Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Een aanklacht over de toenemende agressie

Bedreiging of aantasting met geweld, vijandigheid naar anderen, vijandige aanval, conflict zoekend. Zo ongeveer staat het in de Van Dale.

Agressie is een toestand van verwarring in de geest. Frustraties afreageren op een doelwit dat meestal niets met de oorzaak van de agressie te maken heeft. Agressie wordt opgewekt door een negatieve ongecontroleerde emotie soms zelfs naar de eigen persoon gericht.

De persoon die zich niet meer kan beheersen denkt vaak dat hij de situatie volledig in de hand heeft, zelden is dat echter het geval. De agressor zoekt meestal een reden om zijn agressie om te zetten in gewelddadigheid. Onnodig slaan, schoppen, of verbaal geweld zoals schelden is vaak een uiting van het onvermogen om te gaan met de gevoelens.
De woede die in hun innerlijk gloeit moet- net als een vulkaan die op barsten staat - een uitweg vinden, ze exploderen gewoon. Ze gaan in een soort oerstaat terug.
Wanneer een agressief persoon zich ontlaadt, lijkt er een totale gedaanteverwisseling plaats te vinden in zijn persoonlijkheid. Er gloeit iets gevaarlijks in de ogen, ze vertonen het onrustig gedrag dat lijkt op dat van een wild dier. Het beest komt los. Een gebaar, een verkeerde blik of een verkeerd woord zal voldoende zijn om de agressie op te roepen.

De samenleving is een jungle vol verknipte geesten. Vol verstoorde ego's die wanhopig op zoek zijn naar bevestiging van het recht de sterkste te zijn.
Wat er in het hoofd omgaat van iemand die in koelen bloede iemand door het hoofd schiet zal altijd een raadsel blijven.

De ontwikkelingen in onze agressieve maatschappij is nog verontrustender dan we kunnen bevroeden als je ziet dat er een groep opstaat die het normaal vindt dat iemand een onschuldig persoon vermoord. Het is bizar om te zien hoe een groep meisjes de dader van de moord op een leraar, die niets anders deed dan de jongen herhaaldelijk op zijn gedrag aanspreken, verheerlijken.

De maatschappij verandert en dit zijn tekenen die ons waarschuwen om er iets aan te doen. Onze softe politiek lijkt passief weg te kijken.
De politie brengt cijfers naar buiten die doen vermoeden dat de criminaliteit daalt. Niets is minder waar. De misdadigers zijn steeds jonger en de misdaden zijn steeds kwaadaardiger.

Dat het normaal gevonden wordt dat iemand met een pistool of mes op school komt en ook daadwerkelijk toesteekt of schiet is eng. 'De meester had het uitgelokt en vroeg erom om afgestraft te worden.' Dat is de redenering.

Waar ging dit mis. Waar ontstaat die gedachtesprong dat dit geweld normaal is? Is het ook normaal dat in de ziekenhuizen de werknemers worden bedreigd en dat ambulance personeel wordt belet hulp te verlenen. Dat artsen in de toekomst ook een bodygard nodig hebben?

En dan onze actualiteit; een kind werd op school doodgestoken, door een broer van een klasgenoot.

Een plaats waar elk kind zich beschermd hoort te voelen is niet langer veilig. De criminelen met en zonder TBS worden met proefverlof gestuurd en de begeleiders krijgen opdracht niet in te grijpen als ze weglopen. De burgerij is vogelvrij. Een zoveelste slachtoffer wordt gemaakt, waar moeten de slachtoffers en hun familie heen met hun frustraties?

Het taalgebruik is bizar en ongeremd. Respect is een onderdeel van de maatschappelijke discussie, mag Ali B. Balkenende tutoyeren? En er worden pagina’s in kranten gewijd aan de verharding van de beelden in de media. Bij het bekijken van de jeugdzenders druipt de hitsigheid en de gewelddadigheid van het beeldscherm terwijl de ministers zich alleen met hun eigen belangrijkheid bezig houden gaat onze samenleving naar de knoppen.

De verwildering van onze normen en waarden is onacceptabel. Het gevoelsleven van alledag is er een van een enge onverschilligheid die alle voorstellingsvermogen te boven gaat.

De ene stille tocht na de andere wordt georganiseerd en toch blijft de golf van agressie groeien tot buitensporig grote proportie. We zullen met andere maatregelen moeten komen om deze verloedering te stoppen. Laten we met zijn allen ‘nee’ roepen tegen deze negatieve ontwikkelingen.


Zie ook: http://wilswebstek.spaces.live.com/

Schrijver: Willy Vittali, 4 december 2006


Geplaatst in de categorie: geweld

2.7 met 6 stemmen 1.547Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)