Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Getekend leven

Omdat mijn vaste klant van de dinsdagmorgen een tijd verwijlt in haar thuisland had ik vandaag een invalbeurt.

Oorzaak, griepgolf, ik druk op de bel. De intercom bleef stil, in plaats daarvan ging er links van mij, eenhoog, een balkondeur open, een fragiele vrouw vroeg mij of ik inderdaad Freddie heette. Ik smolt, zo was ik al tijden lang niet meer genoemd. Na mijn bevestiging zoemde de deur voor mij open, na drie trappen een voorzichtig geopende voordeur, ik zie direct de aanwezigheid van huisdieren en de noodzaak tot stofzuigen.

Ze spreekt goed Nederlands, maar als ze in de gaten heeft dat ik haar Duitse tongval bespeur, plaudert sie und offreert zij mich een bakkie Kaffee. Wat een schitterend wijf, voorzichtig maar ook gevend. Ik antwoord tweetalig.

Als kind zat ze immer 'ins Heim', de leiding gevoerd door tantes en ooms, ouders onbekend. En dan vraagt ze waarom andere kinderen het hebben over papa en mama, had ze nog nooit van gehoord, ze vroeg het nog een keer. Slaag, dat was het antwoord van de leiding. Verkracht, terwijl ze niet eens wist wat puberen was. Verbaasd vertelde ze me dat ze toch nog getrouwd was, zij verloor haar man, 35 jaar mocht hij worden. Ik heb schoongemaakt tot in alle kieren en hoeken van haar huis, een kus tot afscheid om iets goed te maken.

En dan ben je eenenzeventig, maar ik moet het wel achter mij laten, morgen hanteer ik weer de stofzuiger en de dweil, moeten ramen gezeemd en de plee gezuiverd.

Schrijver: Fred, 4 februari 2009


Geplaatst in de categorie: werk

2.3 met 6 stemmen 2.665Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)