Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Schaapachtig

In de wijk waar ik woon ligt een groot, braakliggend, veld. Er stond ooit een internationale school maar die is gesloopt. De grond is eigendom van een Amerikaan die hoog en droog in Amerika zit en weigert zijn lapje grond aan de gemeente te verkopen zodat zij het niet vol kunnen bouwen. Een man naar mijn hart.

De gemeente weigert op haar beurt het veld te onderhouden en in de zomer staan de grasaren meer dan twee kontjes hoog. Af en toe kwam er een boer met een tractor die blijkbaar opdracht kreeg vanuit Amerika om het veld te kortwieken. Hij mocht dan letterlijk het gras voor de voeten van de gemeente wegmaaien.
“Cut the grass, please, and do it short!”
“Oké, ik zal een short aantrekken en het gras cutten,” zei de boer dan maar, die niet beter wist of hij moest in korte broek de tractor op en over het veld rijden.

Maar sinds vorig jaar blijkt er een andere oplossing te zijn voor het hoge gras, een manier waar grootstedelijke inwoners niet snel op zullen komen. Schapen! Zomaar op een ochtend was het veld afgerasterd en stond er een kudde schaapjes vredig te grazen. En niet zomaar tweederangs schapen, nee, heel deftige dieren met donkere oren en zonder minderwaardigheidscomplex, verlangend naar een vijfsterrenmenu.
Een schapenhouder uit de regio had zijn kans schoon gezien zichzelf in the picture te spelen en bracht zo een stukje natuur naar de stad. Twee weken lang konden de schapen naar hartelust eten tot het veld helemaal kaal geplukt was. Perfecte maaimachines die geen last hebben van de hoge benzineprijzen.

Ook dit jaar stond het gras torenhoog en ja hoor, de schapen mochten hun kunsten weer vertonen. Maar tot mijn grote verbijstering liep het anders. De pret duurde namelijk niet langer dan twee dagen. De derde dag waren de schapen in allerijl verdwenen en bleek de boer zijn korte broek weer aangetrokken te hebben, had zijn tractor brullend tot leven gewekt en het gras gecut. Wat mocht dit dan wel betekenen? Aten de schapen niet snel genoeg? Hadden ze geklaagd over de kwaliteit van het gras? Mankeerde er iets aan hun gebitten? De dreiging van een terroristische aanslag? Hyperventilerende buurtbewoners met angst voor Q-koorts?

Arme schaapjes. Nog maar amper de vrachtwagen uit, lekker gemaakt met een sappig veld, en dan hals over kop weer de trailer in. Het lijkt het meest op een ordinaire ruzie tussen de natuurvrienden en de mechanica-aanhangers. Schaap of grasmaaier, langzame of snelle methode, poep of benzine, gebit of mes, poten of banden. Of gewoon een boer die opdracht kreeg het veld te maaien en dreigde de schapen te vermalen als ze niet snel werden verwijderd.
Want opdracht is opdracht, what has to be done has to be done.

Schrijver: Shalimar, 19 juni 2009


Geplaatst in de categorie: milieu

4.0 met 4 stemmen 813Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)