn partij echt helemaal het spoor bijster. De VVD wil nog veel meer snelwegen aanleggen, zegt Mark. Maar dat is niets meer dan goedkope verkiezingsretoriek.

Wethouder Jan van Buuren van Verkeer is opgestapt. Nou had ik nog nooit van hem gehoord, netzomin als van zijn gemeente. Drummelen. Maar waarom is Van Buuren opgestapt? Hij was door de politie achter het stuur vandaan gehaald. Stomdronken, met drie keer het wettelijke maximum aan alcohol in zijn bloed. Bijna alle fracties in zijn gemeenteraad vonden dat hij moest gaan, met uitzondering van zijn eigen VVD. Die bedoelen met meer “blauw op straat” blijkbaar “blauw achter het stuur”.

Hee, Mark, jij bent toch de grote leider van de VVD? Want vind je daar nou van, een verkeerswethouder dronken achter het stuur? Is dat het liberale gedachtegoed, dat zegt dat je vooral je kans moet pakken? De kans op een dodelijk ongeval, waar meestal niet de dronkaard zélf het slachtoffer van is, maar de aangeredene?

Ze zijn gek bij de VVD. Met die Mark voorop. Ze vinden hem bij het campagnecomité te onzichtbaar. Menig parelkettingmevrouw denkt trouwens steeds dat ze het hebben over het champagnecomité. Of ze mee mag doen. Maar goed: Mark moest dus in beeld. Dus een plan werd bedacht, en Mark verscheen bij het NOS-journaal..

“Files zijn een grote schadepost,” murmelde Mark Rutte voor de NOS-camera, “en dus moeten er flink wat wegen bijkomen. Een soort intercitysnelwegen tussen de grote steden zonder op- en afritten onderweg.” Waarom, Mark? Zodat al die makelaarslullen hun kostbare tijd beter kunnen besteden, namelijk aan frauderen in plaats van aan wachten? En er kleeft wel één minpuntje aan je plan, Mark. Wassenaar en Blaricum krijgen dan geen eigen oprit. Maar dat geeft natuurlijk niet, Mark, want op de hockeyclub en de bridgevereniging stemmen ze toch wel VVD.

Maar Mark, denk je nou écht dat je met dit plan de beroerde bereikbaarheid in ons land oplost? Want al die auto’s die nu nog in het boerenland of op industriegebieden in de rij staan, waar denk je dat die straks allemaal verstrikt staan te wezen in één grote verkeerskluwen? Juist, Mark, in de steden. Want door meer snelwegen aan te leggen los je het probleem niet op, maar verschuif je het alleen maar. Alle steden zullen totaal verstopt raken door al die auto’s die vanaf jouw supersnelwegen de stad in rijden, Mark. Het wordt een onbeschrijfelijke chaos. Op het Neude, het Rokin, de Coolsingel en het Spui.

Weet je wat écht een goede oplossing van het mobiliteitsvraagstuk zou zijn? Betere treinen, trams en bussen. Zodat mensen helemaal niet met de auto hoeven. In hoeveel schertskabinetten regeert jouw partij al mee, Mark? En wat hebben jullie in al die jaren betekend voor het openbaar vervoer?

Weet je waar je in mijn jeugd de hele VVD aantrof? Jozef Lam’s Jazzcafé. Voor beschaafd amusement. Fijn het glas heffen met Rita Reys en Pim Jacobs. Maar nomen est omen. Jozef Lam’s Jazzcafé. Zo reden ze toen ook al naar huis. Lam.

Ach gut, die VVD… De vooruitzichten qua stembus zijn niet best. Dus wordt er in een sfeer van bolknaks en cognac door een stel uilskuikens een goedkoop ouwehoerpraatje verzonnen, terwijl niemand nadenkt over de gevolgen daarvan. En lazerus achter het stuur is dus gewoon, vindt de VVD. En na een avondje vergaderen met de denktank stapt het VVD-kader moe en dronken in de Bentley, op weg naar huis. Mag ik nog een suggestie doen? Misschien moeten ze voor al die zuiplappen achter het stuur die zich slingerend op weg naar huis begeven niet méér snelwegen aanleggen, maar bredere.

Schrijver: Driek Oplopers, 14 november 2006


Geplaatst in de categorie: verkeer

3.5 met 2 stemmen 563Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)