Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Dier en gezondheid

Het is schrikbarend slecht gesteld met de gezondheid van huisdieren. Met name hond en kat lopen de deur plat bij de dierenarts. Aandoeningen als suikerziekte, kanker, nierfalen, hartkwalen, ernstige huidziekten, chronische darmproblemen, auto-immuunziekten, hyperactiviteit en zelfs depressies, niemand kijkt er nog van op.

En dan heb ik het nog niet over aangeboren afwijkingen door onzorgvuldige of ronduit illegale fokpraktijken. Goede fokkers laten ouderdieren testen op erfelijke aandoeningen en zullen absoluut niet fokken met een dier dat niet goed uit de test komt. Helaas zijn er velen die niets laten testen en gewoon in het wilde weg nestjes kweken want er moet geld in het laatje komen en dieren kun je daar mooi voor gebruiken. Met alle gevolgen vandien. Zoals pups of kittens die jong overlijden of met allerlei kwalen bij hun nieuwe baasje terechtkomen. Goedkoop is duurkoop.

De verantwoordelijkheid voor de gezondheid van een huisdier ligt geheel bij de mens. Tientallen jaren geleden, toen commerciële brokvoeders en vaccinatieschema’s nog niet bestonden, en dieren een natuurlijker leven hadden zonder stress, kwamen allerlei ziekten helemaal niet of maar amper voor. Daarna ging het bergafwaarts. Ja, met de vaccinaties zijn dodelijke infectieziekten uitgebannen of verlopen milder. Het gevolg is wel dat vele dieren hun leven lang chronische aandoeningen hebben waar ze niet aan dood gaan maar die wel de kwaliteit van hun leven aantasten. In een inenting zit o.a. kwikderivaat, niet erg lekker om dat in je lijf te krijgen. Het is kankerverwekkend. Na jarenlang dieren te overspoelen met cocktailentingen is men daar nu flink van teruggekomen.
Zelfs de fabrikanten van het entingmateriaal zeggen nu dat een vaccinatie drie jaar geldig is.

Als dierenbaas krijg je de bijsluiter van een enting nooit te zien. Hoeveel mensen weten dat een dier met een acute of chronische ziekte niet geënt mag worden? Ook oude dieren mogen niet meer gevaccineerd worden. Dat is trouwens ook niet nodig. Onderzoek heeft aangetoond dat antistoffen vele jaren in het lichaam aanwezig blijven. Je kunt dit zelfs laten testen met een zogenaamde Titertest. Maar lang niet alle dierenartsen werken hier graag aan mee. Logisch, dierenartsen moeten ook leven en vaccinaties zijn nu eenmaal de belangrijkste bron van inkomsten.

De spijsvertering van honden en katten is niet ingesteld op brokvoeding. In dierentuinen zie je dat de wolven en de tijgers gevoederd worden met aas en zeer zeker niet met brokken. In brokvoer zitten chemische toevoegingen, o.a. voor de houdbaarheid. Er zijn honden die helemaal hyper raken van brokken, of dieren met verschrikkelijke huidklachten die dan over moeten stappen op hypoallergeen voer. Natuurlijke voeding kan zulke klachten aanzienlijk verminderen of zelfs tot nul reduceren. Het is belachelijk hoeveel soorten voer er ontwikkeld zijn: puppybrok, jongen honden brok, volwassenbrok, seniorbrok, brok voor de actievelingen, brok voor de allergische typen, brok voor de mooie vacht, brok voor de zwangere en zogende, brok voor de gewrichten, alles uit commercieel oogpunt. Het is een miljoenenindustrie. Bij elke nieuwe ziekte die er opduikt wordt er wel weer een bijpassende brok verzonnen.

Hoe dichter dieren bij de mens leven, hoe meer ziekten ze overnemen. Ik heb nog nooit een olifant in Afrika gezien met suikerziekte, of een tijger met een huidallergie. Dieren die kunnen voorzien in hun eigen behoeften weten instinctief precies wat ze nodig hebben. En blijven daar gezond bij. Dieren die afhankelijk zijn van de mens kunnen niet kiezen wat ze willen eten, ze krijgen van alles in hun lijf gepropt, worden blootgesteld aan stress, milieuvervuiling, chemische stoffen. 80% van de honden is te dik. Het menselijk ideaalbeeld is dat een hond er toch goed gevuld moet uitzien en dat het heel erg is als je wat ribben kunt waarnemen. Gewrichtsklachten en hartkwalen, slechte conditie, men neemt het allemaal voor lief zolang de hond maar lekker stevig is. Want wij worden zelf ook steeds dikker en dus kan het toch niet gezond zijn als een hond er schraal uitziet? Of katten die met hun buik op de grond hangen en zich niet meer als kat kunnen gedragen.

Frappant is dat er een lijn is te trekken naar kinderen. Steeds meer kinderen met overgewicht, chronische aandoeningen en allergieën. Grote hoeveelheden vaccinaties en slechte voeding vervullen ook hier de sleutelrol.

Anti-vlooienmiddelen zijn ook lang niet altijd onschuldig. Vraag het maar aan de honden die in een kliniek opgenomen moesten worden met een ernstige huidinfectie na het toegediend krijgen van spot-on druppels. Verder zijn er een aantal hondenrassen die een gendefect kunnen hebben waardoor ze overmatig allergisch kunnen reageren op bepaalde medicijnen of op de werkzame stoffen in vlooienmiddelen.

Bewust omgaan met huisdieren is niet gemakkelijk. Vooral niet als de beschikbare informatie afkomstig is van fabrikanten die miljoenen verdienen aan onze dieren en de informatie dus niet neutraal is. Of de teloorgang van de diergezondheid nog gestopt kan worden is de vraag. Er spelen te grote belangen. Onafhankelijk advies is moeilijk te krijgen. Dieren worden steeds meer behandeld als mensen. Een paar nieuwe heupen plaatsen bij een hond, een chemokuur voor kanker of bestralingen, het is allemaal mogelijk als je maar zwemt in het geld. Wat het dier hiervan vindt wordt niet gevraagd.

Ironisch genoeg worden voeders, entstoffen, medicijnen etc. getest op dieren, dieren die moeten lijden om de almachtige industrie gaande te houden. Iets om over na te denken. Mensen willen graag dieren om zich heen. Dat is een normaal verlangen. Het heeft echter wel een keerzijde waar niemand de ogen voor mag sluiten. Er moet gezocht blijven worden naar alternatieven en vooral naar het in ere herstellen van de natuurlijke gezondheid van een dier.

Dieren? Natuurlijk gezond!

Schrijver: Shalimar, 23 januari 2009


Geplaatst in de categorie: dieren

2.8 met 5 stemmen 431Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)