Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

"Moeder" van Pink Floyd

The Wall van Pink Floyd kent vele mooie nummers, maar het nummer Mother steekt er voor mij, na al de jaren van het beluisteren van deze band, met kop en schouders boven uit.

Waarom? Het woord moeder heeft voor mij een enorme emotionele lading. Misschien omdat ik zelf vader ben en een vrouw heb die de moeder van mijn kinderen is of omdat ik zelf zo intensief kind van mijn moeder ben met mijn eigen vragen. Of misschien is het omdat ik “het systeem” van nu ook wantrouw en daarvoor naar woorden op zoek ben. Ik wil dit nummer daarom graag met de lezer delen.

Soms is de stem erg irritant lelijk scherp, maar dat past goed bij de sfeer van dit nummer. Draai het en luister er een paar keer naar. Het mag best wat harder staan als je luistert. Vrolijk word je niet van dit nummer, maar ik vind het een meesterwerkje.

Het nummer begint met de vraag of moeder denkt dat ze “de bom” zullen gooien? Wat een grote zorgen draagt de vragensteller met zich mee!
De vragen die in dit nummer aan “moeder” worden gesteld raken de luisteraar, stuk voor stuk, diep in zijn hart. Het zijn namelijk de vragen die eigenlijk niet kunnen en mogen worden gesteld. Toch doet de zanger dit brutaal, kwetsbaar en opstandig in eerste instantie onder begeleiding van een eenvoudig gitaargeluid. De ademhaling van de zanger is beklemmend benauwd en zet de sfeer van dit nummer sterk neer.

Naarmate de luisteraar verder op dit nummer is gaan drijven wordt het inzicht van de angstige vragensteller groter, maar de antwoorden blijven uit. En als hij zelf, uit frustratie, antwoorden vindt komen de opgesomde zalvende antwoorden van de moeder, met aan het einde van haar betoog: maar natuurlijk blijft mama helpen met het bouwen van de muur.

Een scherp gitaargeluid volgt het laatste antwoord oorstelend, eenmalig, als zijnde een groot alarm! De veiligheid die een moeder altijd leek te geven is plotsklaps een schijnveiligheid. Ze is ook onderdeel van het systeem. Een belangrijke speler zelfs en ze is daarmee een grote bedreiging voor de kwetsbare vragensteller. Dit blijkt ook uit het vervolg van het nummer. Tenzij hij zich natuurlijk aan het systeem committeert!

De bas is er inmiddels indringend bijgekomen. Deze dreunt op volume diep door tot in borstkas van de luisteraar. Het slagwerk ondersteunt meesterlijk gitaarwerk. De retoriek daarna wordt steeds persoonlijker en intenser, de antwoorden worden steeds bedreigender. Het vragenvuur eindigt benauwd met de vraag of die muur nu echt zo hoog moest zijn? Hij was zover maar kan het toch niet. Hij is onmachtig, de lucht ontsnapt daarna benauwd aan zijn longen. We zijn aan het einde gekomen van dit nummer. Toch maar even een vrolijke lambada opzetten?

Of….

Nog maar eens luisteren? Dat was in 1980!

De tekst:

Mother, do you think they'll drop the bomb?
Mother, do you think they'll like this song?
Mother, do you think they'll try to break my balls?
Mother, should I build the wall?
Mother, should I run for President?
Mother, should I trust the government?
Mother, will they put me in the firing line?
Is it just a waste of time?

Hush now baby, baby, don't you cry
Momma's gonna make all of your nightmares come true
Momma's gonna put all of her fears into you
Momma's gonna keep you right here under her wing
She won't let you fly, but she might let you sing
Momma's will keep Baby cozy and warm
Oooo Babe
Oooo Babe
Ooo Babe, of course Momma's gonna help build the wall

Mother, do you think she's good enough
For me?
Mother, do you think she's dangerous
To me?
Mother will she tear your little boy apart?
Mother, will she break my heart?

Hush now baby, baby, don't you cry
Momma's gonna check out all your girlfriends for you
Momma won't let anyone dirty get through
Momma's gonna wait up until you get in
Momma will always find out where you've been
Momma's gonna keep Baby healthy and clean
Oooo Babe
Oooo Babe
Ooo Babe, you'll always be Baby to me

Mother, did it need to be so high?

Schrijver: Jan Hertog, 9 maart 2009


Geplaatst in de categorie: muziek

4.8 met 4 stemmen 448Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)