Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Vaste klant

Sommigen van u weten het, ik werk in de thuiszorg. Afstoffen, stofzuigen, dweilen. In die volgorde, anders kan je het net zo goed niet doen. En de plee moet schoon, dikke bleek onder de rand en sprayspul op en rond de pot.

Een kleine tien maanden doe ik dit al, onverwachte banden gesmeed, thuis gekomen in vreemde huiskamers. Alleen de woensdagochtend vulde zich maar niet in, steeds weer een avontuur in de wondere wereld van hulpbehoevendheid.

Een telefoontje, lang verhaal kort verhaal, ik heb een vaste klant op de woensdagmorgen. Alcoholist, kots, onverzorgd, foute vrienden.

Schuchtere deur opent, een vleugellam vogeltje gaat mij voor naar een schaars verlicht vertrek, schenkt zichzelf een sherry in en draait, gezien de inhoud van de asbak, een zoveelste sigaret. Maar hij heeft wel koffie voor mij gezet, in de keuken zie ik een batterij aan lege flessen.

Parnassia kort hem geldelijk, opdat hij niet kan scoren bij de plaatselijke slijter, maar daar heeft hij iets op gevonden. Rookt ketterend, sigarenboer zorgt voor zijn natje, en laat dat net z'n favoriete drankje zijn.

Ik zie de deuk in de bank, daar waar hij altijd zit, ik ben bang dat hij daar nooit meer uit komt. Tot dan zal ik er voor hem zijn, ik kan niet anders. Vast en zeker.

Schrijver: Fred, 28 mei 2009


Geplaatst in de categorie: eenzaamheid

2.2 met 13 stemmen 610Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Els van Gaalen
Datum:
11 juli 2009
Email:
eam.vangaalentelfort.nl
Je schets een pakkend beeld van wat je zoal tegenkomt. Een familielid heeft in zo'n zelfde situatie geleefd dus voor mij heel herkenbaar. Fijn dat er mensen zoals jij zijn!
Naam:
Günter Schulz
Datum:
29 mei 2009
Email:
ag.schulztiscali.nl
Hulde Fred! Wij wonen in een z.g. "aangepaste" seniorenflat (142 woningen) en kennen meerdere personen van de thuiszorg al geruime tijd. Iedere keer zijn wij verbaasd door hun nimmer aflatende motivatie voor hun werk én (tegen de regels in) soms persoonlijke betrokkenheid met het wel en wee van de vele hulpbehoevende en soms vereenzaamde bewoners. Bezuinigingen door de overheid, bemoeizucht of betutteling van de gemeente hebben weliswaar de impact op de toch al hoge werkbelasting maar niet op de mate van hun persoonlijke inzet. Jouw bijdrage is de kroon op de waardering die zij m.i. terecht verdienen. Er wordt door veel hulpbehoevende ouderen onderling wel gemopperd op de medewerkers(sters) van thuiszorg, terwijl ze hen gelijktijdig, geheim en ieder voor zich, denbeeldig omarmen. Nogmaals hulde, uit de grond van mijn hart.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)